dorela pisze:Ten na drugim zdięciu wygląda mi na Ville de Lyon
Natomiast biały to albo 'Sylvia Denny' albo 'Marie Boisselot' a fioletowy - 'The President' albo 'Kacper' dobrze byłoby zobaczyć go w pełnym rozkwicie ;).
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
myszek pisze:Ta Twoja 'Julka' Jurku wyglada wypisz wymaluj jak moja 'Niobe' .
A wg. www.clematis.pl 'Julka' powinna być dwubarwna, ciemnofioletowa z czerwonym pasem....
Witajcie, nowe clematisy zakupione i posadzone. na razie tylko 2.Teraz czekam na kwiaty Asao i Błękitnego Anioła Haniu dzięki za rady, szukam.
Miłego dnia. Grażyna.
Jestem początkująca w uprawie clematisów. Sa piekne mam ich kilka (nazw nie pamietam) ale mimo że zaczęły kwitnąć obserwuje ciągle kłopoty tj. usychaja liście. Proszę o pomoc co jest powodem.
myszek pisze:Ta Twoja 'Julka' Jurku wyglada wypisz wymaluj jak moja 'Niobe' .
A wg. www.clematis.pl 'Julka' powinna być dwubarwna, ciemnofioletowa z czerwonym pasem....
Po kilku dniach......:
No tak, trochę zmieniła kolorek, choć do tej kombinacji z fiszki jeszcze dosyć daleko.
Inna sprawa, że zdjęcia rzadko oddają prawdziwe odcienie, a czasem wręcz wypaczają kolory kwiatów .
Przy okazji gratuluję kwiatów z siewek . Czy udało Ci się zidentyfikować delikwentów?
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Clemiatisy nie przepadają za rywalizacją pokarmowo-korzeniową, zwłaszcza gdy są młode i niezbyt ekspansywne.
Sadzonki można podsadzać każdą jednoroczną w doniczce, lub bylinami mającymi rozpierzchły system korzeniowy.
Jeśli clematis ma osłonę korzeniową - to można podsadzać każdą rośłina, nawet niskim krzewem.
Haniu dzięki. Te clematisy posadziłam w tamtym tygodniu a jeden z nich to maleństwo. Byliny o rozpierzchłym systemie, ale dobre Nie jestem taka biegła w ogrodnictwie miła Haniu i proszę dokładniej napisz co to ma być?Mam wprawdzie 3 książki ale to sa katalogi roślin z lakonicznym opisem. Grażyna.