Leśny ogród Moni68 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.5

Post »

Moniczko u Ciebie jesień w lesie .
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniko, chętnie odwiedzam Twój ogród. Gdy zaczynałam urządzać swój las, to mnie szalenie inspirował, dzięki temu mam różaneczniki i sporo cieniolubów.
W nowym wątku będę równie częstym gościem.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jesień jest piękna, ale jak wyglądam za okno i znowu mgliście-mży to zdecydowanie wolę wiosenne widoczki z początku wątku.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Gdy moi panowie w domu, czas leci bardzo szybko i zrobiło się już popołudnie :lol: Na razie nie pada, ale jest bardzo ponuro...kiedy choć na chwilę pojawi się słońce?? Mam nadzieję, że nie każe czekać na siebie do wiosny...
Wczoraj w ogrodniczym nie mogłam się zdecydować na cokolwiek, pojedziemy więc dzisiaj wszyscy. M nie ma czasu na ogród, ale zna się na roślinach lepiej ode mnie :lol:

Agulino, dziękuję i również życzę dużo słońca :)

Andrzeju, Angelique należy do moich ulubionych tulipanów. W tym roku dosadziłam dużo nowych dla mnie pełnych odmian, zobaczymy, co pokażą wiosną :lol:

Tess, obejrzałam dokładnie- najbardziej podoba mi się Opera i Louvre, a także Queensway. Nie sugeruj się jednak moim zdaniem, bo widziałaś je na żywo, a ja tylko w necie. Moim zdaniem warto!!

Majko, dziękuję :) Nie miałam pojęcia, że owoce berberysu są jadalne :shock: Muszę poszukać informacji na ten temat, bo mam ich naprawdę dużo.

Romciu, Grażynko, bardzo Wam dziękuję :D

Geniu, jesień... byłoby ładniej, gdyby chociaż na chwilę wyjrzało słońce... dzisiaj w końcu muszę ściąć miechunkę.

Danusiu, bardzo dziękuję za miłe słowa :D Obie doskonale wiemy, z jak trudną materią przyszło nam się zmierzyć...warto jednak próbować, bo daje dużo radości i zadowolenia. Z przyjemnością zajrzę do Twojego wątku- jestem bardzo ciekawa, co nowego posadziłaś. Zapraszam :)

Joasiu, miło, że zajrzałaś :) Nie mogę nie przyznać Ci racji- wiosenne widoczki są dużo przyjemniejsze.

Obrazek Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, ja tez byłam zdziwiona. Mam niewiele owoców berberysa ale posadziłam wiosna nowe krzewy i w przyszłym roku powinno trochę być :lol: .
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, ja mam kilkanaście, ale nie znam dokładnej liczby :lol: :lol: Z tego, co zauważyłam, obficie owocują wysokie odmiany, miniaturki nigdy owoców nie miały...
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witaj kochana nowa cześć wiosennie wita :) ale i pokazuje piękną jesień :) ślicznie :) u nas dziś pochmurnie i pada :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana, może i piękna...szkoda, że pochmurna, mglista i deszczowa :cry:
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Moniko, taka nastrojowa i nostalgiczna jesień w Twoim ogrodzie. Pięknie!
Jak tylko zrobi się cieplej na pewno będzie bardzo przyjemnie i jeszcze sporo czasu spędzisz w ogrodzie...
U mnie dzisiaj długo obiecywane przez synoptyków 11 stopni i już da się wychodzić do ogrodu.
Miłego dnia ;:3
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalo, dziękuję :D U mnie też dzisiaj stosunkowo ciepło, bo aż 9 st. :lol: Wilgoć jednak powoduje, że wydaje się chłodniej...
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Twoje berberysy rzeczywiście obsypane owocami .Grzechem było by z nich nie skorzystać .

Można z nich zrobić marmoladę (trzeba dodać sporo cukru), przecier i konfitury. Suszonymi zmielonymi owocami można przyprawiać mięsa, ryby i sosy. Berberys nadaje się też do wyrobu win, wódek i likierów.

Czerwone owoce zawierają dużą ilość witaminy C. Ze względu na ich mocno kwaśny smak, dawniej berberys nazywano kwaśnicą. Po przymrozkach smak owoców poprawia się i wtedy nadają się do jedzenia. Można z nich robić konfitury, galaretki, wina, nalewki lub suszyć i zaparzać jak herbatkę.

Nalewka berberysowa

We wrześniu lub październiku zbieramy mocno dojrzałe jagody. Po oberwaniu z gron i umyciu rozgniatamy. Mieszamy z cukrem w proporcji pół kilograma cukru na kilogram berberysu, następnie składamy do słoja. Pozostawiamy do czasu puszczenia soku (ok. 10 dni). Po upływie tego czasu dolewamy pół litra wódki czystej i ćwierć litra spirytusu (proporcja na kilogram użytych jagód). Po upływie 3 tygodni nalewkę zlewamy przez podwójną gazę i rozlewamy do butelek. Ma doskonały smak i intensywnie pomarańczowe zabarwienie.

Berberys solony

Zerwać dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce berberysu. Po umyciu ułożyć w małych słoiczkach, zalać przegotowaną, przestudzoną i osoloną wodą (20 dag soli na 1 litr wody), tak żeby wszystkie owoce były pokryte solanką. Zamknąć słoiki, przechowywać w ciemnym miejscu. Dodawać do sałatek, jak oliwki.

Wiadomości zaczerpnęłam -
http://zielona.org/Dzikie_owoce
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś, nie wiem, jak Ci dziękować :!: :!: :D :D Chciałm wkleić serduszka, ale nie mogę z rozwijalnej listy :cry: :cry:

Lecę go garów, do zobaczenia później :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

No to miłego pichcenia życzę .Oby się nic nie przypaliło . :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Kolejna odsłona i kolejne piękne zdjęcia.
Każdy z nas z niecierpliwością będzie czekał do wiosny, ale dzięki temu, że mamy jesień możemy spokojnie zastanowić się nad nowymi zakupami i rozplanowaniem zasiewów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jolu, będziesz robiła takie przetwory? :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka