Ogródek Doroty - dodad

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad

Post »

Witam Cię serdecznie Dorotko :wit Piękne fotki i roślinki :lol: Na pewno oczko po remoncie będzie jeszcze ładniejsze ;:138 Lilie śliczne ;:63
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich w Nowym Roku :wit
Dziękuję za odwiedziny. Przez te kilka dni zwiedzałam wasze ogrody.
Tamaryszku - wspaniale - zakochałam się zwłaszcza w strumieniu i białym ogrodzie. Mnie tez bardzo podoba się biel. W tym roku mam do zagospodarowania kawałek obok jeziorka i postanowiłam zaaranżować tam taki troszkę "śródziemnomorski" klimat. biel w połączeniu z błękitem - nie wiem co mi z tego wyjdzie i czy do wiosny nie zmieni mi się koncepcja.
Podobają mi się bardzo róże, ale niestety u mnie w ogrodzie głównie brak jest.... słońca. Najbardziej nasłonecznione kawałki są już zagospodarowane, a reszta raczej w cieniu, Przy dwójce chłopców róże na środku trawnika służącego do gry w piłkę raczej się nie sprawdzą :cry:
Kiedy zaczęłam zagospodarowywać działkę (jak pisałam głównie uprawiano na niej ziemniaki) chciałam wprowadzić trochę kwiatów. Jedna z niewielu kwitnących roślin w ogrodzie był powojnik. Rósł niestety w cieniu, przy jakiejś lichej podporze. A to jego trzecie miejsce, w którym wreszcie poczuł się chyba dobrze. Podporę stanowi pień ściętej wiśni
Obrazek Obrazek

A to juz mój nabytek. Przez trzy lata męczył go uwiąd i właściwie dopiero w tym roku pokazał swoje oblicze - jak dla mnie piękne ;:138
Obrazek Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pełny powojnik piękny, ale temu z pierwszego zdjęcia też nic nie brakuje jest tak obficie obrzucony kwieciem super, masz do nich dobrą rękę ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Witaj Dorotko :D Skoro na działce były głównie ziemniaki, to musiałaś nieźle się natyrać, żeby to wszystko tak pięknie urządzić. Podziwiam :D Masz tyle kwiatów, i w pieknych kolorach. Tulipany rewelacyjne, właśnie takie najbardziej lubię. Oczko wodne też mnie zachwyciło, choć zazwyczaj nie wzbudzają one u mnie wielkiego entuzjazmu :D No i powojniki masz niesamowite - będziesz moim powojnikowym ideałem, do którego będę dążyć ;:180
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams - dzięki za odwiedziny. Powojniki bardzo lubię, a poniewż w tym roku odsłoniło mi się jakieś 10m płotu - zlikiwdowałam żywopłot z ligustra -mam pole do popisu - posadziłam "Warszawską Nike" i "Albina plena".
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja też posadziłam Nike - ale to już bliżej jesieni było, prawie wszystkie kwiatki już przekwitły (mogłam się cieszyć tylko jednym). A niecierpliwością czekam więc na ten sezon, bo ciekawa jestem jak będą kwitły moje nabytki.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Poszedłem" śladem, który pozostawiłaś w moim wątku, który mnie tu doprowadził i...widzę, że początki Twojego ogrodu są podobne do tych, które zastałem ja na początku tej drogi.
Ty zaczęłaś od pola ziemniaków, a ja od niby sadu, a w zasadzie od łąki z niewydarzonymi drzewami owocowymi.
Po kilku latach cierpliwej pracy można być zadowolonym z postępu prac - choć jak pokazuje życie ogród to nigdy nieskończone dzieło, żyje i cały czas domaga się zmian (przynajmniej tak mi się wydaje) :? :D
Na mnie niesamowite wrażenie zrobiło oczko wodne - wygląda bardzo naturalnie, jakby tam było od zawsze. Życzę powodzenia w zagospodarowywaniu ogrodu i czekam na Twoją prezentację Funkii w wątku hostowym.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Doroto ! Powojniki , sądząc po ich wyglądzie, czują się wyśmienicie !
Jak się nazywa ten biały ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paco - dziękuję za bardzo miłe słowa dotyczące oczka. Naturalny wygląd to właśnie to co chciałam osiagnąć. Jeżeli mi się choć trochę udało - jestem zadowolona. Mam nadzieję, że po przeróbce również będzie się wam podobać. Tak - ogród stale wymaga zmian. Zawsze znajdzie się coś co może wyglądać lepiej. Niestety w kwestji "ziemniaków" dalej toczę bój z teściami. Ziemniaki co prawda nie rosną, ale inne ..... Chciałam ich przekonać do grządek wzniesionych - widziałam takie kiedyś w jakimś programie ogrodniczym, ale na razie trafiam na opór materii. Ale nic to- kropla drąży skałę może i mnie się kiedyś uda.
Tamaryszku - powojnik z ostatnich dwu zdjęć to ten sam w różnej fazie rozkwitu. Co do nazwy to gdzieś mam zawieszkę. Jak odszukam to podam. A może ktoś go rozszyfruje?
Znalazłam jeszcze kilka fotek azalii i rh.
Obrazek
Azurro (?)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Te rh masz piękne, a ja dopiero tego roku kupiłam i posadziłam 2 rododendrony, szkoda, że tak póżno odkryłam urok ich kwiatów.
A czy znasz nazwę odmianową tego fioletowego.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nazwa odmianowa fioletowego Rh to chyba Azurro, ale nie jestem pewna. W tym roku znów zmienił mniejsce, Mam nadzieję, że mu nie zaszko0dzi. Zresztą cału koniec lata i jesień walczyłam z mączniakiem na azaliach. ;:223 Było mokro a zaraza rozprzestrzenia sie w straszliwym tempie. Wystarczył wyjazd na dwa tygodnie i po powrocie nie wiedziałm czy płakać :cry: , czy już łapać za szpadel i wykopywać zarażone. Niestety Nabuco nie ma nawet jednęgą pąka kwiatowego.
W tym roku również robiliśmy lekką rewolucję ogrodową. Pod piłę poszedł świerk rosnacy bardzo blisko budynku i wiosną mam kawał słonecznego placu pomiędzy iglakami do zagospodarowania.
Tamaryszku co do kamiennej ścieżki, to kamienia u mnie w ogrodzie jest dosyć dużo, ale jakoś tak nie bardzo go widać na zdjęciach - nie wiem dlaczego omijałam go starannie aparatem :oops: A to takie pojedyncze ujęcia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Wiesz .. aż nie do uwierzenia - że w tak krótkim czasie stworzyłaś coś tak pięknego ... Podziwiam szczerze :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Jest co podziwiać ,piękne powojniki [kiedy u mnie takie będą :?: :? ],Rh ,azalie ,dorodne hosty i cała reszta.Jest na czym oko zawiesić .Nawet mój kiciuś się u ciebie znalazł . :P ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam - dziękuję za odwiedziny. Ogród co roku przechodzi przemeblowanie (większe lub mniejsze). Niestety od lat bezskutecznie walczę z baśnicą (podagrycznik), który rośnie u wszystkich okolicznych sąsiadów i kiedy wydaje mi się, że wygrałam ta zaraza mi się gdzieś objawia :evil: :evil:
Jolu - miło mi Cię powitać. Kiciusie mam dwa - ten na zdjęciu to akurat młodszy (synuś). Nie cierpią się i jedyne zdjęcie razem jakie posiadam pochodzi z okresu niemowlęcego :lol: A tak w ogóle to uwielbiam koty, chociaż w domu mam całą menażerię. Jest jeszcze pies - posokowiec bawarski lekko skundlony, syn hoduje ptaki - zeberki i amadyny oraz rybki a swego czasu mieliśmy jeszcze chomika. Ja osobiście choruję jeszcze na kota syberyjskiego, ale do tego chyba bym musiała się pozbyć z domu M. :lol:
Pozdrawiam, Dorota
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Doroto, pięknie wygląda kamień w ogrodzie...Skąd Ty wzięłaś tyle tego kamienia?
Zwróciłam uwagę na bujne hosty i paprocie, to wspaniałe rośliny. Czy paprocie rosną u Ciebie w słońcu ? Jaka to odmiana?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”