Klon - choroby pnia, kory

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rdzawe wżery na pniu klonu

Post »

Chyba się nie rozumiemy. Na przedstawionym zdjęciu ewidentnie widać owocniki (chyba, że to przekłamanie aparatu). Natomiast jeżeli chodzi o przyczyny zgonu, to nie piszesz ile lat miała roślina... Jakie warunki glebowe... Czy były czynione w okolicy jakieś prace budowlane, czy zabiegi chemiczne? Czym dokładniejszych informacji udzielisz tym większa szansa na prawidłową diagnozę...
neo7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 wrz 2016, o 10:42

Post »

Cześć, moje drzewo straciło liście. Na pniu pokazała się taka oto rana. Czy mógłbym prosić o diagnozę i jak sobie z z radzić? W sklepie ogrodniczym nie wiedzieli za bardzo.
Z góry dziękuję
Marcin
Obrazek
https://imageshack.us/i/poLogek6j
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: klon - choroba - prośba o pomoc - czarna rana

Post »

Jest obrzęk pod wyciekiem?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Uszkodzenie pnia drzewa

Post »

Szukałam podobnego tematu i nie znalazłam, dlatego rozpoczynam nowy wątek.

Proszę o pomoc.
Tej wiosny w skutek wichury mój klon Eskimo sunset zgiął się w dolnej części podkładki, praktycznie równolegle do ziemi. Pień nie złamał się, ale stopniowo doszło do uszkodzenia zewnętrznej warstwy i dzisiaj wygląda to tak:
Obrazek

Uszkodzenia ma około 12 cm długości i trzy szerokości w najszerszym miejscu.
Boję się, że drzewko w zimie zmarznie. Nie wiem, czy można to czymś zabezpieczyć i co ewentualnie zrobić, żeby to miejsce się nie zainfekowało.
I czy jest szansa, że z czasem to miejsce się zabliźni?
Uszkodzenie jest tuż nad ziemią.
klonik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lis 2017, o 15:55

pęknięty klon palmowy

Post »

Mam w ogródku piękny klon palmowy, ale ostatnio pień mu pękł i pojawiła szczelina. Boję się, że w zimie dostanie się woda, zamarznie i rozsadzi drzewo. Co można zrobić? Wstawić kawałek jakiegoś innego drewna i jakoś owinąć (ale czym)? A może istnieją "silikony" lub coś podobnego do drzew? A może, jak wiele lat temu słyszałam, zalepić szczelinę cementem lub klejem do płytek? A może coś innego?
Początkujący ogrodnik
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Klon - choroby pnia,kory

Post »

Z pęknięciem(jak widać post wyżej) drzewo zwykle pięknie sobie radzi. Zaszkodzić mu mogą grzyby i inne patogeny, najważniejsze więc zamalować to jakimś Miedzianem w płynie lub maścią ogrodniczą. I tyle. Woda do pionowej szczeliny jak wleci to i wyleci; wszelkie opatulenie utrudni przewiew i suszenie, a najbardziej ucieszą się z tego grzyby.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Klon - choroby pnia, kory

Post »

To racja, że owinięcia przyspieszają rozwój patogenów.
Należy tu użyć jakiegoś środka, który stworzy powłokę. Sam Miedzian tego nie uczyni.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Prezes1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2018, o 12:39

Szkodniki Klonu

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś takiego dzieje się z moim klonem drummondi , przedtem buk czerwony, i wiśnia piłkowana. Pękała kora to smarowałem maścią ogrodniczą . Wykonałem oprysk Mospilanem. I niestety nadal jakieś szkodniki żerują i usychają mi 7-8 letnie drzewa.
Może ktoś wie co to i jak temu zaradzić ?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Szkodniki Klonu

Post »

Jakiś motyl... Trociniarka czerwica przykładowo tak właśnie działa
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ale najpierw mróz musi uszkodzić korę , a później dopiero wchodzą robale . Na pewno uszkodzenie to masz ze strony południowej .
Na klonach palmowych jest podobnie ,ale to już choroba grzybowa , zgorzel pędów która objawia się czarnieniem kory i przeważnie robi się z dużej wilgotności .Straciłam tak 3 klony rosnące obok siebie .

Beata
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dzisiaj W Mai było o tej chorobie , zgnilizna podstawy pnia . Też wcześniej mieli chorego klona palmowego a teraz duża katalpa do wycięcia , bo liście miała zredukowane i nic nie było widać . Fachowiec postukał w pień i w jednym miejscu naciął korę a tam czarny pień . U mnie teraz podobnie stało się z klonem Royal Red . Uszkodzenie mrozowe leczyłam od wiosny a w poprzednim tygodniu patrzę a tu kora popękana i widać czarne łyko .Wszystko zdarłam , popryskałam środkiem grzybobójczym , choć pewnie niewłaściwym i na to maść ogrodnicza . A klon ma z 10 lat i z 5 metrów . Mam jego siewki ,ale i tak by mi go było szkoda a już w tamtym roku pożegnałam 17 letniego Klona palmowego Atropurpureum

Beata
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Witam. Proszę o identyfikację choroby mojego klona zwyczajnego w odmianie czerwonolistnej.

Pod koniec lata obrzeża liści zaczęły zasychać i opadać, a w czasie zimy zauważyłem dodatkowo pęknięcia i odchodzenie kory.
Cześć gałęzi musiałem usunąć, klon żyje aczkolwiek jest w stanie średnim. Małe liście i rzadko osadzone na łodydze.
Pare lat temu miałem dokładnie taki sam problem z innym klonem, teraz jest w porządku. Klon nie był nawożony od 4 lat.

Jak postępować i przede wszystkim jak uniknąć tego zagrożenia?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
termi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2020, o 12:57

Post »

Witam,klon czerwony tak nam choruje.Może ktoś podpowiedzieć co to może być i jak to leczyć ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
byku2004
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2021, o 08:43

Choroby Klonów

Post »

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów .Przeglądałem posty na forum ale niestety nic nie znalazłem na temat chorób klonów.Jako że nie jestem wytrawnym ogrodnikiem postanowiłem poradzić się ekspertów.A więc przejdę do sedna sprawy otóż posiadam kilka klonów z tzw.samosiejek.I wszystko było by fajnie do wczoraj kiedy zauważyłem na klonie dwa miejsca pniu .Pierwsze około 50 cm nad ziemia,drugie około metra gdzie dotykając kory masz wrażenie że kora jak by jest miękka i wydobywa się z pod niej brązowy płyn bez zapachu.Dodam kilka zdjęć ,być może ktoś się już z tym spotkał.Dodam jeszcze że ogólnie drzewo nie wygląda po liściach aby coś się działo złego.Bardzo Dziękuje za info .
Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Rosną sobie obok siebie trzy klony drumondi, a tylko na środkowym pojawiły się nawet nie wiem kiedy, dziwne narośla jak na zdjęciach poniżej.

Obrazek

Obrazek
Czy powinienem się bać. Bardzo proszę o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”