Aguś ten rośnie w gruncie , więc ma sporo miejsca , a nie mam pojęcia co to za pomidor. A jeśli samo kończący? Na razie mu dlatego wszystko zostawiam. Usunąć zawsze zdążę.
Witam Dołączam do Waszej grupki eksperymentalnej Macie piękne i ogromne już krzaczki! Ja mam dwa Kumato, ale duuużo mniejsze niż Wasze, siałam w drugiej połowie kwietnia Dopiero wtedy dorwałam nasionka
Znalazłam jeszcze jeden egzemplarz Kumato Widocznie mi ręka zadrżała ,nie wyrzuciłam na kompost tyko posadziłam. Też rośnie w gruncie , ma jedno grono z 8 kwiatkami.
Jakby co, rób notatki
Też mam parę takich z którymi nie wiem jak działać. Właśnie w szklarni robiłam trochę prześwitów i wiązania, bo pogoda korzystna (znaczy leje i wieje)
No to jest nas juz 5 osob. Moje byly sadzone malutkie do gruntu, (tutaj nie mam zadnych parapetow), na dodatek pod ogromnym rozlozystym drzewem, dobrze chociaz, ze to drzewo jest od polnocnej strony .
Sorki, ale na tym laptopie nie mam polskich znakow.
Czytałem o zainteresowaniu pomidorem Kumato F1 też w Ameryce, i tam na pewno ktoś hoduje F2 z wydłubanych nasion i zda relację. Jeśli będzie coś ciekawego, przekażę.
Kumato, jako odmiana już ustalona, dostępny jest w Stanach dla pewnej grupy osób od 2007 roku. Trafił tam z Australii.
Czy jest to faktycznie hybryda, czy będziecie mieć od razu odmianę ustaloną ? Czort wie. Podejrzewam, że z tym F1, to może być zciema i jest to już odmiana. Słyszałem o takich przypadkach, że F1, wcale F1, nie był. Cel dezinformacji, wiadomy, kasa. Ale to tylko moje spekulacje. Wyjdzie to Wam w praniu.
W każdym razie, roślina powinna być wysoka i tak ją traktujcie.
Waga owoców to 60-120 gram.
Owocuje w środku sezonu, około 80 dni, od wysadzenia na miejsce stałe.
Liść powinien być tradycyjny, czyli taki, jak na Waszych fotach.
Wygląda więc, że wszystko jest na dobrej drodze.
Będę kibicował z zainteresowaniem.
Ja nasiona kupowałam na all , ale u sprzedawcy , wydaje się , rzetelnego. Prowadzi również sprzedaż tu http://tomatohobby.eu/tomatoes/index_3.html , więc sprzedawca znany wśród nas
Twierdzi ,że nie jest to F1 , tylko ustalona odmiana. Jak będzie - przekonamy się już niedługo.
A swoją drogą , winterek, skąd czerpiesz takie ciekawe informacje o pomidorach?
Z moich obserwacji wynika, że będzie to wysoki pomidor, I-sze grono jest wysoko, ale u mnie wszystkie pomidory mają wysoko grona, z braku parapetów malutkie poszły do gruntu. Chyba nie jest specjalnie wymagający, jesienią przykopany koński obornik i wiosną podrzucony 3 tyg. przed sadzeniem z reszty jesiennego z pryzmy. Ma najładniejszy kolor w porównaniu z innymi- taki ciemnozielony. Owszem, tu pomidory trzymają w klatkach -okrągłych, drucianych obręczach lub spinanych w formie trókątnych klatek. Dla mnie to niewygodne, muszę mieć dostęp do pomidora. Obręcz dostał jeden pomidor, rosnie poza ogródkiem, za płotem przy agrescie. Te trójkątne rozpinam i z dwóch lub trzech połączonych mam konstrukcję pod ogórki. Sensacji nie wzbudzam palikami, bo odwiedzający nas Polacy też tak prowadzą pomidory, chociaż nie wszyscy. Niektórzy idą na łatwiznę.
Winterek nie chodzi mi teraz o informacje o Kumato. Pamiętam ,że czytałam gdzieś Twój post o jakiejś starej odmianie. Mówiłeś tam o "losach" tego pomidora.Informacje były ciekawe i ja się z nimi nie zetknęłam wcześniej. Myślałam ,że masz link np do jakiegoś opracowania o pomidorach , w którym jest trochę historii różnych ciekawych odmian. Tylko tyle