U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Wczoraj nie chciało mi się już wspominać o mojej potwornej niekonsekwencji :oops:
Zarzekałam się, że z powodu braku kasy nic w tym roku nie dokupię z nasion.
Ciekawe, jak dotrzymać słowa, kiedy wchodzisz do sklepu, a tam w oczy rzucają ci się
całe tabuny nasion tych roślinek, które były źródłem twoich marzeń podczas oglądania
ogrodów na forum? Jak znajdzie się taki mądry, pewnie zostanie ozłocony ;:108
A póki co, zasoby portfela stopniały o stówkę, ale za to kiedy przeliczałam, ile bym musiała
zapłacić za pojedyncze roślinki, brałam nasiona, jakby to była jedyna w życiu okazja :;230
Jedynym mankamentem mącącym poczucie euforii była świadomość braku miejsc na pojemniki
z ziemią do siania. A ponieważ na głupotę też nie znaleziono jeszcze lekarstwa, będę trwać w błogim
przeświadczeniu, ze jakoś to będzie :uszy

Obrazek Obrazek

A te kupowałam późną jesienią poprzedniego roku ;:14

Obrazek Obrazek

Nie wspomniałam o nasionkach, które dostałam od kilku życzliwych Forumek ;:180

Aha, dzisiaj podali info, że można pod osłonami siać pietruszkę, rzodkiewkę i inne
wyszczególnione nasiona. Zdaje się, że pora pomyśleć poważnie o jakimś inspekcie.
To kolejne moje chciejstwo na ten rok.
Dzień zaczął się paskudnie: pochmurno, mokro, nocny śnieg stopniał...Co to za ferie?
Choć z drugiej strony milej pracuje się przy remoncie, kiedy na dworze nie jest słonecznie ;:138
Pa, miłego dnia :wit ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osterku, z tymi nasionkami .... chyba każdy z forumowiczów to ma :wink: Podejrzewam jednak, że na tym się nie skończy. Dopiero w najbliższym czasie zaczną nas kusić nowymi nasionkami w marketach. Najlepsza rada, to nie opuszczać domu przez następne tygodnie. miesiące. Zakupy musi robić M :D I założyć szlaban na sklepy internetowe.
Wiem, wiem ... to nie działa ;:14
Trzymam kciuki za ogrodowe rewolucje. Podglądam i podziwiam Cię niezmiennie.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

U nas na podwórku daje się wykręcić na upartego, albo wycofać, dlatego brama musi być wygodna, szersza. Niestety nie mamy możliwości zrobić podwójnej, bo wjazd jest w rogu działki, na na łąkę sąsiada otwierać się nie może. Jak byłam w Zakopcu to widziałam u gospodarzy taką suwaną na jeden bok i szerokaśną. Może robili na zamówienie, ale pewnie szerokie też są, bo przy zakładach pracy, firmach są wjazdy szerokie, więc ktoś to robi. Trzeba będzie chyba wybetonować pod to taki podeścik pod koła bramy wzdłuż płotu. Tak to widzę. Tymczasem latem robimy komin i dach, więc brama jest na dalszym planie. Tak tylko spytałam z ciekawości. Jak będziecie montować chętnie zerknę na fotki i posłucham Twoich rad.

Nic się nie martw, Osterku ! ... mój syn też miał wizytę poszpitalną po 3 miesiącach dopiero. Pielęgniarka tłumaczyła, że oni tak umawiają, bo ilość tych przeciwciał zmniejsza się jeszcze w tym okresie. Nie pamiętam już teraz dokładnie... to było z 8 lat temu... ale chyba organizm sam jakoś je zwalcza ... w każdym razie po 3 miesiącach wynik jest wiarygodny i dopiero na jego podstawie decydują o dalszym leczeniu lub nie. Nie jest to choroba szybko postępująca, więc nawet gdyby u Marysi choróbska nie wybili jeszcze, to i tak w tym czasie absolutnie nic jej nie grozi. Choroba jest niebezpieczna, gdy jej się w porę nie wykryje i rozwija się w organizmie kilka lat.
Ja jeździłam potem jeszcze przez półtora roku co 3 miesiące i liczba przeciwciał stale się zmniejszała, albo przynajmniej już nie wzrastała (mimo że nie przyjmował już żadnych leków), aż powiedzieli, że już nie trzeba tego kontrolować i nie musimy przyjeżdżać.

Osterku ;:224 To Twoje nasiona, czy wystawa sklepowa :;230
Toś się rozszalała... ja teraz dużo bardziej powściągliwa jestem, a już wyjaśniam dlaczego... Za dużo razy już się nadziałam... a to nasiona nie wzeszły wcale... a to za dużo posiałam i potem był kłopot co z tym zrobić, a to kupiłam coś celem eksperymentu i ten się nie udał... po takich doświadczeniach przeszło mi :;230
Owszem, długo oglądam, gorliwie czytam... sterczę przy półkach sklepowych zdecydowanie zbyt dużo czasu, ale wybieram to co sprawdzone :) Normalnie z lenistwa... wystarczy mi jak przypomnę sobie latanie z sadzonkami i szukanie miejsca gdzie by tu je wcisnąć ;:223 Ty na szczęście w tym roku nie będziesz miała tego kłopotu, masz nowe areały ;:138
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Osterku zaszalałaś nie żle ,ja też mam ten problem, nie potrafię sobie odmówić wydania pieniędzy na nasionka lub rośliny ;:223
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, u nas jest dokładnie tak samo: wjazd w rogu, i nawrócić też się na upartego da,
ale ileż to razy duży samochód zostawiał wyryte oponami ślady na trawie :evil:
Dlatego kombinujemy, żeby przed bramą wyrównać w miarę możliwości teren i
zrobić zakręt ze starej drogi na nową... albo odwrotnie :roll: ?

W temacie nasionek: na mnie opamiętanie przyszło przy kasie :;230, ale nie należę do tych
mądrych, co to uczą się na cudzych błędach :oops:
Ale będę miała się czym dzielić, jak doświadczenia nabiorę :uszy
No i kwestia siania, bo raczej w tym szkopuł, że nie mam porządnego inspektu, ani też wystarczającej ilości
parapetów ;:224

Aha, Agnieszko: byłam, sprawdziłam: brama pojedyncza przesuwana - 4m szer. 1490 zł :shock:
Zwykłe, ładnie ozdobione, o podwójnych skrzydłach od 700 zł wzwyż. Oj długo będę marzyć ;:224
Ale, nie pali się. na razie zamontujemy starą bramę, bo chodzi głównie o psa, żeby nie uciekał na ulicę.

Gosiu, korzenie wyglądają tak:

Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ale nasionek kupiłaś........szok :shock: :shock:
w pierwszej chwili myślałam, że to jakaś wystawka sklepowa jest a tu taki szok........ zakupki :shock: ja się na razie wstrzymuję, czekam do Gardenii i dlatego duuużo teraz pracuje by mieć dużo pieniążków na szaleństwa tam właśnie.... :;230 żadnych zwolnień, żadnego iścia wcześniej do domku, żadnego L-4.....nic.......tylko jeden miesiąc - styczeń :;230

aha bym zapomniała - już wiem jak się nazywa ta żółta śliwka, która Ci wysłałam....szukałam i pytałam i znalazłam - jest to Mirabelka Flotowa, jedna z najstarszych i najsmaczniejszych odmian śliwki :D najlepsza na kompot, powidełka i do jedzenia :D :tan :tan :uszy
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam zobaczyć i jestem w szoku. Przede wszystkim ogromu prac ziemnych. Po drugie - ilości nasion jakie kupiłaś. Aż zaczęłam sie zastanawiać ile masz hektarów do obsiania :wink: Podziwiam!
Ciekawa jestem z której strony miasta mieszkasz. Może jadąc pociągiem do Mamy mogę Ci pomachać...
Remanent w szafach staram się robić dość regularnie, ale i tak za każdym razem jest sporo ubrań z którymi nie wiadomo co zrobić. Wyrzucić szkoda, a oddać nie bardzo jest komu :roll: Zawsze mam z tym problem.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Osterku :wit . O kurcze ale jestem spóźniona, to już trzecia strona nowego wątku. Przespałam. Na razie się wpisuję abym nie zgubiła go i wieczorkiem wrócę i poczytam. Pa :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuś, to się cieszę, że śliweczka prima-sort, dobrze wiedzieć, jak się nazywa ;:138
od ponad dziesięciu lat nie miałam żadnego zwolnienia, a i tak nie mam kasy :(

Witaj, Izuniu!
Hektarów nie mam, ale mnóstwo miejsc do osadzenia i obsiania. Jestem pewna, że miejsca starczy. Mogę stworzyć jeszcze przynajmniej czterdzieści metrów kwadratowych nowych rabat, a czekają też zeszłoroczne. W poprzednim wątku zrobiłam prymitywną wizualizację, żeby zorientować się jak będzie wyglądać rabata "w ogrodzeniu", i doszłam do wniosku, że tam potrzeba będzie sporo lobelii, portulaki i dzwoneczków. Mnie się wydaje, że na to co planuję, zabraknie nasion,
ale może się mylę :roll:
Izuniu, nasza chałupka stoi pierwsza po lewej stronie torów, kiedy wjeżdża się do miasta od Gdańska.
Taki biedny staruszek, był kiedyś domkiem dróżnika :P Jak jedziesz do mamy, u nas masz przesiadkę?
To spory kawał czasu. Daj wcześniej znać, jak będziesz jechać. Moja siostra jest dyżurną ruchu na dysponującej,
da mi cynk, kiedy będziesz zbliżać się do naszego domu :uszy
A remanent w szafach i szafkach jest bardzo bolesny :oops: Dlatego zamiast regularnego porządkowania
dokupuję szafy ;:14 ;:14 Jak mówisz: wyrzucić szkoda, a nie ma komu oddać. A nieraz i głupio, bo co tobie
wydaje się, że jest dobre, inni uznają za szmatę :oops:

Witaj, Lusiu!
I ja muszę Ciebie odwiedzić, bo sumienie mnie oskarża ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nasiona-moja miłość :D Uwielbiam kupować i siać. Nawet jeśli nie jestem zadowolona, mam satysfakcję, że spróbowałam. Przymierzam się do kupowania, w moim sklepie dopiero na początku lutego. Ale od czego internet? 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Witaj Oster :wit
Ale mnie dawno nie było.
Jak będziesz tuaj, to proszę odbierz pw :)
Pozdrawiam Ewa
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Jaka ilość nasion :shock: szaleństwo :wink:
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Osterku!
Nasienna zakupomania - to przypadłość bardzo rozpowszechniona na naszym forum :;230 i wydaje mi się że nieuleczalna!
Ja sobie przysięgłam - że ani jednej paczuszki nie kupię! Zostałam obdarowana przez najbardziej bezinteresowną osobę na calutkim forum cudnymi nasionami bratków, astrów, onętka, cynii i czarnej malwy i nic więcej nie zmieszczę.
Za to dokupiłam kilkadziesiąt cebulek mieczyków - ale one idą prosto do gleby i nie trzeba dla nich miejsca na parapecie :lol:

Postępy prac ziemnych - powalające :shock: A ja się rozczulam nad moją rabatą pod płotem ;:24
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Dzięki za wieści o bramie :)
Mnie też wkurza bardzo jak ktoś mi wjedzie na trawnik i tam się wryje oponami, ale nie mam innego wyjścia. Jeśli u Ciebie można wjechać jedną stroną, a inną wyjechać to super.

Liczne parapety przydały by Ci się w tym roku. Może ściągnij pomysł z forum, ktoś tu (nie pamiętam kto :oops: ) zrobił półkę wiszącą w oknie i na niej piętrowo poustawiał rośliny.
Coś czuję, że trzeba zacząć namawiać Cię na szklarenkę ;:108 Ja się długo opierałam, ale to rewelacyjne rozwiązanie na wiele bolączek.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Ewuniu/ewka63, Martuniu/ Marta_S", Marysiu/amba19, Agnieszko/aguskac
witajcie Kobietki! Sprawa ACTA i obserwowanie tego, co się wokół niej dzieje tak mnie pochłonęły,
jakby nic innego nie istniało. Ale ogrodowych zajęć zero, więc się rozgrzeszam :uszy
Dopóki ziemia zamarznięta, można jedynie popatrzeć. Szkoda mi róży, bo popuszczała już centymetrowe gałązki.
Z pewnością przepadną. Wczoraj i dziś słonecznie, ale mroźno. I nic dziwnego; idzie przeca co luty, nie?
Wiadome było, że nie odpuści ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”