Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

;)

Post »

Agatko....

Mam!!! Dziś wybrałam się do kwiaciarni, gdyż zamówiłam tam podstawki pod świeczki.. i nagle ... cud... wśród świeżej dostawy kwiatów zobaczyłam go - cóż - spojrzłam na cenę, poszłam do bankomatu i wróciłam do kwiaciarni... po moje pierwsze Cymbidium... huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaa!!! Jestem tak podekscytowana tym, że go kupiłam iż w tym zaćmieniu nie pomyślałam gdzie go postawię, gdyż tam - gdy stał wśród innych kwiatów nie wyglądał na tak dużego - a teraz.... matko.. olbrzym - KING SIZE!!!

Obrazek

Przyrównując do Zuzi widać, ze jest to spory okaz. Jak na razie jeden pęd kwiatowy kwitnie a trzy pozostałe są w pąkach. Mój mąż da mi popalić jak zobaczy te wszystkie rośliny w całym domku.. bo w ostatnim czasie to naprawdę poszłam na żywioł....

i jeszcze dwa zdjęcia z bliska... Obrazek Obrazek

Jovanko podpowiedz mi, co robić, aby się u mnie trzymał. Wierzę, że będzie, jak na razie z pozostałymi jest ok.. ale sama wiesz.. każda rada na wagę złota ;)

Pozdrawiam słonecznie - ach - u mnie samo słońce w dniu dzisiejszym ;)
Lucyna

p.s. a zaległości z opisem "obsługi" mojego Dendrobium nadrobię. Obiecuję - najpierw nacieszę oczy tym cudem... ach.....
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynoooooooooooooooooooo ;:111 widok mnie też poraził.
Piękne ;:111 ;:111 .

Rady ? po pierwsze :
aby dłużej były kwiaty, konieczne jest utrzymywanie ich w ciut mniej ogrzewanych miejscach.
-z podlewaniem hmm...m--->bardzo ostrożnie, lepiej postaw na wilgotnym podłożu i wokół coś tam..

iiii.....ciesz oczy kwiatami ile sie da.

Póżniej ..gdy już będzie * po * :P i będziemy radzić ,aby doradzić .

Gratuluję tej determinacji w zakupie ;:215

A z dendrobium - wcale nie spieszno :P - one dopiero i.....dą ,więc opiszesz jak pokażą swoje oblicze i zaprezentujesz z opisem swoją gwiazdę.

życzę :P
U C I E C H Y z *nowej *pociechy

J ;:76 V A N K A
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Jovanko

dziękuję Ci bardzo... co do temperatury w mieszkaniu, to latem - jest strasznie gorąco - całe mieszkanie bardzo słoneczne - zimą też dzięki temu jest cieplej, ale oboje z mężem nie lubimy gdy jest za ciepło, dlatego kaloryfery głownie wieczorem, gdy siedzimy w pokoju, a tak - na noc zawsze zredukowane do zera..
Jezeli chodzi o nowy nabytek to zapach też wydziela - troszkę dla mnie za ciężki - ale jest i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze... Ciągle myślę nad miejscem dla niego... hmmmmmmm .. chyba duzy pokój - aby każdy miał okazje go zobaczyć i podziwiać ... hihihihihi - skromnośc przeze mnie przemawia ;:80 . Teraz słucham sobie Edyty Geppert i napajam się tym widokiem... a warto było..
Dla osób zainteresowanych ceną - powiem tyle, że w tej samej kwiaciarni za tego jednego Cymbidium miałabym 1,5 falenopsisa.. hihihihi - czyli warto było... ;)

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Co za piękny okaz,serdecznie gratuluje. :)
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Witam i dziękuję...

mam nadzieję, ze będzie długo cieszył kwiatami - a jak tylko pozostałe pędy będą rozkwitały to na pewno wkleję fotki.

pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Lucyno,
gratuluję nowej piękności! ;:63 Naprawdę cudo! Nieco inna kolorystyka jak mojego żółtego, ale równie piękny.

Jednak mam dar przekonywania ( a raczej namawiania :lol: _ )

Tylko nie zapomnij zanotować daty kupna (co jest równoznaczne mniej więcej z datą rozpoczęcia kwitnienia), by móc przykonać się że pani z kwiaciarni mówiąć o trwałości kwiatów Cymbidium, rzeczywiście nie miała racji :D
A masz aż 4 pędy kwiatowe, więc kwitnienie będzie na pewno dłuuuuuuuuuuuuuuuugie (moje miały tylko po 2, a wiesz jak długo upiększały mi życie)

Rzeczywiście trzeba Ci róznież pogratulować determinacji w zakupie. Ja pewnie po drodze do bankomatu rozmyślałabym gdzie go postawić, i na 90 procent zrezygnowałabym z kupna (wierz mi, miejsca w domu naprawdę zaczyna mi brakować).

No a teraz wyłącz już Geppert i weź się za coś do roboty, bo jeszcze go zauroczysz :)

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Agatko..

tym razem trafiłam do innej kwiaciarni - takiej po sąsiedzku. W niej właśnie szykowano mi dwukrotnie bukiety ślubne - hihihihi - i zdobiono samochód.. hihihihi.
Nutka tajemniczości - a Geppert - cóż - już dałam jej odpocząć ...

Co do kolorystyki, to tak patrzyłam i patrzyłam i skojarzyłam sobie żonkile wiosenne, które zazwyczaj mam w domku na wielkanoc ;) Tak mi się słonecznie i radoście zrobiło..

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za rady..
Lucyna

p.s. widziałaś już mnie ... wkleiłam swoje zdjęcie.. jak poszukasz to znajdziesz. Wieczorkiem dorzuce trochę świeżych.. albo zrobie to teraz ..
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Moje storczyki, które po przekwitnięciu wysyłane były na werandę, teraz powróciły do domku po letnich wakacjach... przejrzałam doniczki, obejrzałam listki - żadnych mieszkańców - czyli kolejny sukces za mną... hihihihi...

Obrazek

Powróciły na swoje miejsca i od razu w domu zazieleniło się.. jak ja to lubie.. ;:91

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
agasta
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Lucyno, dziś zabrałam swoje cymbidka i dendrobium z ogródka do domu. Pasażerów u mnie też nie było (na szczęście).

Twoja kolekcja bardzo piękna, okazała, ale ja i tak się upieram byś nam pokazała tą catleyę o której wspominałaś :D Daj nacieszyć oczy pozostałymi kwiatami...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Witam,

no cóż - powiedziało się "a", trzeba też powiedzieć i "b".
Poniżej moja cattleya:
Obrazek Obrazek

Jest to storczyk już kończący kwitnienie, ale jako cała roślina dosyć okazały. I wg mnie zdrowy.. tak mi się przynajmniej wydaje...
Obrazek

Nie wiem nic na ten temat.. ale od czego są rady, które wierzę iż tutaj otrzymam, oprócz tego książki i net.. wiedzę można znaleźć wszedzie... trzeba tylko chcieć. Ja może i bym dzisiaj chciała, ale od wczoraj męczy mnie wirus - w chwili obecnej straszny ból głowy plus stan podgorączkowy - więc czas do łóżka ;:41 - samopoczucie ogólnie nędzne, więc rozpisywać się wiecej nie będę. W sumie to chyba powiedziałam już na ten temat wszystko... jak będzie coś więcej to dodam.

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jovanko,
wiem, ze mam inne - wygląd, nazwa - wszystko na to wskazuje.. hihihihi, poza tym moje Dendrobium szaleje teraz z pąkami kwiatowymi, a to też zapewne potrwa... więc na razie o okresie spoczynku nie myślę, poczytam więcej kiedy będzie trzeba. Teraz myślę o innych sprawach .... październik się zbliża... powrót do szkoły się szykuje... buuuuuuuuuuuuuuuuuu. Będe musiała o tym moim okazie napisać, bo później mój czas będzie zdecydowanie okrojony.....

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: ;)

Post »

zuzulec pisze:Witam,

no cóż - powiedziało się "a", trzeba też powiedzieć i "b".
Poniżej moja cattleya:
Obrazek Obrazek

Jest to storczyk już kończący kwitnienie, ale jako cała roślina dosyć okazały. I wg mnie zdrowy.. tak mi się przynajmniej wydaje...
Kochana Jovanko...

dziś tylko tak króciutko - ach po wczorajszym siedzeniu w ogródku strasznie boli mnie głowa, kapie z nosa i do tego stan podgorączkowy.. więc tak z doskoku przy komputerze jestem. Wczoraj odkryłam cos na mojej cattlei. Spójrz swym facowym okiem i powiedz mi czy to jest to co myślę??
Obrazek

czy to nadchodzi pęd kwiatowy?? Ja juz myślałam, że będe cieszyła się tylko liściami na chwilę obecną. Proszę - podaj mi kilka rad jak postępować z tym storczykiem. Na razie traktuję go tak jak pozaostałe, a może wymaga jakiejś szczególnej opieki. I jeszcze jedno pytanie - co ze starym pędem kwiatowym - obciąć czy zostawić??
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj zdrowo!!!!

Pewnie jak to COŚ się rozłoży , to Ciebie postawi dobrze na nogi :P :P :P .Widzę nawet ten Twój uśmiech i błysk oczu ;:77
Pewnie :P dobrze myślisz i... żeby nie było niespodzianek w przyszłym roku, powinnaś zapisać termin kwitnienia.,choć może to nie jedyny jej kwiatek.
Ale,dobrze jest wiedzieć o czymś takim, szczegółnie gdy masz coraz więcej storczyków.
Z katlejami jest ciekawie, bo one maja różne okresy kwitnienia i w zależności od tego prowadzimy im stosowny reżim.

na razie z kwitnącą ostrożnie - ona pomału będzie sobie wyyyyyyychodziła,rozchylała ,kusiła zapachem też pewnie. Nic tylko podziwiać widowisko. A póżniej ,to....póżniej opiszę.
Ostrożnie teraz z woda aby miała tyle co potrzeba, czyli mniej :P ale bez przesuszania i bez
zamgławiania pędu.

A te przekwitnięte żółte ....pęd niech sobie uschnie spokojnie , póżniej *ciach* samego badylka , resztę :psb i liście zostawiasz.TO już nie będzie kwitło ,ale jest zasobem dla pozostałych i młodych.

życzę Ci zdrówka, nie zazdroszczę samopoczucia -też mam łamańca podobnego :( .
Ale cóż- przy jesieni katar w kieszeni !!!!.

Pogratuluje :P jak pokażesz fotkę , już w pełni rozwiniętej katlejki.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jovanko,
po raz kolejny dziękuje Ci za rady. Oczywiście się do nich zastosuje, gdyż chciałabym, aby moje storczyki zachwyciły mnie kolejnymi kwitnieniami ;)
No niestety - początek jesieni, a zwłaszcza taki, jaki mamy w tym roku jest dosyć zdradziecki. Wirus nie spi a my - ku jego uciesze ściągamy kurtki - a on - ciach - ma nas w garści. Ale juz jutro powinno być lepiej...
Pozdrawiam slonecznie ;:3
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

Witam,Lucynko.
Tak się cieszę,że do Ciebie zajrzałam!!!!Przepiękne masz storczyki,jak to miło pooglądać takie cudeńka.Ja niestety nie posiadam żadnego,wydaje mi się,że nie dałabym rady utrzymać choćby jednego,ale z przyjemnością podziwiam u innych.Czy ja to przeoczyłam,czy nie napisałaś,ile masz ich w kolekcji?
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”