Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Witam :)
Prawie po 2-ch latach no no czas nadrobić zaległości i uraczyć nas w tym roku masa fotek :)
Kącik trawiasty zachwycający.

A mruczące czworonogi też proszę przedstawić http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=24&t=51464
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KOCHANI! obiecuję, że nadrobię zaległości :wink:
niech tylko natura ruszy na dobre, a to już za chwileczkę :heja i narobię fotek!
Edytko wielki ;:180 przed Tobą, ja się naszarpałam z moim ogródkiem, ale Ty przeszłaś chyba najśmielsze oczekiwania! Czapki z głów! A Twój ogródek jest już jak z bajki ;:108 Podziwiam!
Życzę wszystkim miłego i słonecznego dnia! A teraz ;:65 do pracy:)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Zgodnie z obietnicą wrzucam kilka fotek z moich ostatnich "weekendowych dokonań". Roboty tyle, że trudno się zdecydować od czego by tu zacząć :roll: No to sobie wymyśliłam - zdejmę darń pomiędzy iglakami, które w przyszłości mają stworzyć swoistą barwną "ścianę". Na efekt muszę jeszcze trochę poczekać. A po co to wszystko? Ano po to, aby łatwiej było kosić trawę, iglaczki coraz większe, a manewrować ciężką kosiarką trudno. Kopałam i wyrywałam trawsko i chwaściory cały dzień! Rabatka ma ponad 15 m. a nawet w połowie nie jestem... ale nic to, nadchodzą kolejne cudne słoneczno-wiosenne dni :heja jeszcze tylko obsypać to wszystko korą, no i pewnie dosadzę tam coś jeszcze, na razie nie jestem przekonana co by to miało być, ale będzie na pewno coś kolorowego ;:138

A oto kilka obiecanych fotek: rabatka z bliska
Obrazek Obrazek
widok z kuchennego okna (ta nowa jest z tyłu po prawej)
Obrazek Obrazek

A na koniec - wiosenne pozdrowienia, wreszcie zakwitły krokusiki i zaczyna się wyłaniać sasanka (a już myślałam, że znów ją coś pożarło!) Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Lukrecjo, piękny masz widok z okna, sasanki u mnie tez już się obudziły :tan
Ja dzisiaj też walczyłam z dorniami,poszerzałam rabatke, którą dostałam w spodku od córy.Straciła zapał do kopania w ziemi :wink: Posadziłam tam moje pierwsze róże :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

No i wyszły kolejne zwiastuny wiosny :) :tan

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecjo :wit U ciebie też się robi kolorowo ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Lukrecjo, z dużą przyjemnością tu zajrzałam i przeczytałam o Twojej przygodzie z ogrodem :)
Skalniak masz pokazowy - przepięknie wyglądają te poduchy kwiecia wśród kamieni - kocille chyba też go uwielbiają!
No i koniecznie pochwały należą się za dorodne trawy - super efekt.
Pozdrawiam Cię serdecznie, A.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Reniuniek - wiem, wiem, że na wszystko przyjdzie pora, ale ja taka niecierpliwa jestem, już bym chciała żeby wszystko kwitło, a najlepiej aż do samej zimy!
Aguniada! dziękuję za wizytę u mnie, z dziką rozkoszą pospacerowałam u Ciebie! A jest gdzie spacerować, no i oczy napasłam ;:108 Ach, mieć tak u siebie... ja na moje drzewa nie mogę się doczekać kiedy już urosną...
I choć jeszcze niewiele mam w tym ogródku, choć nie znam wszystkich swoich roślin, bo czasem kupuję na targu u takiej starszej pani a ona nie wie co to, rośnie u niej i tyle:) Wiem do czego dążyć:) A prace w ogródku wciągnęły mnie na maxa. Sąsiedzi czasem stukają się w czoło, zupełnie nie rozumieją, nie czują klimatu, wystarczy im kawałek trawniczka i szpaler żywotników. Myślę sobie ok, tak chcą - tak mają. W czasie wakacji wstaję przed piątą i lecę do ogródka, żeby zdążyć z plewieniem zanim zacznie piec jak na patelni, bo ja Aniudadko nie mam takich fajnych brzózek jak Twoje. Owszem rosną za płotem, ale cienia u mnie na razie jak na lekarstwo. I może to głupie, ale jestem szczęśliwa jak wędruję z kawą tak rano prosto w te małe chaszcze. No a koty i pies to już na krok nie odstępują, pomagają - mentalnie, ale zawsze to coś!
Muszę się Wam trochę wyżalić... pomarzło mi znowu mnóstwo roślinek, czasem mnie już szlag trafia, na myśl o zimnie!

Berberys zimozielony - uwielbiam je (podobnie jak Ty A.) mam ich z sześć - wszystkie w takim stanie... obudzą się? co z nimi zrobić? ciąć?

Obrazek

Obrazek

Drastycznie podmarzły wrzośce, zimowały trzy lata bezproblemowo, a tu masz, zakwitły pod koniec listopada, a zwykle kwitną jakoś wczesną wiosną, potem zaskoczyła zima...

Obrazek
Obrazek

takich miejsc na skalniaczku mam mnóstwo, boli, i co? zostaną puste placki?

Na pocieszenie wkleję moje ostatnie nabytki, całą zimę o nich marzyłam i przyszły:

Obrazek

Po świętach kolejna paczka, z bylinami na rabatkę za skalniaczkiem :tan będzie co robić! Już się cieszę!

Pozdrawiam cieplusieńko!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Lukrecjo, dziękuję raz jeszcze za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu...
Przypatruję się Twojemu berberysowi i bardziej wyglada mi na irgę... Jesteś pewna, że to berberys? Jeśli tak, to jaka to odmiana?
Piękne zakupy powojnikowe! :)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne masz powojniki ;:138
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Masz chyba największy skalniak na forum ;:oj
Jak tak patrzę na wierzyczkę to wydaje mi się bardzo sympatyczna :lol:
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ło matko, nigdy nie widziałam tak pięknego skalniaka.
Uwielbiam skalniaki ale ogółem cała posesja wyglada wspaniale ale ten skalniak to normalnie marzenie ;:167 :shock:

Rabaty takie zaplanowane, naprawdę piekne. Rośliny doskonale dobrane.
To bedzie jeden z moich ulubionych wątków na 100% i będę do Ciebie zagladała.
Te barwy... nie no jestem zszokowana bo nigdy nie widziałam równie czegośtak pieknego. Ja skalniak dopiero tworzę choc nie jest już pierwszym w moim życiu to na takiego giganta nie mogłabym sobie nawet pozwolić.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, ten berberys to jeden z moich pierwszych zakupów, kiedy na nazwy aż tak bardzo nie zwracałam uwagi. Może wstyd się przyznać, ale kiedyś wydawało mi się, że wszystkie roślinki z jednej grupy mają takie same wymagania i podobny sposób pielęgnacji. No cóż, na błędach się człowiek uczy... podobno. Sadzonki były opisane jako berberys cośtam cośtam... folia była opisana ołówkiem, który się zmył po kilku sezonach deszczu. W poprzednim poście na zdjęciu ten całkiem brązowy to ten sam gatunek, co na zdjęciu pod spodem. Ten inny krzaczek ma jeszcze kilka gałązek zielonych, więc się tak bardzo nie martwię, najwyżej przytnę i będzie rósł dalej. Postaram się może jutro w dzień zrobić zbliżenie, dodam lepsze zdjęcie, może lepiej rozpoznasz. Ale irga to raczej nie jest, wydawało mi się, że irgi nie mają takich cierni (przynajmniej te, które mam nie mają). W ostateczności podskoczę do szkółki (bo i tak muszę) i spytam o nazwę tego czegoś. Ale dziękuję za zainteresowanie ;:196
Gdzieś teraz czytałam, że te zimozielone nie lubią "przeciągów" a u mnie w tym miejscu, gdzie rosną to wiatr hula, aż nie - miło!

Ida! ja Twój ogródek podgładałam już kiedyś, jeszcze anonimowo, Ty to dopiero szalejesz, a te pomidorki... no i mega wrażenie zrobiły na mnie te kiełki arbuza ;:180 Swoją drogą, śliczny masz ten ogródeczek, taki naturalny :)

Zeberko, bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba, choć z tym planowaniem to tak nie do końca ;:131 ciągle coś przesadzam - jak pisałam wcześniej - na błędach się podobno... uczy, ale też traci sporo kasy. Twoja działeczka to cudeńko, a sądząc po zapale i zawziętości z jaką pracujesz, to dopiero będzie COŚ! ;:108 Tak trzymać :) a swoją drogą świetnie, że innych przy okazji motywujesz do działania (bynajmniej na mnie to działa:) )
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Lukrecjo, używam nicku bo nie wiem jak masz na imię :)

Cieszę się,że odwiedziłaś moje małe królestwo. ;:138 I zapraszam jak najczęsciej. ;:108
Mimo,ze działkę mamy od jesieni zeszłego roku to za każdym razem gdy mną niej jestem czuję się taka spokojna. To jest miejsce gdzie mogę odpocząć od wszystkiego. W dodatku jest tak jak napisałas człowiek uczy się na własnych błędach i to prawda. Na moich rabatach na bank będę jeszcze duuużo przesadzać.

Cieszę się,ze motywuje ludzi :D
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Zeberko - Saro! na imię mam Kornela, a Lukrecja wołają na mnie przyjaciele, bo uwielbiam te czarne cukiereczki harribo - właśnie lukrecjowe:) Bardzo się cieszę, że zapowiedziałaś wizyty u mnie, bo na mnie ogród też działa kojąco. Życie dostarcza wielu stresów, a prace w ogródku - jaki by nie był, są najlepszą psychoterapią. Ja nie wiem co to bezsenne noce, bo jak się już nakopię i nawyrywam to padam jak stówka i śpię jak niemowlę! ;:19 Ponadto w swoim ogródku zawsze się o czymś marzy, zawsze mamy jakiś cel - to się nazywa życie z pasją! I tak trzymać ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”