Dąbrówka Ajuga - dyskusje

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dąbrówka (Ajuga) - gatunki i odmiany

Post »

Krzewom nic nie będzie, ja sadziłam w odległości 70 cm... Ale wszystko zależy od odmiany :wink:
Rozrasta się w dość zwarty sposób, tak jak widać na moim zdjęciu ;)
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym chciał posadzić zaraz obok krzewu, bo stare bukszpany od dołu (z boku) trochę gołe, z chęcią chciałbym to zamaskować... Myślę, że by pasowało :wink: Tylko, że są różne odmiany, pewnie jedne bardziej, drugie mniej ekspansywne...

Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Jeśli mogę wtrącić - dąbrówka jest fantastyczną roślina do zadarniania. W zasadzie nie znam fajniejszej. Bo i zarasta ładnie i gęsto, i ładne listki ma co wiosnę nowe, i kwitnie ładnie, i w dodatku mało wymagająca. I - co najważniejsze - w razie czego można ją łatwo i definitywnie wyrwać, gdy np. zacznie przeszkadzać, czy zmieniają nam się plany. Nie odrasta, daje się pięknie usuwać.
Sama mam dwie odmiany - taką najprostszą z bordowymi listkami i Burgundy Glow. Burgundy rośnie zdecydowanie wolniej. Obie są śliczne.
Macie cudne odmiany :shock: Multikolor rzuca na kolana, szukam od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę kupić :(
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

No tak, ale nikt nie odpowiedział Galadierze- Twoja odmiana to po prostu Atropurpurea.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Re: Dąbrówka (Ajuga) - dyskusje

Post »

'Dixie Chip' wygląda świetnie, 'Chocolate Chip' też, 'Toffee Chip' ledwo zipie może jedna rozetka przeżyła, ale też nie jestem pewna :(
Dąbrówka 'Sparkler' raczej nie przeżyła, posadzona w trzech miejscach, no i ostania rozetka 'Arctic Fox' odeszła. Chyba sobie te dwie ostanie podaruję, nie mam pomysłu na ich uprawę.
Pozdrawiam, Kaśka
Anatol
100p
100p
Od: 25 sty 2010, o 13:42

Post »

Mi 'Sparkler' też padła :( Jakaś ona chorowita
W ogóle większość nowszych wynalazków słabo rośnie i zim nie przetrzymuje :roll:
Pozdrawiam, Kamil
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Na mojej glinie dużo ładniej zadarnia dąbrówka niż barwinek. I, przynajmniej dla mnie kwiaty dąbrówki są prześliczne w swojej ilości. Lubię siedzieć blisko i patrzeć :wink:
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Galadriela taka dąbrówka, posadzona w słońcu przybiera bardzo ciemny, brązowy kolor i zachowuje go do końca.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

U mnie Artic Fox też zupełnie się nie sprawdziła a najlepiej sprawdza się Catlin's Giant i Chocolate Chip
Dobierając stanowisko dla dąbrówki trzeba zapewnić im wilgoć. W suchych łapie mączniaka i ogólnie źle rośnie.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Ależ wy oczy drażnicie tymi swoimi dąbrówkami :D Mam 'Black Scallop' i 'Burgundy Glow', ale już od jakiegoś czasu poszukuję odmiany 'Multicolor'. Cudna jest!! Skąd wyście ją wzięli? Ja też chcęęęę! :cry:
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

kattka24 pisze:'Dixie Chip' wygląda świetnie, 'Chocolate Chip' też, 'Toffee Chip' ledwo zipie może jedna rozetka przeżyła, ale też nie jestem pewna :(
Dąbrówka 'Sparkler' raczej nie przeżyła, posadzona w trzech miejscach, no i ostania rozetka 'Arctic Fox' odeszła. Chyba sobie te dwie ostanie podaruję, nie mam pomysłu na ich uprawę.
Ooooo, to mnie Kasiu zasmuciłaś :( , bo właśnie zamówiłam "Sparkler", a swoim roślinkom funduję raczej zimny chów ( zero odkrywania).
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Może Ci się uda, może nie będzie mrozów prawie bez śniegu. Ja chyba spróbuję jeszcze raz, ale z porządną warstwą włókniny.
Pozdrawiam, Kaśka
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Jestem ciekaw jak moja, napiszę po weekendzie :)
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Re: Dąbrówka Ajuga - dyskusje

Post »

Dodam jeszcze odmianę "Catlin's Giant". Liście ma bardzo duże jak na dąbrówkę, z metalicznym połyskiem i szybko się rozrasta. Potrzebuje stale wilgotnego miejsca a wtedy w błyskawicznym tempie zarasta teren. Dla mnie to najlepsza odm. dąbrówki z tych jakie mam :

Obrazek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Re: Dąbrówka Ajuga - dyskusje

Post »

Czy ktoś wie co to za odmiana Dąbrówki? (ma nieprzeciętnie drobne listki i bujnie kwitnie)
Obrazek
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”