Jakie odległości w podporach dla winogron?

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie odległości w podporach dla winogron?

Post »

jars pisze:przy 2 sztukach ja bym raczej zrobił prosty trejaż z 2 drewnianych słupków i 4 listewek poprzecznie (łatwiej zrobić i bardziej estetycznie) - taka moja sugestia, bo i tak zrobisz jak ci będzie wygodniej.
Tyle tylko, że trwałość będzie gorsza :/ Poza tym mam 2 metalowe słupki, więc pewnie je wykorzystam.
A powiedz mi jeszcze, bo napisałeś, że można sadzić na końcach. Czy jakbym posadził je np. co metr byłoby lepiej? Czy przy tych konkretnych odmianach to bez znaczenia?
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na winnicach sadzi sie standardowo w odstępach ok 1m przy prowadzeniu w formach jednoramienych ( i ok. 2 m przy formach 2-ramiennych). Pewnie wynika to z tego, że odstęp nie powinien być mniejszy, aby systemy korzeniowe sąsiednich krzewów nie musiały z sobą konkurować. Przy zachowaniu tego minimum raczej nie będzie znaczenia czy odstęp będzie 1 m czy 3m. Ewentualnie sprawy wygody w obsłudze - przeanalizuj jak Ci będzie np. wygodniej (i bezpieczniej dla pni krzewów) kosić trawę w tym miejscu. Kwestia jakie to odmiany jest raczej bez znaczenia (no, może ewentualnie w przypadku zestawienia odmiany o umiarkowanym wigorze wzrostu i jakiejś odmiany bardzo szybko przyrastającej ta druga mogłaby "zagłuszać" - ale przy Arkadii i Chrupce nie powinno być problemu)
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Post »

W tym roku ruszam ze zrobieniem konstrukcji. Ostatecznie zdecydowałem się na dwa metalowe słupki i druty między nimi. I tu moje pytanie: Jaką wysokość powinny mieć te słupki i ile rzędów druta powinno między nimi być?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
kwiatek_kw
100p
100p
Od: 13 wrz 2020, o 11:22

Post »

Szukam pomysłu na konstrukcje dla winorośli przy murze. Długość 6m. Czy zastosowanie kołków rozporowych z oczkiem co 3 m do naciągnięcia drutu jest wystarczające ?
Pozdrawiam Piotr
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Najtaniej i estetycznie, to cztery dwumetrowe kantówki 4x4cm. Osadzałem na kotwach, a ostatnio w rurach pcv długości 60-70cm. Do stabilizacji dawałem dwumetrowe listwy 1x2cm. Mocowanie na wysokości 70cm nie sprawdziło się ( w zamierzeniu miały zastąpć najniższy drut), bo ptaki siadały jak na grzędzie i rozdziobywały grona.
Teraz listwy mocuję na wysokości 1,2-1,5m. Druty na słupkach łatwo się rozpina na wkrętach. Słupki zaimpregnowane i zabezpieczone przed wilgocią na styku z kotwami i rurami służą mi już 6 lat.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

kwiatek_kw pisze: 27 paź 2024, o 14:48 Szukam pomysłu na konstrukcje dla winorośli przy murze. Długość 6m. Czy zastosowanie kołków rozporowych z oczkiem co 3 m do naciągnięcia drutu jest wystarczające ?
Spójrz tu, proszę, to fajna strona: https://www.fassadengruen.de/befestigung.html .
Po wsiach mamy jeszcze wiele poniemieckich krzewów prowadzonych wg opisów istniejących na tej stronie (głównie wachlarz i kordon). Nowe nasadzenia są też prowadzone wg tych wzorców i mocowań kratownicowych.
https://www.fassadengruen.de/uw/weinreb ... stock.html
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kwiatek_kw pisze: 27 paź 2024, o 14:48 Szukam pomysłu na konstrukcje dla winorośli przy murze. Długość 6m. Czy zastosowanie kołków rozporowych z oczkiem co 3 m do naciągnięcia drutu jest wystarczające ?
Mam właśnie tak zrobione przy murze.
Kołki co 3 metry, śruby rzymskie po jednej stronie.
Pozdrawiam, Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”