Leśny ogród Moni68 cz.5
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.5
Moniczko u Ciebie jesień w lesie .
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moniko, chętnie odwiedzam Twój ogród. Gdy zaczynałam urządzać swój las, to mnie szalenie inspirował, dzięki temu mam różaneczniki i sporo cieniolubów.
W nowym wątku będę równie częstym gościem.
Pozdrawiam, Danuta
W nowym wątku będę równie częstym gościem.
Pozdrawiam, Danuta
- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Jesień jest piękna, ale jak wyglądam za okno i znowu mgliście-mży to zdecydowanie wolę wiosenne widoczki z początku wątku.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, witam Was serdecznie
Gdy moi panowie w domu, czas leci bardzo szybko i zrobiło się już popołudnie
Na razie nie pada, ale jest bardzo ponuro...kiedy choć na chwilę pojawi się słońce?? Mam nadzieję, że nie każe czekać na siebie do wiosny...
Wczoraj w ogrodniczym nie mogłam się zdecydować na cokolwiek, pojedziemy więc dzisiaj wszyscy. M nie ma czasu na ogród, ale zna się na roślinach lepiej ode mnie
Agulino, dziękuję i również życzę dużo słońca
Andrzeju, Angelique należy do moich ulubionych tulipanów. W tym roku dosadziłam dużo nowych dla mnie pełnych odmian, zobaczymy, co pokażą wiosną
Tess, obejrzałam dokładnie- najbardziej podoba mi się Opera i Louvre, a także Queensway. Nie sugeruj się jednak moim zdaniem, bo widziałaś je na żywo, a ja tylko w necie. Moim zdaniem warto!!
Majko, dziękuję
Nie miałam pojęcia, że owoce berberysu są jadalne
Muszę poszukać informacji na ten temat, bo mam ich naprawdę dużo.
Romciu, Grażynko, bardzo Wam dziękuję
Geniu, jesień... byłoby ładniej, gdyby chociaż na chwilę wyjrzało słońce... dzisiaj w końcu muszę ściąć miechunkę.
Danusiu, bardzo dziękuję za miłe słowa
Obie doskonale wiemy, z jak trudną materią przyszło nam się zmierzyć...warto jednak próbować, bo daje dużo radości i zadowolenia. Z przyjemnością zajrzę do Twojego wątku- jestem bardzo ciekawa, co nowego posadziłaś. Zapraszam
Joasiu, miło, że zajrzałaś
Nie mogę nie przyznać Ci racji- wiosenne widoczki są dużo przyjemniejsze.

Gdy moi panowie w domu, czas leci bardzo szybko i zrobiło się już popołudnie

Wczoraj w ogrodniczym nie mogłam się zdecydować na cokolwiek, pojedziemy więc dzisiaj wszyscy. M nie ma czasu na ogród, ale zna się na roślinach lepiej ode mnie

Agulino, dziękuję i również życzę dużo słońca

Andrzeju, Angelique należy do moich ulubionych tulipanów. W tym roku dosadziłam dużo nowych dla mnie pełnych odmian, zobaczymy, co pokażą wiosną

Tess, obejrzałam dokładnie- najbardziej podoba mi się Opera i Louvre, a także Queensway. Nie sugeruj się jednak moim zdaniem, bo widziałaś je na żywo, a ja tylko w necie. Moim zdaniem warto!!
Majko, dziękuję

Romciu, Grażynko, bardzo Wam dziękuję

Geniu, jesień... byłoby ładniej, gdyby chociaż na chwilę wyjrzało słońce... dzisiaj w końcu muszę ściąć miechunkę.
Danusiu, bardzo dziękuję za miłe słowa

Joasiu, miło, że zajrzałaś

- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Moniko, ja tez byłam zdziwiona. Mam niewiele owoców berberysa ale posadziłam wiosna nowe krzewy i w przyszłym roku powinno trochę być
.

-
Majko, ja mam kilkanaście, ale nie znam dokładnej liczby
Z tego, co zauważyłam, obficie owocują wysokie odmiany, miniaturki nigdy owoców nie miały...

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Witaj kochana nowa cześć wiosennie wita
ale i pokazuje piękną jesień
ślicznie
u nas dziś pochmurnie i pada 

-
Kochana, może i piękna...szkoda, że pochmurna, mglista i deszczowa 

Moniko, taka nastrojowa i nostalgiczna jesień w Twoim ogrodzie. Pięknie!
Jak tylko zrobi się cieplej na pewno będzie bardzo przyjemnie i jeszcze sporo czasu spędzisz w ogrodzie...
U mnie dzisiaj długo obiecywane przez synoptyków 11 stopni i już da się wychodzić do ogrodu.
Miłego dnia
Jak tylko zrobi się cieplej na pewno będzie bardzo przyjemnie i jeszcze sporo czasu spędzisz w ogrodzie...
U mnie dzisiaj długo obiecywane przez synoptyków 11 stopni i już da się wychodzić do ogrodu.
Miłego dnia

-
Dalo, dziękuję
U mnie też dzisiaj stosunkowo ciepło, bo aż 9 st.
Wilgoć jednak powoduje, że wydaje się chłodniej...

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Twoje berberysy rzeczywiście obsypane owocami .Grzechem było by z nich nie skorzystać .
Można z nich zrobić marmoladę (trzeba dodać sporo cukru), przecier i konfitury. Suszonymi zmielonymi owocami można przyprawiać mięsa, ryby i sosy. Berberys nadaje się też do wyrobu win, wódek i likierów.
Czerwone owoce zawierają dużą ilość witaminy C. Ze względu na ich mocno kwaśny smak, dawniej berberys nazywano kwaśnicą. Po przymrozkach smak owoców poprawia się i wtedy nadają się do jedzenia. Można z nich robić konfitury, galaretki, wina, nalewki lub suszyć i zaparzać jak herbatkę.
Nalewka berberysowa
We wrześniu lub październiku zbieramy mocno dojrzałe jagody. Po oberwaniu z gron i umyciu rozgniatamy. Mieszamy z cukrem w proporcji pół kilograma cukru na kilogram berberysu, następnie składamy do słoja. Pozostawiamy do czasu puszczenia soku (ok. 10 dni). Po upływie tego czasu dolewamy pół litra wódki czystej i ćwierć litra spirytusu (proporcja na kilogram użytych jagód). Po upływie 3 tygodni nalewkę zlewamy przez podwójną gazę i rozlewamy do butelek. Ma doskonały smak i intensywnie pomarańczowe zabarwienie.
Berberys solony
Zerwać dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce berberysu. Po umyciu ułożyć w małych słoiczkach, zalać przegotowaną, przestudzoną i osoloną wodą (20 dag soli na 1 litr wody), tak żeby wszystkie owoce były pokryte solanką. Zamknąć słoiki, przechowywać w ciemnym miejscu. Dodawać do sałatek, jak oliwki.
Wiadomości zaczerpnęłam -
http://zielona.org/Dzikie_owoce
Można z nich zrobić marmoladę (trzeba dodać sporo cukru), przecier i konfitury. Suszonymi zmielonymi owocami można przyprawiać mięsa, ryby i sosy. Berberys nadaje się też do wyrobu win, wódek i likierów.
Czerwone owoce zawierają dużą ilość witaminy C. Ze względu na ich mocno kwaśny smak, dawniej berberys nazywano kwaśnicą. Po przymrozkach smak owoców poprawia się i wtedy nadają się do jedzenia. Można z nich robić konfitury, galaretki, wina, nalewki lub suszyć i zaparzać jak herbatkę.
Nalewka berberysowa
We wrześniu lub październiku zbieramy mocno dojrzałe jagody. Po oberwaniu z gron i umyciu rozgniatamy. Mieszamy z cukrem w proporcji pół kilograma cukru na kilogram berberysu, następnie składamy do słoja. Pozostawiamy do czasu puszczenia soku (ok. 10 dni). Po upływie tego czasu dolewamy pół litra wódki czystej i ćwierć litra spirytusu (proporcja na kilogram użytych jagód). Po upływie 3 tygodni nalewkę zlewamy przez podwójną gazę i rozlewamy do butelek. Ma doskonały smak i intensywnie pomarańczowe zabarwienie.
Berberys solony
Zerwać dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce berberysu. Po umyciu ułożyć w małych słoiczkach, zalać przegotowaną, przestudzoną i osoloną wodą (20 dag soli na 1 litr wody), tak żeby wszystkie owoce były pokryte solanką. Zamknąć słoiki, przechowywać w ciemnym miejscu. Dodawać do sałatek, jak oliwki.
Wiadomości zaczerpnęłam -
http://zielona.org/Dzikie_owoce
-
Joluś, nie wiem, jak Ci dziękować
Chciałm wkleić serduszka, ale nie mogę z rozwijalnej listy
Lecę go garów, do zobaczenia później

Lecę go garów, do zobaczenia później

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
No to miłego pichcenia życzę .Oby się nic nie przypaliło .

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Kolejna odsłona i kolejne piękne zdjęcia.
Każdy z nas z niecierpliwością będzie czekał do wiosny, ale dzięki temu, że mamy jesień możemy spokojnie zastanowić się nad nowymi zakupami i rozplanowaniem zasiewów w ogrodzie.
Każdy z nas z niecierpliwością będzie czekał do wiosny, ale dzięki temu, że mamy jesień możemy spokojnie zastanowić się nad nowymi zakupami i rozplanowaniem zasiewów w ogrodzie.
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Jolu, będziesz robiła takie przetwory?