Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Paulinko, jeśli je dopiero kupiłaś, to musisz je brać takimi , jakimi są, czyli zanim zawitały w Twoje progi, mogły kwitnąć u hodowcy (np. u holenderskiego - tych storczyków na naszym rynku jest dostatek) już dwa miesiące, potem hurtownia, potem sklep a na końcu Ty. Największą radość będziesz z nich miała za około rok albo, czego z całego serca Ci życzę już wcześniej, kiedy to doczekasz się własnych korzonków, własnych listeczków i własnych pędzików. Cierpliwości, naprawdę warto zaczekać bo nic bardziej nie cieszy ponad to, że widząc młody pędzik, dopiero wybijający u podstawy liści, wiesz, że to Twoja zasługa a storczyki tym sposobem przemawiają do Ciebie: "dobrze mi z Tobą".
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Limona tak tak wiem wiem... Nie wymagam od tych które już przekwitają żeby kwitły nie wiadomo ile czasu. Raczej niepokoi mnie to że kwiaty które u mnie się rozwinęły jakoś wydaje mi się że szybko przekwitają. 1tydzień góra 2 mam na myśli przede wszystkim tego drugiego wg kolejności zdjęć na str 1. Jest wysoki, ma bardzo dużo bocznych odgałęzień, może powinnam go częściej podlewać żeby dłużej kwitł? Może po prostu ma za mało wody jak na swoje rozmiary i ilość pąków?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko, potwierdzam wpis Limonki. U mnie było tak samo, po otrzymaniu ich szybko przekwitały, ale następne kwitnienia już mam naprawdę bardzo długie.

A swoją drogą ranny z Ciebie ptaszek, wpis 06:01 !!!!!!!Podziwiam
Paulinka Z
200p
200p

Post »

sukces!!! Niby nie powinno się chwalić dnia przed zachodem słońca ale już widzę że mój rekonwalescent jest na dobrej drodze. Dziś go wygrzebałam z kory i zobaczyłam nowo wypuszczony korzonek!!! Popatrzcie sami Obrazek
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

często kwiatki więdną przez używanie aerozoli w pokoju nie przewietrzanym.
u mnie tak było storczyk kwitł od marca aż w czerwcu po tym jak użyłam aerozolu na kurz bezpośrednio przy nim zgubił kwiaty na jednym pędzie w ciągu tygodnia. drugi pęd sterczący w przeciwnym kierunku trzyma się jeszcze dobrze.
także może powinnaś zwracać uwagę na to bo jeszcze się nie spotkałam z zakupionym storczykiem który gubi kwiaty po 2 tygodniach....storczyki kwitną bardzo długo....
także uwaga na dezodoranty, odświeżacze powietrza, preparaty do drewna i kurzu itp których się używa BEZPOŚREDNIO przy storczykach.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

axela wydaje mi się że kwiaty po prostu przekwitają i są to już te które u mnie się rozwinęły. Zastanawiam się czy można w jakiś sposób przedłużyć ich żywotność...
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

Raczej niepokoi mnie to że kwiaty które u mnie się rozwinęły jakoś wydaje mi się że szybko przekwitają. 1tydzień góra 2
wydaje mi się że napisałaś że przekwitają po tygodniu-2, bo jeżeli dobrze zrozumiałam to to stanowczo za szybko.
ja nawet jak kupuje rozkwitniętego to i tak stoi z 3 miesiace.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

jeden kwiat przekwita drugi rozkwita, nigry nie mogę utrzymać więcej niż 4szt.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko, może to po prostu młode osobniki?
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dzisiejsza wizyta na giełdzie zaowocowała dwoma Cymbidium (tak mi pan powiedział jeśli to błąd to proszę o uświadomienie) Niestety są już mocno rozkwitnięte ale będę się nimi wytrwale opiekować
Ponieważ to moje pierwsze gatunki to proszę spójrzcie na ich stan i powiedzcie czy coś im zagraża.
Nr 1 Obrazek Obrazek

Nr 2 Obrazek Obrazek
W tej są gigantyczne korzenie, może warkoczyki zapleść...
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

to żółte na pierwszym zdjęciu to Oncidium :P
Patrysia
Paulinka Z
200p
200p

Post »

a drugie cym?
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

Paulinka Z pisze:a drugie cym?
cymbidum na pewno nie :D ale skłaniałabym się ku jakiejś odmianie cambrii? nie jestem pewna na 100% więc nie chcę cię wprowadzać w błąd :roll: poczekajmy niech się wypowiedzą lepsi w wiedzy :P
Patrysia
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paulinko na drugim zdjęciu jest cambria - porównaj sobie ze zdjęciem z tej strony
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php )
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Nie ma to jak dobry handlowiec który dobrze w błąd wprowadza... Ale rzeczywiście dziewczyny macie racje porównując ze zdjęciami...Dodatkowy atut to ich zapach, pachną tak hmm świeżo, plamiasty miodowo a żółciutki trochę ctrynowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”