Rozrasta się w dość zwarty sposób, tak jak widać na moim zdjęciu ;)
Dąbrówka Ajuga - dyskusje
- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dąbrówka (Ajuga) - gatunki i odmiany
Krzewom nic nie będzie, ja sadziłam w odległości 70 cm... Ale wszystko zależy od odmiany 
Ja bym chciał posadzić zaraz obok krzewu, bo stare bukszpany od dołu (z boku) trochę gołe, z chęcią chciałbym to zamaskować... Myślę, że by pasowało
Tylko, że są różne odmiany, pewnie jedne bardziej, drugie mniej ekspansywne...
Pozdrawiam, Rafał
Pozdrawiam, Rafał
Jeśli mogę wtrącić - dąbrówka jest fantastyczną roślina do zadarniania. W zasadzie nie znam fajniejszej. Bo i zarasta ładnie i gęsto, i ładne listki ma co wiosnę nowe, i kwitnie ładnie, i w dodatku mało wymagająca. I - co najważniejsze - w razie czego można ją łatwo i definitywnie wyrwać, gdy np. zacznie przeszkadzać, czy zmieniają nam się plany. Nie odrasta, daje się pięknie usuwać.
Sama mam dwie odmiany - taką najprostszą z bordowymi listkami i Burgundy Glow. Burgundy rośnie zdecydowanie wolniej. Obie są śliczne.
Macie cudne odmiany
Multikolor rzuca na kolana, szukam od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę kupić 
Sama mam dwie odmiany - taką najprostszą z bordowymi listkami i Burgundy Glow. Burgundy rośnie zdecydowanie wolniej. Obie są śliczne.
Macie cudne odmiany
No tak, ale nikt nie odpowiedział Galadierze- Twoja odmiana to po prostu Atropurpurea.
-
kattka24
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dąbrówka (Ajuga) - dyskusje
'Dixie Chip' wygląda świetnie, 'Chocolate Chip' też, 'Toffee Chip' ledwo zipie może jedna rozetka przeżyła, ale też nie jestem pewna 
Dąbrówka 'Sparkler' raczej nie przeżyła, posadzona w trzech miejscach, no i ostania rozetka 'Arctic Fox' odeszła. Chyba sobie te dwie ostanie podaruję, nie mam pomysłu na ich uprawę.
Dąbrówka 'Sparkler' raczej nie przeżyła, posadzona w trzech miejscach, no i ostania rozetka 'Arctic Fox' odeszła. Chyba sobie te dwie ostanie podaruję, nie mam pomysłu na ich uprawę.
Pozdrawiam, Kaśka
-
Anatol
- 100p

- Od: 25 sty 2010, o 13:42
Mi 'Sparkler' też padła
Jakaś ona chorowita
W ogóle większość nowszych wynalazków słabo rośnie i zim nie przetrzymuje
W ogóle większość nowszych wynalazków słabo rośnie i zim nie przetrzymuje
Pozdrawiam, Kamil
- aleksandra2323
- 500p

- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Na mojej glinie dużo ładniej zadarnia dąbrówka niż barwinek. I, przynajmniej dla mnie kwiaty dąbrówki są prześliczne w swojej ilości. Lubię siedzieć blisko i patrzeć 
Galadriela taka dąbrówka, posadzona w słońcu przybiera bardzo ciemny, brązowy kolor i zachowuje go do końca.
U mnie Artic Fox też zupełnie się nie sprawdziła a najlepiej sprawdza się Catlin's Giant i Chocolate Chip
Dobierając stanowisko dla dąbrówki trzeba zapewnić im wilgoć. W suchych łapie mączniaka i ogólnie źle rośnie.
Dobierając stanowisko dla dąbrówki trzeba zapewnić im wilgoć. W suchych łapie mączniaka i ogólnie źle rośnie.
Ależ wy oczy drażnicie tymi swoimi dąbrówkami
Mam 'Black Scallop' i 'Burgundy Glow', ale już od jakiegoś czasu poszukuję odmiany 'Multicolor'. Cudna jest!! Skąd wyście ją wzięli? Ja też chcęęęę! 
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Ooooo, to mnie Kasiu zasmuciłaśkattka24 pisze:'Dixie Chip' wygląda świetnie, 'Chocolate Chip' też, 'Toffee Chip' ledwo zipie może jedna rozetka przeżyła, ale też nie jestem pewna
-
kattka24
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 maja 2010, o 13:08
Może Ci się uda, może nie będzie mrozów prawie bez śniegu. Ja chyba spróbuję jeszcze raz, ale z porządną warstwą włókniny.
Pozdrawiam, Kaśka
Jestem ciekaw jak moja, napiszę po weekendzie 
Re: Dąbrówka Ajuga - dyskusje
Dodam jeszcze odmianę "Catlin's Giant". Liście ma bardzo duże jak na dąbrówkę, z metalicznym połyskiem i szybko się rozrasta. Potrzebuje stale wilgotnego miejsca a wtedy w błyskawicznym tempie zarasta teren. Dla mnie to najlepsza odm. dąbrówki z tych jakie mam :

- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Re: Dąbrówka Ajuga - dyskusje
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli