Pielęgnacja starych drzew owocowych
Pozwolę sobie umieścić fotki moich czereśni i wiśni. Są młode, będzie dwa lata w miejscu stałym. W ubiegłym roku jeszcze nie owocowały. Zgodnie z moją wiedzą nabytą na forum mam wrażenie że powinienem zabraś się do formowania drzewek gdyż chyba ciągną za bardzo w górę a i do symetrii mam zastrzeżenia o ile jest ważna. Poproszę o komentarz i wskazówkę a za ewentualne zaznaczenie miejsca cięć, przygięć bardzo dziękuję, pozdrawiam

- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, ze w przypadku jabłoni i grusz termin cięcia jest do końca kwietnia.U mnie rosną trzy bardzo stare jabłonie.Ponieważ są to obok dwóch orzechów i wiśni jedyne duże drzewa, więc corocznie je przycinam dbając o nie jak o jakieś skarby
W przypadku jednej z nich ok. siedmiu lat temu zastosowano radykalne cięcie, mające na celu raczej powolne usunięcie drzewa-niejako na raty, niż zabiegi pielęgnacyjne.Drzewo rośnie przed samym oknem-zatem wycięto tej jabłonce prawie wszystkie konary na raz-zostawiając tylko kikuty.Miało to doprowadzić do uschnięcia drzewa.Ale jabłoneczka zregenerowała się,co mnie bardzo cieszy, bo choć owoce ma akurat marne-to za to cudownie kwitnie.W przypadku Twojej jabłonki radziłabym rozłożenie cięcia na raty-jak napisał Xipe.Najpierw usunęłabym ten konar po prawej stronie-najniższy.Usunęłabym również ten pionowy konar /drugie zdjecie/tuż przy widocznym rozwidleniu.Miejsca po tych cieciach koniecznie zasmarować maścią.Poza tym należałoby wyciąć gałazki rosnące do góry-pionowo-tzw. wilki-ale nie za dużo na raz bo drzewo zareaguje silnym wytwarzaniem wilków w tym sezonie wegetacyjnym.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Ja kupiłam działkę z bardzo starymi drzewami moja szwagierka (ogrodnik z wykształcenia ) doradziła mi jak mam ciąć drzewa . Zasadnicze cięcie wykonujemy w lutym jak drzewa są w stanie uśpienia
(chodzi o duże cięcia ) nie atakują je wtedy choroby . Jednak najlepiej aby temp. nie spadła poniżej - 20 . Ten jeden konar odetnij bo i tak się odłamie pod ciężarem owoców . Zostawiasz jeden okółek konarów na tym drugim pniu . Wycinasz wszystkie gałązki idące do środka drzewa . Drzewo ma mieć kształt czarki lub kielicha wtedy słoneczko wszędzie dociera . Pilnuj potem wycinaj gałązki krzyżujące się ze sobą . Ja mam 20 letnie drzewa które już nie rodziły . Przywróciłam je do życia teraz owocują tak że trzeba stosować podpory pod gałęzie aby się nie złamały . Niestety widzę że kora pni im ostatniej zimy popękała . Pomału trzeba się szykować do sukcesywnej wymiany drzew na młode. Jednak kilka sobię przeszczepię na nowe podkładki . Ale przez 9 lat nazbierałam mnóstwo owoców . Pozdrawiam , mam nadzieję że trochę pomogłam . Lidka
(chodzi o duże cięcia ) nie atakują je wtedy choroby . Jednak najlepiej aby temp. nie spadła poniżej - 20 . Ten jeden konar odetnij bo i tak się odłamie pod ciężarem owoców . Zostawiasz jeden okółek konarów na tym drugim pniu . Wycinasz wszystkie gałązki idące do środka drzewa . Drzewo ma mieć kształt czarki lub kielicha wtedy słoneczko wszędzie dociera . Pilnuj potem wycinaj gałązki krzyżujące się ze sobą . Ja mam 20 letnie drzewa które już nie rodziły . Przywróciłam je do życia teraz owocują tak że trzeba stosować podpory pod gałęzie aby się nie złamały . Niestety widzę że kora pni im ostatniej zimy popękała . Pomału trzeba się szykować do sukcesywnej wymiany drzew na młode. Jednak kilka sobię przeszczepię na nowe podkładki . Ale przez 9 lat nazbierałam mnóstwo owoców . Pozdrawiam , mam nadzieję że trochę pomogłam . Lidka
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak, zgadzam się z przedmówczyniami (szczególnie z Judytą
)- cięcie odmładzające Twojej jabłonki należy wykonać na raty, najlepiej w ciągu trzech lat. Pierwszoplanową i najistotniejszą sprawą jest usunięcie tego konkurencyjnego konara po prawej stronie (wiem to ok. 40% gabarytu, sądząc z fotki). Ale to pozwoli wyrównać nieco pokrój. Mam nadzieję, że zrobiłaś to przed kwitnieniem - jeśli nie, poczekaj do połowy maja. Ponieważ taka utrata masy to spory szok dla drzewa - w bieżącym sezonie "udział sekatora" ograniczyłbym już tylko do koniecznego prześwietlania fiotosanitarnego (wszystkie pędy chore i uszkodzone) oraz bardzo "oszczędnego" usunięcia części tzw. "wilków" (niekoniecznie już teraz wszystkie, na to będzie czas). W przyszłym roku zająłbym się doprowadzeniem do porządku szczytu korony i częściowym formowaniem. Wtedy też bez problemu mozna usunąć zbędne pędy np. te krzyzujące się Dobrze byłoby, gdybyś po swojej pracy zamieszczała zdjęcia, co zrobiłaś i jaki jest stan obecny
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak uratować jabłoń?
To stara jabłoń, rosła już, gdy kupiliśmy działkę. Miała dużo suchych konarów, które zostały obcięte. Oprócz tego zaczęły w niej wiercić dziurki owady.
W tym roku zaobserwowałam, że kora na konarach pęka, tak jakby jej było za mało.
Do dziurek, gdzie wlatywały owady, wstrzyknęłam preperat przeciw kornikom, a miejsca bez kory zamalowałam sztuczną korą.
Owadów nie ma.
Ale po kilku dniach w różnych miejscach na pniu pokazał się biały nalot, wygląda jak grzyb.
Co robić? Proszę o rady jak uratować drzewo.

W tym roku zaobserwowałam, że kora na konarach pęka, tak jakby jej było za mało.
Do dziurek, gdzie wlatywały owady, wstrzyknęłam preperat przeciw kornikom, a miejsca bez kory zamalowałam sztuczną korą.
Owadów nie ma.
Ale po kilku dniach w różnych miejscach na pniu pokazał się biały nalot, wygląda jak grzyb.
Co robić? Proszę o rady jak uratować drzewo.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak pamiętamy z biologii drewno w drzewie pod miazgą jest nieżywe; trudno mu zaszkodzić ani sie też nie zregeneruje. Jedyne co, to można zadbać by spowolnić proces jego gnicia(ładnie przyciąć żeby się woda nie zatrzymywała i zamalować zwykłą emulsją z dodatkiem Miedzianu 1:1) i zadbać o wszelkie inne potrzeby rośliny, by rana na ile może zabliźniła się('zarosła korą').
To tak w skrócie.
To tak w skrócie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Kiedy (i jak) ciąć zaniedbaną jabłoń?
Witam,
mam na działce zaniedbaną ("spadkową", była tam już) jabłonkę. W zeszłym roku miała dużo małych owoców, pasożyty, chorowała. Jest ogólnie bardzo zaniedbana, wiem, że na pewno trzeba ją mocno prześwietlić. Kiedy najlepiej to robić? Które gałęzie ciąć?
Pozdrawiam,
z.
mam na działce zaniedbaną ("spadkową", była tam już) jabłonkę. W zeszłym roku miała dużo małych owoców, pasożyty, chorowała. Jest ogólnie bardzo zaniedbana, wiem, że na pewno trzeba ją mocno prześwietlić. Kiedy najlepiej to robić? Które gałęzie ciąć?
Pozdrawiam,
z.
"Jeśli słyszysz tętent, rozglądaj się za koniem, bo zebry są rzadkie":)
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Myślę, że na swoje pytanie znajdziesz odpowiedź tutaj http://poradnikogrodniczy.pl/sadownictwo.php - trudno jest radzić, jak nie pokazałas tego drzewka, więc może tamta stronka sie przyda
Pozdrawiam.