Fascynacja pięknościami Paulinki Z
Paulinko, jeśli je dopiero kupiłaś, to musisz je brać takimi , jakimi są, czyli zanim zawitały w Twoje progi, mogły kwitnąć u hodowcy (np. u holenderskiego - tych storczyków na naszym rynku jest dostatek) już dwa miesiące, potem hurtownia, potem sklep a na końcu Ty. Największą radość będziesz z nich miała za około rok albo, czego z całego serca Ci życzę już wcześniej, kiedy to doczekasz się własnych korzonków, własnych listeczków i własnych pędzików. Cierpliwości, naprawdę warto zaczekać bo nic bardziej nie cieszy ponad to, że widząc młody pędzik, dopiero wybijający u podstawy liści, wiesz, że to Twoja zasługa a storczyki tym sposobem przemawiają do Ciebie: "dobrze mi z Tobą".
-
- 200p
- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Limona tak tak wiem wiem... Nie wymagam od tych które już przekwitają żeby kwitły nie wiadomo ile czasu. Raczej niepokoi mnie to że kwiaty które u mnie się rozwinęły jakoś wydaje mi się że szybko przekwitają. 1tydzień góra 2 mam na myśli przede wszystkim tego drugiego wg kolejności zdjęć na str 1. Jest wysoki, ma bardzo dużo bocznych odgałęzień, może powinnam go częściej podlewać żeby dłużej kwitł? Może po prostu ma za mało wody jak na swoje rozmiary i ilość pąków?
-
- 200p
często kwiatki więdną przez używanie aerozoli w pokoju nie przewietrzanym.
u mnie tak było storczyk kwitł od marca aż w czerwcu po tym jak użyłam aerozolu na kurz bezpośrednio przy nim zgubił kwiaty na jednym pędzie w ciągu tygodnia. drugi pęd sterczący w przeciwnym kierunku trzyma się jeszcze dobrze.
także może powinnaś zwracać uwagę na to bo jeszcze się nie spotkałam z zakupionym storczykiem który gubi kwiaty po 2 tygodniach....storczyki kwitną bardzo długo....
także uwaga na dezodoranty, odświeżacze powietrza, preparaty do drewna i kurzu itp których się używa BEZPOŚREDNIO przy storczykach.
u mnie tak było storczyk kwitł od marca aż w czerwcu po tym jak użyłam aerozolu na kurz bezpośrednio przy nim zgubił kwiaty na jednym pędzie w ciągu tygodnia. drugi pęd sterczący w przeciwnym kierunku trzyma się jeszcze dobrze.
także może powinnaś zwracać uwagę na to bo jeszcze się nie spotkałam z zakupionym storczykiem który gubi kwiaty po 2 tygodniach....storczyki kwitną bardzo długo....
także uwaga na dezodoranty, odświeżacze powietrza, preparaty do drewna i kurzu itp których się używa BEZPOŚREDNIO przy storczykach.
-
- 200p
-
- 200p
-
- 200p
Dzisiejsza wizyta na giełdzie zaowocowała dwoma Cymbidium (tak mi pan powiedział jeśli to błąd to proszę o uświadomienie) Niestety są już mocno rozkwitnięte ale będę się nimi wytrwale opiekować
Ponieważ to moje pierwsze gatunki to proszę spójrzcie na ich stan i powiedzcie czy coś im zagraża.
Nr 1

Nr 2

W tej są gigantyczne korzenie, może warkoczyki zapleść...
Ponieważ to moje pierwsze gatunki to proszę spójrzcie na ich stan i powiedzcie czy coś im zagraża.
Nr 1

Nr 2

W tej są gigantyczne korzenie, może warkoczyki zapleść...
-
- 200p
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paulinko na drugim zdjęciu jest cambria - porównaj sobie ze zdjęciem z tej strony
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php )
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php )
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 200p