Chyba , że masz Betę albo Fredonię

Dornfelder nie jest odmianą deserową tylko przerobową.Nie wiem czy dobrym pomysłem w Twoim przypadku gdy chcesz uprawiać winorośl ekologicznie jest sadzenie tej odmiany. To czysta Vitis Vinifera a ten gatunek jest podatny na choroby.Dolnoslonzok pisze: ale że prowadzę uprawę ekologiczną W tym roku w winnicy " Jaworek" zamierzam dokupić niemiecką deserówkę : Dornfeldera.
Tak owszem nadaje się do jedzenia zresztą podobnie jak i inne przerobówki jednak jest to odmiana typowo przerobowa z której głównie w Niemczech wyrabia się wino.http://www.winaniemieckie.pl/icc/Intern ... a5926daeecDolnoslonzok pisze: Co do Dornfeldera, to na stronie http://www.winogrona.org w opisie tej winorośli wspomniano , że może być również traktowany jako odmiana deserowa.
Dunkelfelder to odmiana inna niż Dornfelder. Właściwie nie służy do wyrobu wina odmianowego a jedynie jako dodatek poprawiający wybarwienie wina a nie wprowadzający własnych aromatów - typowy "farbensorte". Mam 1 krzew.suzana pisze:Piłam polskie wino z Dunkelfeldera , nie było dobre, miało tylko ładny ciemny kolor. Nie wiem, może to tylko wypadek przy pracy ale warto najpierw się napić co z tego wyjdzie.