Dylematy pokrojowo - rozmiarowe

minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dylematy pokrojowo - rozmiarowe

Post »

ND ma małe liście i wymaga prowadzenia długopędów bo szybko sztywnieją.Przemarza zwłaszcza na przedwiośniu i słabo toleruje dużą wilgotność i obfite opady[w przeciwieństwie np do sportu Coral ND]

Ma jeszcze kilka innych wad ale pozostaje nadal najlepszą różą na pergole :?: w naszej strefie
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Słuchajcie, spróbowałam jakoś usystematyzować podane przez Was informacje. Ponieważ nie wiem, jak na forum zrobić tabelkę, zrobiłam takie zestawienie, jak poniżej. Przyznam, że postapiłam nieco arbitralnie, np. pomijając pewne informacje, gdzie odstępstwa od zakładanej wysokości były do jakichś 20 cm. Nie wiem, czy podoba się Wam taka forma prezentacji, czy należałoby coś zmienić?

Abraham Darby
wymiary podawane: 1,20-3,5 (HMF)
komentarze: Jest ładną rabatówką - do wysokości 100 cm (przyczyna - czasem przemarza)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adam Chodun
wymiary podawane: 1,50 (Rosarium)
komentarze: Adam Chodun - r. rugosa miał osiagnąć od 1,2 do 1,5 m, a u mnie drugi sezon w pełnym słońcu dorasta do maks. 50 cm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alba Meidiland
wymiary podawane: 0,6-1,5
komentarze: Ta okrywówka wyrosła po trzech latach na metrowy krzaczor o szerokości - uwaga!- 2,5
Aspirin Rose
wymiary podawane: 0,7-1,0
komentarze: Aspiryn Rose - prawda w katalogu podany rozmiar 60 - 80 cm - u mnie w ogrodzie wysokość 150 cm i szerokość 150 cm
Augusta Louise
wymiary podawane: 0,70-01,2
komentarze: 1,5 metra
Chopin
wymiary podawane: do 0,5
komentarze: Co roku potrafi dorosnąć do ok.. 2 metrów, po przemarznięciu do kopczyka.
First Lady
wymiary podawane: 1,20 - 1,5
komentarze: Przemarza do kopczyka. rośnie na 80 - 100 cm. Rejon mazowsze / wschodnie.
Rośnie słabo i słabo się rozkrzewia, praktycznie jeden duży pęd przewieszajacy się . Stanowisko - słoneczne.
Gebruder Grimm
wymiary podawane: do 0,8
komentarze: W katalogu 70 na 50 - u mnie po 3 latach ma pędy o wysokości 160 cm i szerokość 150 cm.
Golden Showers
wymiary podawane: 3,0 - 4,5
komentarze: O Golden Showers podają, że to pnąca - 2 - 3 m - u mnie rok w rok marznie do ziemi i potem odbija do ok. 130 cm ( słoneczne).
Graham Thomas
wymiary podawane: 1,5-3,0
komentarze: Trzy lata i nadal bardziej przypomina różę pnącą niż parkową, pędy dołem już grube ale górą wiotkie.Obecnie ma ponad 2 metry wysokości. W przypadku przemarznięcia odbudowuje się przez cały sezon.
Haendel
wymiary podawane: 1,5-4,5
komentarze: Ponad 2 metry w roku, ale przemarza - najczęściej co sezon odtwarza sięod nowa
Herkules
wymiary podawane: 0,9-1,2
komentarze: Mam go 3 lata a co roku wypuszcza pęd na wysokość 170 cm, szerokość jest już powyżej 100 cm.
Lichtkonigin Lucia
wymiary podawane: 1,2-1,85
komentarze: często przemarza, odtwarza sięod kopczyka, ale ma duży wigor
Mary Rose
wymiary podawane: 0,2-1,5
komentarze: W katalogu wysokość do 120 cm - po czterech latach u mnie wypuszcza pędy na wysokość 150 cm i będzie jeszcze wyższa - szerokość na razie 150 cm.
Nostalgia
wymiary podawane: 0,8-1,2
komentarze: 1,5 metra
Othello
wymiary podawane: 1,0-2,5
komentarze: Na razie 170 cm ale z nim według Austina jest różnie. Bardzo duże rozbiezności we wzroście, generalnie lubi sprawiać niespodzianki.
Rosarium Uetersen
wymiary podawane: 2,0-3,5
komentarze: Najczęściej łatwiej ją prowadzić jako parkową, ponieważ jej szerokość (szczególnie po przemarznięciu) jest większa niż wysokość.
Tuscany Superb
wymiary podawane: 0,1-1,5
komentarze: Około dwumetrowe pędy - na razie nie wiem, czy będą ją podpierać jak pnącą
Venrosa
wymiary podawane: 1,2 - 1,4 m,
komentarze: Ponad 1,5m w pierwszym roku,
Warwick Castle
wymiary podawane: 0,6-0,9
komentarze: ok.. 1 metra
Westerland
wymiary podawane: 1,5-3,7
komentarze: ponad 2 metry w roku, przemarza
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Chopin do 5 metrów :shock: , to nie pomyłka? U mnie po całkowitym przemarznięciu ma około 1,2m
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie, że pomyłka, poprawiłam, dzięki :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ja bym jeszcze dodała region z jakiego pochodzą te informacje... :oops:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To byłoby pomocne, gdybysmy mieli te informacje - aczkolwiek region to jeszcze nie wszystko, zalezy jaka zima przyjdzie ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

100krociu, kawał dobrej roboty ;:180 ;:63
region bardzo ważny, jak nie najważniejszy, bo przecież ta sama zima np. we Wrocławiu czy Szczecinie a w Lublinie to dwie różne bajki. Na zachodzie u nas, jak spada do -20 st. na kilka dni to już Syberia :lol:
Najniższą temp. jaką pamiętam to -26, raz kiedyś 100 lat temu.
A jak słyszę opowieści ze wschodu to włos się jeży... :?
I przede wszystkim jak długo trzyma mróz.
Zatem prosba do wszystkich o zaznaczanie rejonu, jeśli nie podano w stopce. Pliiiiiiiis! ;:180

Troszkę moich poprzednich obserwacji do juz wymienianych odmian (Wrocław, ciepły, osłoniety ogród w mieście)

Abraham- nigdy nie przemarza, dwa krzewy 3-letnie w donicach, dołowane na zimę, 1,4m
Aspiryna - po roku katalogowa wysokość, nie marznie, na pewno będzie wyższa.
Augusta- 2 lata, 1m wys. podmarza od góry,
Chopin- tak jak u was 2m, lekko podmarza góra
First Lady- pierwszy sezon w donicy, silny wzrost ok. 80 cm, bedzie na pewno wyższa w gruncie.
Golden Shovers- dochodzi do 3m, ostatnie dwie zimy podmarzał do kopczyka.
Graham- gigant ponad 3m, nawet w tym roku nie zmarzł, tylko końcówki.
Lichtkonigin Lucia- nigdy nie marznie, pędy dorastają do 2,5m,
Westerland- ostatnie dwie zimy zmarzł do kopczyka, normalnie dorasta na dobre 2,5m.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Moja Sympathia ma 3 lata i za każdym razem przemarza do kopca, długo zbiera się po zimie i nie rosła powyżej 1 metra...tak, tak nie pomyliłam się, miała zaledwie metr. Kwitnienie zawsze było jednak obfite, może dlatego, że przyginałam pędy poziomo. W tym roku wyrosła trochę wyżej - ma dwa metry a jeden pęd ma trzy metry. Pierwsze kwitnienie, jak zwykle obfite ale z powtarzaniem już ciężko - ma pojedyncze kwiaty co jakiś czas. Z tym, że nie przyginałam jej w tym roku (z ciekawości, jak będzie sobie radziła). Z tego, co widzę, to trzeba jednak ją przyginać (u mnie to się odbywa kosztem wysokości krzewu), bo lubi wypuszczać długie pędy z kwiatami na końcu i kwitnienie nie jest już wtedy tak obfite. Róża rośnie przy południowej ścianie, niczym nie osłonięta.
Jeszcze parę słów o klimacie na mojej działce, bo to ważne. Klimat kaszubski a więc ostry - wietrznie (działka na istnym "wygwizdowie") do tego ziemia gliniasta, zimna, wegetacja opóźniona, teren u podnóża wzniesienia, więc chłodne powietrze spływa na moją działkę, co ma znaczenie głównie zimą i wiosną (róże zawsze przemarzają).
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A czy 'Sympathie' w ogóle nadaję się na taka pergolkę przy wejściu jak na zdjęciu carpediem? Obrośnie ją?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”