Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

galadriela144 pisze:dzięki serdeczne za rysunek:) no tak, ok, stożek w pionie, tak wygląda super.
Moje drzewka mają 2,5m. Nigdy ich nie przycinałam. Kupiłam tuje w pażdzierniku 2005r. i posadziłam je. Miały po 2m.
W książce "Ciecie drzew i krzewów ozdobnych" autor Jean-Yves Prat pisze (dotyczy to żywoplotów), "Pędy będą wyrastały głównie na wierzchołku, co grozi ogołoceniem u podstawy. Jeżeli nie zdecydujecie się na silnecięcie, to po kilku latach będziecie mieli żywopłot "wysokopienny" całkowocie ogołocony u podstawy. Wasz błąd będzie trudny do naprawienia. natomiast po silnym (krótkim)cięciu drzewa równomiernie się roszrastają.Powtarzajci takie cięcie co roku ....
Na rysunku który przedstawila LiDo jest narysowana idealna forma żywopłotu, który jest tylko nieco szerszy u dołu, wtedy światło dociera do dolnych gałęzi i pozwala im równomiernie sie zagęszczać.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
galadriela144
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2007, o 23:20

Post »

dziękuję, teraz mam jasność. rysunek bdb:)
a jak można pozbyć się nornicy? widzędwie dziury w trawniku w glebie,nie mam kopczyków,a jedna tuja zbladła, jest zdecydowanie sucha :(
pozdrawiam
lubię swój ogród :)
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

galadriela144 pisze:dziękuję, teraz mam jasność.
Twoje szmaragdy należy przyciąć nieco inaczej niż na rysunku, górę formować na kształt "cygara". O nornicy, karczowniku i krecie jest potężny wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 19&start=0
Gustaw

Schnące tuje

Post »

Bardzo proszę o pomoc. Mam kłopot z moimi tujami. Od zeszłego roku parę sztuk zaczęlo od dołu matowieć, potem brązowieć i schnąć. Opryski przeciw grzybom i przędziorkowi niespecjalnie pomagają. Załączam zdjęcie zainfekowanej gałązki. Co robić? Pozdrawiam wszystkich.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Brązowienie igieł

Post »

http://www.ogrody-krzekowo.ovh.org/inde ... 8&Itemid=0 tutaj jest podanych kilka możliwych przyczyn.
Stosowałeś może nawóz do iglaków?
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wpisz w wyszukiwarkę hasło "tuje". Na pewno znajdziesz kilka tematów o chorobach i szkodnikach tui w dziale Diadnostyki.
Pozdrawiam Andrzej.
Gustaw

Re: Brązowienie igieł

Post »

Dzięki za pomoc. Nawozu sypałem niewiele, równo dla wszystkick drzewek, a matowieją i schną tylko niektóre. Boję się, żeby choroba(?), pasożyty(?) nie zniszyły wszystkich.Pozdrawiam.
Gustaw

Post »

Erazm pisze:Wpisz w wyszukiwarkę hasło "tuje". Na pewno znajdziesz kilka tematów o chorobach i szkodnikach tui w dziale Diadnostyki.
Dziękuję. Będę szukał. Pozdrawiam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto pomoże Gustawowi?
Pozdrawiam Andrzej.
kr1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2007, o 22:13

Tuja Szmaragd choruje - pomocy

Post »

Posadziłam tej wiosny żywopłot z tuj Szmaragd. Pięć z nich (obok siebie) zmieniło kolor na lekko brązowy, jakby pokryły się rdzą. Są również mizerniejsze od pozostałych, choć na początku wszystkie były jednakowe. Jak mogę je uratować?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak możesz daj zdjęcie. Przeczytaj podobne tematy w dziale diagnostyki.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje szmaragdy również dziwnie się prezentują. Najbardziej niepokoi mnie fakt, że stały sie dziwnie kruche. Przy otrząsaniu opadają (lamią się im igiełki), które są zielono - brązowe. Czy to normalne? Może to delikatne nowe przyrosty bo ogólnie rośliny rosną w górę? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
kr1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

przesyłam kilka zdjęć moich brązowych szmaragdów, proszę o radę jak zrobić żeby znów były zielone. To na pewno nie wina psa, ponieważ nie mam takowego, a ogród mam ogrodzony.

Obrazek Obrazek

Tak będzie lepiej. Po naciśnieciu na obrazek powiększy się obraz.
Erazm
Awatar użytkownika
Waldemar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 maja 2007, o 20:41

Post »

Ale to tylko te widoczne na zdjęciu tak zbrązowiały?

Jeżeli tak - to jest to coś punktowego (choroba byłaby zauważalna również na sąsiednich).
To wygląda - z mojego punktu widzenia - albo na spalenie za dużą ilością nawozów, podlanie czymś (zamierzone albo nie zamierzone).
Waldemar
kr1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za Wasze porady, a także Tobie Erazmie za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”