Storczykowo - początki :)

Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowo - początki :)

Post »

Jednak białe Falki są niezawodne :) Pierwszy na nowym miejscu :

Obrazek

Obrazek

Do kwitnięcia zabiera się bordowy,który nie dość ,że wypuścił Keika to dodatkowo pęd kwiatowy :) Na dendrobium zauważyłam również zaczątek pędu , więc o ile dobrze pójdzie będzie to pierwsze kwitnienie od jego zakupu - czyli dobre 3 lata....
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

No proszę jakie piękne kwiatuchy. Przeprowadzki chyba nie zauważyły. Zapowiada się ciekawie w Twoim wątku. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit widzę, że u Ciebie zaczyna się kwitnąco białe storczyki nie tylko niezawodne ale i bardzo subtelne ;:138
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne storczysie :D

Ja na dniach też nabyłam miniaturkę Phal. co prawda inną, ale i Twoja mnie urzeka :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Moja strajkuje i ani drgnie z jakimkolwiek nowym pędem... same liście ,bo nawet stary usechł...
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Moja na razie ma kwitnienie sklepowe, tak więc.. zobaczymy, co wymyśli w następnym roku :lol:
Mam nadzieję, że to u Ciebie, to chwilowy stan, piękne miała kwiaty :D
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Dziś w podobnej scenerii - różowy falek. Zakwitł jako drugi , a dodatkowo wypuścił ślicznego,zdrowego keika ;:215
Obrazek

Obrazek

Teraz czekam na Dendrobium , będzie to pierwsze kwitnienie od 4 lat po przekwitnięciu marketowego dorosłego Dendrobium. Cieszy mnie bardzo ponieważ jest to pierwszy kwiat ogólnie , a dodatkowo pojawił się na rozsadzonej 2 lata temu młodej roślinie... Teraz tylko czekanie mi pozostaje...

Co do miniatury Falka ... niestety ani drgnie, pęd kwiatowy zasechł całkowicie , do tego opadł dolny liść - na razie przesadziłam do większej doniczki , gdzie łatwiej będzie mi utrzymywać odpowiednią wilgotnoś podłoża.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

SandraABC pisze:Co do miniatury Falka ... niestety ani drgnie, pęd kwiatowy zasechł całkowicie , do tego opadł dolny liść - na razie przesadziłam do większej doniczki , gdzie łatwiej będzie mi utrzymywać odpowiednią wilgotnoś podłoża.
Dlaczego myślisz, że większa jest lepsza pod tym względem? Mnie osobiście łatwiej kontroluje się wilgotność podłoża, gdy mam możliwie najmniejszą. W miniaturce mam mech (luźno ułożony, nie upychany, bo wtedy jest za długo za mokro) i doniczkę 6cm. Mając inną (MM) w większej (9cm) i mech, miałam problem. Korzonki zaczęły gnić, bo było za dużo podłoża, a korzonków mniej. Teraz mam MM w koszyczku i prawie do połowy wypełniony żwirkiem i jest ok.
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
monke
50p
50p
Od: 9 paź 2012, o 13:21

Post »

Zgadzam się z Tobą w 100% - białe falki są niezawodne! dla mnie najpiękniejsze :lol:
Storczyki są jak chipsy, ciężko skończyć na jednym ;)
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

3velyna pisze:
Dlaczego myślisz, że większa jest lepsza pod tym względem? Mnie osobiście łatwiej kontroluje się wilgotność podłoża, gdy mam możliwie najmniejszą. W miniaturce mam mech (luźno ułożony, nie upychany, bo wtedy jest za długo za mokro) i doniczkę 6cm. Mając inną (MM) w większej (9cm) i mech, miałam problem. Korzonki zaczęły gnić, bo było za dużo podłoża, a korzonków mniej. Teraz mam MM w koszyczku i prawie do połowy wypełniony żwirkiem i jest ok.
Ewelina tyle tylko,że on do tej pory rósł w sklepowej ...która ma średnicę w okolicach 4/5cm ... I niestety po ostatni upadku z tej doniczki wyleciał i nie udało mi się wsadzić go z powrotem ,więc większość korzonków była na wierzchu a podłoża tam było co kot napłakał ,więc ta woda nie miała się zbytnio czego trzymać ;:223

Teraz jest wsadzony w 9cm , ma nowe podłoże i widzę,że ładnie nabiera kolorów :) Więc chyba mu pasuje.

Niestety u mnie wszystkie sklepowe mają wymieniane podłoże tak aby żaden nie rósł w mchu bo niestety ale w tedy storczyków bym nie mogła mieć ;:222
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Aha no to inna sprawa jest :)
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Śliczne masz storysie i do tego pieknie je pokazujesz ;:138
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :)

Niestety ..póki co nowych kwitnień brak. Dendrobium wystawiło język i cały pąk zanim zdążył rozkwitnąć zrobił się 'pergaminowy' i w końcu odpadł... już nie mam pomysłu na tego kwiatka...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”