Moje przepisy _ empuza
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pierogi z konfiturą z dyni
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
Farsz:
1/2 średniej wielkości dynia
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 szklanki cukru
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko, wlać szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Rozrabiamy ciasto aż powstanie jednolita, gładka masa. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać skórki z pomarańczy, cukier, dusić w garnku pod przykryciem, aż będzie miękka. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
Farsz:
1/2 średniej wielkości dynia
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 szklanki cukru
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko, wlać szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Rozrabiamy ciasto aż powstanie jednolita, gładka masa. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać skórki z pomarańczy, cukier, dusić w garnku pod przykryciem, aż będzie miękka. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kotlety drobiowe
40 dag mielonego mięsa drobiowego
1 czerstwa kajzerka lub bułka tarta
4 dag masła
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany
sól, szczypiorek lub natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia
Mięso mielone wymieszać z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać śmietanę, żółtko, masło, szczypiorek lub natkę i sól. Wyrobić.
Formować owalne kotlecki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiano.
40 dag mielonego mięsa drobiowego
1 czerstwa kajzerka lub bułka tarta
4 dag masła
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany
sól, szczypiorek lub natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia
Mięso mielone wymieszać z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać śmietanę, żółtko, masło, szczypiorek lub natkę i sól. Wyrobić.
Formować owalne kotlecki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiano.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pikantna ogórkowa
4 duże ogórki
3 szkl jogurtu naturalnego
1 zielona papryczka chili
sól, zabek czosnku
20 dag sera feta
3 łyzki oliwek
2 łyzki posiekanego szczypiorku
Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryczkę umyć, przekroić, zmiksować z ogórkiem i jogurtem. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Zupę rozlać na talerze, do każdej porcji dodać fetę pokrojoną w kostkę. Posypać pokrojonymi w krążki oliwkami i szczypiorkiem.
4 duże ogórki
3 szkl jogurtu naturalnego
1 zielona papryczka chili
sól, zabek czosnku
20 dag sera feta
3 łyzki oliwek
2 łyzki posiekanego szczypiorku
Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryczkę umyć, przekroić, zmiksować z ogórkiem i jogurtem. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Zupę rozlać na talerze, do każdej porcji dodać fetę pokrojoną w kostkę. Posypać pokrojonymi w krążki oliwkami i szczypiorkiem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Dla tych co nie lubią stać długo w kuchni mam Ślimaczki szynkowe
1 op. ciasta francuskiego
nadzienie:
15 dag szynki
1 cebulka
zielona pietruszka lub szczypiorek
2 łyżki kwaśnej, gęstej sietany
1 białko,
15 dag żółtego sera
pieprz, sół do smaku
1 żółtko
Szynkę, ser pokroić w kostkę, zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszac ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto rozwinąć na papierze, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel , kroić w plastry i układać na blaszcze.

Posmarować żółtkiem i piec w temp. 200-220*C. Super smakują na ciepło z sałatą lub zimno do piwka.

1 op. ciasta francuskiego
nadzienie:
15 dag szynki
1 cebulka
zielona pietruszka lub szczypiorek
2 łyżki kwaśnej, gęstej sietany
1 białko,
15 dag żółtego sera
pieprz, sół do smaku
1 żółtko
Szynkę, ser pokroić w kostkę, zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszac ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto rozwinąć na papierze, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel , kroić w plastry i układać na blaszcze.


Posmarować żółtkiem i piec w temp. 200-220*C. Super smakują na ciepło z sałatą lub zimno do piwka.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Dla tych, którzy cierpią na bezsenność proponuję na śniadanko bułeczki
1/2 kg mąki pszennej
45 gram masla
łyżeczka soli,
1/4 kostki drożdży
150 ml letniej wody
150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
1 łyzeczka miodu
olej
zaczyn:
drożdze pokruszyć, posypać cukrem (niedużo) polać mlekiem i dosypać mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 min aż podwoją objętość .
Mąkę wsypać do najlepiej makutry lub dużej miski miski . Dodać masło starte na grubych oczkach na tarce, wymieszać z solą. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn.
Wlać mleko(ja podgrzewam chwilkę na ogniu), wodę i miód. Wyrabiać najpierw drewnianą łyżką potem ręką. Na bułki ciasto powinno być "luźne" czyli kleić się lekko do rąk.
Zrobić z zagniecionego ciasta kulkę i włozyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć workeim foliowym i czystą scierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Wygniatać jakieś 5 min, aż będzie elastyczne.
Piekarnik wcześniej musi być nagrzany do temp. 200 stopni C.
Dwie blachy posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwa wałki i podzielić każdy wałek na 8 jednakowych części. Zagnieść i uformować kulę, układać je na blachach w sporych odstępach. Każdą bułkę spłaszczyć nasadą dłoni by ich srednica miała ok 7 cm.
Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minh.
Aż ciasto podwoi objętość.
Bułki oprószyć mąką i piec około 15-20 min, az się zrumienią i wyrosną. Postukać w spód czy wydają głuchy odgłos. Wyłożyć na drucianą siatkę i poczekac aż ostygną.

1/2 kg mąki pszennej
45 gram masla
łyżeczka soli,
1/4 kostki drożdży
150 ml letniej wody
150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
1 łyzeczka miodu
olej
zaczyn:
drożdze pokruszyć, posypać cukrem (niedużo) polać mlekiem i dosypać mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 min aż podwoją objętość .
Mąkę wsypać do najlepiej makutry lub dużej miski miski . Dodać masło starte na grubych oczkach na tarce, wymieszać z solą. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn.
Wlać mleko(ja podgrzewam chwilkę na ogniu), wodę i miód. Wyrabiać najpierw drewnianą łyżką potem ręką. Na bułki ciasto powinno być "luźne" czyli kleić się lekko do rąk.
Zrobić z zagniecionego ciasta kulkę i włozyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć workeim foliowym i czystą scierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Wygniatać jakieś 5 min, aż będzie elastyczne.
Piekarnik wcześniej musi być nagrzany do temp. 200 stopni C.
Dwie blachy posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwa wałki i podzielić każdy wałek na 8 jednakowych części. Zagnieść i uformować kulę, układać je na blachach w sporych odstępach. Każdą bułkę spłaszczyć nasadą dłoni by ich srednica miała ok 7 cm.
Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minh.
Aż ciasto podwoi objętość.
Bułki oprószyć mąką i piec około 15-20 min, az się zrumienią i wyrosną. Postukać w spód czy wydają głuchy odgłos. Wyłożyć na drucianą siatkę i poczekac aż ostygną.


"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kotlety mielone z grzybów
40 dkg grzybów świeżych (mogą być pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych
3 dkg tłuszczu
1 cebula 1 czerstwa bułka
1/8 litra mleka
1 jajo
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
5 dkg tartej bułki
Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą .
O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać.
O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
Ja dodaję czasem ser żółty, żeby zmienić smaczek
40 dkg grzybów świeżych (mogą być pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych
3 dkg tłuszczu
1 cebula 1 czerstwa bułka
1/8 litra mleka
1 jajo
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
5 dkg tartej bułki
Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą .
O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać.
O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
Ja dodaję czasem ser żółty, żeby zmienić smaczek

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Chłodnik szczawiowy na serwatce
20 dag szczawiu
3 szklanki serwatki
szklanka śmietany
3 łyżki mąki
3 - 4 jaja
łyżka masła
koperek
sól
Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną.Po zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudzić.Wymieszać ostudzoną i zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.
Ugotować na jaja twardo , pokrajać, wrzucić do chłodnika.
20 dag szczawiu
3 szklanki serwatki
szklanka śmietany
3 łyżki mąki
3 - 4 jaja
łyżka masła
koperek
sól
Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną.Po zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudzić.Wymieszać ostudzoną i zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.
Ugotować na jaja twardo , pokrajać, wrzucić do chłodnika.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kruche rurki

3,5 szklanki mąki
kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
marmolada lub powidła do napełnienia rurek
Z podanych składników zrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.
Kroić prostokąty o wielkości ok. 6 na 8 cm. Następnie dłuższy bok smarować marmoladą. Zwinąć w rurkę. Każdą rurkę przeciąć w połowie na dwie mniejsze.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Po wystygnięciu ozdobić czekolada lub posypać cukrem pudrem.

3,5 szklanki mąki
kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
marmolada lub powidła do napełnienia rurek
Z podanych składników zrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.
Kroić prostokąty o wielkości ok. 6 na 8 cm. Następnie dłuższy bok smarować marmoladą. Zwinąć w rurkę. Każdą rurkę przeciąć w połowie na dwie mniejsze.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Po wystygnięciu ozdobić czekolada lub posypać cukrem pudrem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Makaron farfalle z wołowiną
50 dkg mielonego miesa wołowego
3 zgniecione ząbki czosnku
2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
20 dkg makaronu „kokardki”
2 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dobrze przelać zimną wodą, odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż mięso straci różową barwę. Dodać pomidory, przyprawić sola i pieprzem, dusić razem przez około 10 minut. Dodać ugotowany makaron, chwilę podgrzewać mieszając. Wyłożyć na półmisek, obsypać serem i bazylią.
Skrzydełka kurczaka w sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci kolendry
1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu
szczypta chili
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce naokoło 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika naokoło 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i nacią kolendry.
Złociste paszteciki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
Pizza ziemniaczana
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka maki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Filing:
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano
sól
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min.
50 dkg mielonego miesa wołowego
3 zgniecione ząbki czosnku
2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
20 dkg makaronu „kokardki”
2 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dobrze przelać zimną wodą, odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż mięso straci różową barwę. Dodać pomidory, przyprawić sola i pieprzem, dusić razem przez około 10 minut. Dodać ugotowany makaron, chwilę podgrzewać mieszając. Wyłożyć na półmisek, obsypać serem i bazylią.
Skrzydełka kurczaka w sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci kolendry
1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu
szczypta chili
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce naokoło 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika naokoło 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i nacią kolendry.
Złociste paszteciki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
Pizza ziemniaczana
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka maki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Filing:
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano
sól
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
1 op. makaronu - dużych muszli
ok.60 dag mięsa mielonego (drob- wp)
ser żółty
fix do spagetti po bolońsku
1 duża papryka
4 spore pieczarki
natka pietruszki
masło
Mięso podsmażyć i dodać fix . Pieczarki i paprykę drobno pokroić, udusić na masełku, wymieszać z mięsem. Makaron ugotować al dente nadziewać muszle.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną wlać sos i układać muszle. Każdą posypać żółtym serem i piec pod przykryciem około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie aby muszle sie przyrumieniły. Na koniec wszystko posypać pietruszką.

ok.60 dag mięsa mielonego (drob- wp)
ser żółty
fix do spagetti po bolońsku
1 duża papryka
4 spore pieczarki
natka pietruszki
masło
Mięso podsmażyć i dodać fix . Pieczarki i paprykę drobno pokroić, udusić na masełku, wymieszać z mięsem. Makaron ugotować al dente nadziewać muszle.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną wlać sos i układać muszle. Każdą posypać żółtym serem i piec pod przykryciem około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie aby muszle sie przyrumieniły. Na koniec wszystko posypać pietruszką.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Oto przyspieszona nauka kiszenia kapusty:
Kupujemy główki kapusty, obierasz i wycinasz głąby. Następnie główki przeznaczone do kiszenia szatkujemy na szatkownicy mechanicznej lub elektrycznejn na niezbyt grube wióry (ja robię to nożem
) Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki lub innego pojemnego naczynia(może być gliniany garnek lub wanna), i dobrze ugniatamy albo rękoma albo nóżkami
, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.
W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami grubą sól. Dodatek soli do kapusty nie powinien być większy, niż 1,5-2,5 dkg na 1 kg.
Do kiszonej kapusty można dodać według upodobań kminku, kopru, sporo tartej marchwi lub buraków.
W czasie ubijania kapusty wydziela się duża ilość soku, który należy zlać do osobnego naczynia i przechowywać do czasu zakończenia fermentacji kapusty w beczce( trwa ok. 10 dni). Po zakończeniu fermentacji, poziom soku w naczyniu opada, trzeba więc dodać soku odlanego poprzednio w takiej ilości, aby kapusta była nim przykryta.
Żeby kapusta była zawsze pokryta sokiem, na wierzch ubitej kiszonki należy położyć liście kapusty, następnie zakryć jakimś denkiem (najlepiej drewnianym) i obciążyć je ciężarkiem. Warunkiem przebiegu prawidłowej fermentacji jest przechowywanie kapusty w początkowym okresie fermentacji przez kilka dni w pomieszczeniu o temperaturze 18-22 st.C (zapach jest wtedy nieziemski
); po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C.
Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, po 14-20 dniach kapusta nadaje się do konsumpcji.
Kupujemy główki kapusty, obierasz i wycinasz głąby. Następnie główki przeznaczone do kiszenia szatkujemy na szatkownicy mechanicznej lub elektrycznejn na niezbyt grube wióry (ja robię to nożem


W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami grubą sól. Dodatek soli do kapusty nie powinien być większy, niż 1,5-2,5 dkg na 1 kg.
Do kiszonej kapusty można dodać według upodobań kminku, kopru, sporo tartej marchwi lub buraków.
W czasie ubijania kapusty wydziela się duża ilość soku, który należy zlać do osobnego naczynia i przechowywać do czasu zakończenia fermentacji kapusty w beczce( trwa ok. 10 dni). Po zakończeniu fermentacji, poziom soku w naczyniu opada, trzeba więc dodać soku odlanego poprzednio w takiej ilości, aby kapusta była nim przykryta.
Żeby kapusta była zawsze pokryta sokiem, na wierzch ubitej kiszonki należy położyć liście kapusty, następnie zakryć jakimś denkiem (najlepiej drewnianym) i obciążyć je ciężarkiem. Warunkiem przebiegu prawidłowej fermentacji jest przechowywanie kapusty w początkowym okresie fermentacji przez kilka dni w pomieszczeniu o temperaturze 18-22 st.C (zapach jest wtedy nieziemski

Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, po 14-20 dniach kapusta nadaje się do konsumpcji.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kwiatuszku, masz tu bardzo prosty sernik.
Nie ma bata! będa sę obżerali
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 masło lub margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka (białka ubić)
5 łyżek wody
Masa serowa:
1 kg sera
8 jaj
40 dag cukru
1 kostka masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki i zostawić na polanie ciasta. Do reszty gdy ostygnie dodać żółtka, proszek doi pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek. Wlać do formy. Teraz zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka, ser i budynie. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć łyżką na ciasto. Piec około godziny w temp. 200 stopni C. Wystudzone ciasto polać wcześniej odłożoną masą ze szklanki.



1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 masło lub margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka (białka ubić)
5 łyżek wody
Masa serowa:
1 kg sera
8 jaj
40 dag cukru
1 kostka masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki i zostawić na polanie ciasta. Do reszty gdy ostygnie dodać żółtka, proszek doi pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek. Wlać do formy. Teraz zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka, ser i budynie. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć łyżką na ciasto. Piec około godziny w temp. 200 stopni C. Wystudzone ciasto polać wcześniej odłożoną masą ze szklanki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2207
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Yvelines, Francja
Jesteś kochana, Diago! Dziękuję!!!
Mam tylko jedno pytanie, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam
. To ciasto, na które się wylewa masę serową, ma być surowe czy wcześniej upieczone?
aha i jeszcze jedno... Jajek do masy serowej nie muszę wcześniej ubijać? (białek?)
A masa w szklance nie zakrzepnie "czekając" na ciasto?
Z jednego pytania zrobiły się trzy... to chyba jakieś cudowne rozmnożenie...


Mam tylko jedno pytanie, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam

aha i jeszcze jedno... Jajek do masy serowej nie muszę wcześniej ubijać? (białek?)
A masa w szklance nie zakrzepnie "czekając" na ciasto?
Z jednego pytania zrobiły się trzy... to chyba jakieś cudowne rozmnożenie...



- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Juz wszystko mówięFleur 78 pisze:Jesteś kochana, Diago! Dziękuję!!!![]()
Mam tylko jedno pytanie, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam. To ciasto, na które się wylewa masę serową, ma być surowe czy wcześniej upieczone?
aha i jeszcze jedno... Jajek do masy serowej nie muszę wcześniej ubijać? (białek?)
A masa w szklance nie zakrzepnie "czekając" na ciasto?
Z jednego pytania zrobiły się trzy... to chyba jakieś cudowne rozmnożenie...![]()
![]()


- Ciasto układamy na blaszkę surowe i na to wylewamy masę - też surową (nie przestrasz sie , że jest rzadka).
- dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek.
- masa w szklance nie zastygnie a nawet jak - to dolejesz łyżeczkę ciepłej wody i mocno roztrzepiesz
Kwiatuszku, jakby co to pytaj



"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2207
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Yvelines, Francja
Dzięki Diago!
A jak myślisz, czy możliwe jest, żebym dodała do masy serowej namoczonych w rumie rodzynek (oczywiście obtoczonych w mące)? Odpowiesz jak będziesz miała czas, w tej chwili mi się nie spieszy bo nie mam jeszcze nawet sera...
Ale fakt, że jak będę miała jakiś problem w trakcie przygotowywania, to może mi się szybszy kontakt przydać...

A jak myślisz, czy możliwe jest, żebym dodała do masy serowej namoczonych w rumie rodzynek (oczywiście obtoczonych w mące)? Odpowiesz jak będziesz miała czas, w tej chwili mi się nie spieszy bo nie mam jeszcze nawet sera...



Ale fakt, że jak będę miała jakiś problem w trakcie przygotowywania, to może mi się szybszy kontakt przydać...
