Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona (u dominikims) :)

Post »

Zielenina :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ukorzeniałam Swensona, ale jakoś nie ukorzeniał sie rewelacyjnie. Zostawiłam sobie 1 krzew - właśnie jemu m.in. zmarzły kwiatostany w ub. roku.

Zaraz będę pisać o ukorzenianiu na górze - tam wszystko omówię.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadia
Obrazek

Beta
Obrazek

Beta
Obrazek

Arkadia
Obrazek

Arkadia
Obrazek

Arkadia
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dominiko - wątek cudo - dzięki Tobie i innym winogronowo zakręconym - nawet taki laik , do n-tej potegi jak ja, ma ochotę na wsadzenie do ziemi chociaż jedengo sztoberka :D

Aga - normalnie jakbym była w ciepłych krajach :D świetne zbiory.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Nie moge na to patrzeć...

ślinka mi leci i nie usnę w nocy ...
Dziewczyny naprawdę da sie wyhodować taaakie winogrona? :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze: Dziewczyny naprawdę da się wyhodować taaakie winogrona? :)
Naprawdę :tan Takie też się da...

Canadice - Dominika twierdzi,że nie do końca dojrzała, ale ja ją zjadłam w takim stanie :;230
Obrazek

Isabella - lepiej nie jeść ;:108
Obrazek

KarMaKod - bardzo niedojrzały ;:224
Obrazek

Średnio niedojrzały ;:170
Obrazek

Tylko taką dojrzałość udało mi się osiągnąć, potem zjadłam ;:65
Obrazek

Dominika na 1 stronie pokazała prawie tak dojrzały jak powinien być, bo całkiem nie zdążył - też zjadła :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ zdążył ;:108 - tylko ta fota była wcześniejsza - specjalnie trzymałam go tyle czasu :D Wcześniej był niedobry - smakował jak trawa, więc nawet mnie nie kusiło :roll:
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

...kurcze a ja chyba schrzaniłem całą kolekcję...posadziłem w zeszłym roku pokaźną winnicę jedne rosły jedne nie...ale żyły...teraz niektóre są malutkie a niektóre mają powypuszczane latorośle...nie wiem czy to wyciąć wszystko króciutko i zacząć od nowa....roku nie stracę i nie spieszę się nigdzie przynajmniej sie ukorzeniły...ale jakoś mi źle bo jak patrzę na winorośle Dominiki to moje powinno się na kibel wyrzucic...było kilka dni pogody i zwapnowałem wokół winorośli i w sadzie ziemię po garsci pod wszystko....były roztopy największe więc pewnie ładnie się wsysło;)
Awatar użytkownika
Kryniu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2010, o 17:52

Post »

Dzięki za te informacje Dominiko, pierwszy raz będę ukorzeniać w tym roku i Twój wątek bardzo mi pomógł.Będę często tu zaglądał a winogrona masz piękne.
Pozdrawiam Krzysiek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dominiko
nawet nie wiesz ile radości sprawiłaś zakładajac ten watek ;:138
Od wielu lat mam winorośle w ogrodzie ale dopiero niedawno odkryłam,że w Polsce można mieć prawdziwe deserówki! ;)
Będę tu stała czytelniczka!

Podrzucam zdjęcia "prawdziwych" sadzonek, jakie ostatnio dostałam (40cm dł. grubość palca)
Obrazek Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niedobry pisze:...kurcze a ja chyba schrzaniłem całą kolekcję...posadziłem w zeszłym roku pokaźną winnicę jedne rosły jedne nie...ale żyły...teraz niektóre są malutkie a niektóre mają powypuszczane latorośle...nie wiem czy to wyciąć wszystko króciutko i zacząć od nowa....roku nie stracę i nie spieszę się nigdzie przynajmniej sie ukorzeniły...ale jakoś mi źle bo jak patrzę na winorośle Dominiki to moje powinno się na kibel wyrzucic...było kilka dni pogody i zwapnowałem wokół winorośli i w sadzie ziemię po garsci pod wszystko....były roztopy największe więc pewnie ładnie się wsysło;)
Nic nie wycinaj na 0, ponieważ piszesz że były słabe to trzeba przeczekać wiosenne przymrozki w maju i dopiero wtedy zostawić na każdym krzaku po 2 oczka-na jednej łozie(inaczej skrócić na 2 oczka) ,resztę usunąć.
Piszę,że dopiero w czerwcu bo podczas przymrozków może Ci jeszcze kilka oczek wypaść, a zdarza się że i samemu można przypadkowo wyłamać.
Winorośle ruszą, to żywotna roślina.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niedobry - nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, mówiąc "schrzaniłem" - nie przyciąłeś po posadzeniu na 2 oczka czy co? :roll: Jeśli są słabe to trzeba przyciąć krótko, tak jak Suzana mówi - wtedy wyrastające latorośle będą silniejsze (tzn. silniejsze urosną). Czasami trzeba ciąć krótko również w drugim roku, jeśli krzew jest słaby. Na pocieszenie powiem ci, że ja po pierwszej zimie (rok temu) też się strasznie martwiłam, że nie ruszą. Ale ruszyły, i to jak :lol:

Krzysiu - bardzo się cieszę, że wątek się na coś przyda :wink: Będę ci kibicować :wink:

Ewciu - dziękuję, że pokazałaś sadzonki. Ja niestety nie mam w tej chwili dostępu do swoich (zadołowane), a przyda się fotka dobrego materiału, żeby każdy widział, jak to powinno wyglądać (bo to co jest w sklepach ogrodniczych to jakaś pomyłka i żart :roll: )

A przy okazji - wydaje mi się, że korzenie trzeba jeszcze przyciąć, no chyba, że będziesz kopać wielką norę :;230

Suzana - dzięki, że wpadłaś i podzieliłaś się swoją opinią :D Ja też tnę krzewy dopiero po przymrozkach - korzyść podwójna, bo nie płaczą wtedy prawie wcale. Mam nadzieję, że nie był to ostatni raz, bo widzę, że sporo wiesz o uprawie tych krzewów. Możesz nam coś opowiedzieć o swojej winniczce? :)
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To fakt w szkółkach sadzonki są bardzo oszczędne.Szczęscie w tym,że jest to roślina łatwa w przyjmowalności i żywotna.
Taką sadzonkę jak pokazała Ewa to można dostać ,ale od znajomego. :D (sam też takie dawałem,spore ).
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Robisz coraz większy apetyt na winorośl i pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu myślałam, że w Polsce to tylko "altanówki" są w stanie urosnąć a opowieści o polskich winnicach to w bajki można włożyć...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Dominika dlaczego wykopujesz Agat Doński? Ja w zeszłym roku posadziłem właśnie ten winogron i zastanawiam się teraz czy dobrze zrobiłem.
wodnik
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”