Winorośl rozmnażanie.
Winogron - winorośl
Kiedy najlepiej sadzić winogrona?
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winogron
Najlepiej pod koniec kwietnia. Można także i w listopadzie, lecz nie masz gwarancji, że przezimuje, tym bardziej, jeżeli dobrze nie zabezpieczysz.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winogrona
kate0876
Mamuśka dobrze kombinowała i zrobiła wszystko we właściwym czasie. Jak wspomniał Darek problem może tkwić w szczegółach. Z części latorośli umieszczonej w ziemi należało usunąć liście i wyciąć pąki. Latorośl należało podrapać i obsypać ukorzeniaczem. Niestety zbyt obfite podlewanie również mogło się przyczynić do porażki. Tutaj znajdziesz krok po kroku tok postępowania http://winnica.bloog.pl/id,5636665,titl ... index.html przy takim sposobie ukorzeniania latorośli (nie mylić z łozą). Tutaj http://winnica.bloog.pl/id,330744205,ti ... index.html (przewiń na dół wpisu) natomiast jest o ukorzenianiu odcinków łozy, tzw sztobrów.
Mamuśka dobrze kombinowała i zrobiła wszystko we właściwym czasie. Jak wspomniał Darek problem może tkwić w szczegółach. Z części latorośli umieszczonej w ziemi należało usunąć liście i wyciąć pąki. Latorośl należało podrapać i obsypać ukorzeniaczem. Niestety zbyt obfite podlewanie również mogło się przyczynić do porażki. Tutaj znajdziesz krok po kroku tok postępowania http://winnica.bloog.pl/id,5636665,titl ... index.html przy takim sposobie ukorzeniania latorośli (nie mylić z łozą). Tutaj http://winnica.bloog.pl/id,330744205,ti ... index.html (przewiń na dół wpisu) natomiast jest o ukorzenianiu odcinków łozy, tzw sztobrów.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Winogrona
Dziękuję wam serdecznie . Będę kombinowała aż zrobię teściowej przyjemność ( o ile mi sie uda coś wyhodować) 
@kapitan dzięki za linki ,przestudiowałam je od a-z

@kapitan dzięki za linki ,przestudiowałam je od a-z

To zależy ile czasu możesz im poświęcić - jak pieczołowicie okryjesz na zimę to możesz sadzić jesienią.busomat pisze:Kiedy najlepiej sadzić winogrona?
Jesienią jest większy wybór - tylko kupuj sadzonki gołokorzeniowe - mają lepiej rozwinięty system korzeniowy.

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Winorośl sadzi się z powodzeniem przez cały rok. No może za wyjątkiem okresu gdy warunki glebowe na to nie pozwalają. Wszystko zależy od tego jakie mamy do dyspozycji sadzonki. Nie należy kupować i sadzić wiosną młodych sadzonek, co do których nie ma nawet pewności czy maja system korzeniowy. Nieuczciwi sprzedawcy, nastawieni wyłącznie na zysk, od kwietnia- maja zalewają rynek takimi "knotami" pędzonymi pod osłoną w mikrych doniczkach. Osoby mające problem z oceną czy sadzonka jest porządna, czy też nie, powinny kupować sadzonki latem, a najlepiej jesienią. Jeżeli sadzonka dożyła do lipca i ma przyzwoity przyrost to znaczy, że najtrudniejszy okres ma za sobą, jest dobrze ukorzeniona i będzie żyć nadal. Nie można tego powiedzieć o sadzonkach w kwietniu, maju i czerwcu. Jeżeli ktoś poleca sadzenie pod koniec kwietnia, to wyłącznie sadzonki gołokorzeniowe, ukorzeniane w roku poprzedzającym, a o takie nie jest łatwo. Sadzonka pędzona od lutego w ciepłym namiocie, po wysadzeniu do zimnego gruntu w kwietniu ma nikłe szanse na prawidłowy rozwój. Byle jaki majowy przymrozek najczęściej kończy jej krótki żywot.busomat pisze:Kiedy najlepiej sadzić winogrona?
Przyzwoita sadzonka gołokorzeniowa do sadzenia wczesno - wiosennego lub późno-jesiennego powinna wyglądać mniej więcej tak

Piotr
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 kwie 2016, o 08:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winogrona - winorośl
Mam na działce dość starą winorośl ( nie wiem ile ma lat, ani jaka to odmiana). Jestem zmuszona ją przesadzić. Czy taki zabieg się uda? Jak to wykonać?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz już za późno. Chyba, że musisz. W jakiej formie jest prowadzona. Daj zdjęcie będzie można powiedzieć coś więcej. Może zrób odkład i jesienią przesadzisz nową roślinę.
Teoretycznie da się (najlepiej późną jesienią lub wczesną wiosną), ale praktycznie trochę trzeba się namęczyć, bo starszy krzew ma bardzo rozbudowany system korzeniowy. Parę dni temu przesadzałem krzaczek 2letni i trzeba było się mocno natrudzić, żeby wyciąć z ziemi kawał bryły z korzeniami (a i tak nie wiadomo czy przeżyje taką operację o tej porze roku); przy korzeniach grubszych niż palec to nie takie łatwe.anetaaldona pisze:Mam na działce dość starą winorośl ( nie wiem ile ma lat, ani jaka to odmiana). Jestem zmuszona ją przesadzić. Czy taki zabieg się uda? Jak to wykonać?
Więc ja bym się zastanowił najpierw czy to coś aż tak dobrego, że warto przesadzać? To co się sadziło przed laty na działkach, z dzisiejszej perspektywy mało atrakcyjne można uznać (najczęściej Bety i podobne labruskowate gluty o cierpkim posmaku). Lepiej posadzić w docelowe miejsce sadzonkę jakiejś naprawdę dobrej odmiany deserowej - za 2-3 sezony odwdzięczy się smacznymi owocami.
Pozdr.
Jarek
Jarek
- pekaesik
- 50p
- Od: 12 kwie 2019, o 13:24
Re: Winorośl rozmnażanie.
Amatorskie ukorzenianie winorośli to banalna sprawa. Ja po prostu na wiosnę, po przycięciiu starych krzewów, odcinki trzyoczkowe wkładam do ziemi i zapominam. One się same ukorzeniają bez problemu.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Odkopałeś stary temat, ale ponieważ jest teraz pora, podłączę się.
Zapowiadają mroźną zimę trzydziestolecia, więc ja tnę teraz sztobry do zadołowania na zimę. Teraz mam pewność, że nie są jeszcze przemarznięte, a dołując je w ziemi będę miał pewność, że nie przemarzną nawet, gdyby zima była zimą stulecia.
Zadołowane na zimę sztobry można odkopać na wiosnę i ukorzeniać w dowolny sposób.
Zapowiadają mroźną zimę trzydziestolecia, więc ja tnę teraz sztobry do zadołowania na zimę. Teraz mam pewność, że nie są jeszcze przemarznięte, a dołując je w ziemi będę miał pewność, że nie przemarzną nawet, gdyby zima była zimą stulecia.
Zadołowane na zimę sztobry można odkopać na wiosnę i ukorzeniać w dowolny sposób.
- pekaesik
- 50p
- Od: 12 kwie 2019, o 13:24
A skąd ta pewność zimy trzydziestoletniej? Prognozy nie sięgają tak daleko. Ja mam winorośle okryte, więc mam nadzieje że nie zmarzną, bo wiostną potrzbeuję trochę nowych sadzonek.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Nie widzisz różnicy pomiędzy zimą trzydziestolecia, o której pisałem, a zimą trzydziestoletnią?
Na pogodę w Polsce i Europie wpływ będzie miał powstały niedawno wir nad Arktyką oraz mroźne powietrzne znad Syberii, które napłynie do nas ze wschodu.
Na pogodę w Polsce i Europie wpływ będzie miał powstały niedawno wir nad Arktyką oraz mroźne powietrzne znad Syberii, które napłynie do nas ze wschodu.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Krzewy od paru lat tnę na przedwiośniu, z końcem lutego lub z początkiem marca. Winorośle zostawione po sezonie z Łozami podwiązanymi przy palikach do wysokości 1,70 m nie przemarzają. Zauważyłem natomiast, że sztobry cięte na przedwiośniu ukorzeniają się o wiele lepiej niż te dołowane na zimę. Zrezygnowałem z dołowania sztobrów, ponieważ nawet w części ogrodu, gdzie mam piach, sztobry pleśnieją zimą i gniją w ponad połowie materiału zakopanego na głębokości ca. 40 cm.pekaesik pisze:A skąd ta pewność zimy trzydziestoletniej? Prognozy nie sięgają tak daleko. Ja mam winorośle okryte, więc mam nadzieje że nie zmarzną, bo wiostną potrzbeuję trochę nowych sadzonek.