Iglaki

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Grzegorz B

Post »

A na koniec, albo raczej początek dnia dodam kolejnego bezimiennego

Oto on:

Iglak 15
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zaraz ,zaraz ,bo się pogubiłam - o którym piszecie 'Blue Danube'? Ta odmiana ma niebieskawy odcień igieł....
MirekL pisze:Niekoniecznie :D Popatrzyłem na swoje. Lepiej trzyma barwę 'Golden Saucer' i 'Mordigan Gold'. 'Pfitzeriana Aurea' prawie całkiem zielona, 'Old Gold' też mało żółty, 'Goldkissen' żółty, 'King of Spring' zielony,'Gold Star' podobnie. I stare krzewy jakoś lepiej wybarwione, a i od stanowiska zależy.
Mirku - coś mnie zdziwiło w Twojej wypowiedzi.... :? Jaki zatem to jest jałowiec?
Do dyskusji zapraszam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 781#583781

Aby Grzesiowi wątku nie zaśmiecać :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzegorz B pisze: Odnośnie
Obrazek
, to również bardziej mi pasuje Jałowiec pośredni 'Pfitzeriana Aurea'.
Cały wieczór szukałem w sieci zdjęć i informacji i wydaje mi się, że za tą opcją przemawia ta informacja tutaj

Wspomniane jest o złocistych, młodych przyrostach, zimą zielonkawych, czyli sytuacja taka sama jak u mnie i wygląd też podobny,
jego pędy zwisają.
Grzesiu, stop, bo ja też już się chyba pogubiłam, zbyt dużo fotek i spraw nie zakończonych.
Odnośnie tego na zdjęciu, czy ja dobrze zrozumiałam, że on miał najsilniejszy zapach porzeczki spośród testowanych? Jeśli tak, to w ogóle wyklucza wszelkie ,Pfitzeriany', bo one tak intensywnie nie pachną, a przemawia na korzyść sabińskiego, tylko którego? A może to jest odmiana J.sabińskiego ,Arkadia'? Wymienione przez MirekL poziome odmiany o żóltych igłach u mnie mają wyraźnie żółte końcówki pędów nawet o tej porze, a na Twojej fotce nie ma żółtych końcówek tylko jakby jaśniejszy odcień zieleni łusek. Poza tym ,Pfitzeriana' ma chyba więcej igiełek niż łusek, a u Twojego jałowca igiełek jest niewiele, są szaro niebieskie i raczej w najstarszych fragmentach gałązek.
Myślę, że jednak jego zasadniczą identyfikację trzeba odłożyć do lata, a w międzyczasie zrobić kilka fotek w różnych okresach wegetacji, szczególnie w fazie wybarwienia igieł.
Grzegorz B

Post »

aniawoj pisze:Zaraz ,zaraz ,bo się pogubiłam - o którym piszecie 'Blue Danube'? Ta odmiana ma niebieskawy odcień igieł....
Aniu, chodzi o iglaka nr 12, czyli

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Faktycznie, trochę się namieszało :roll: , tak więc teraz będę wolniej pędził z wątkiem :oops:

Odnośnie zapachu, to faktycznie iglak nr 11, miał najbardziej intensywny zapach, najbardziej ze wszystkich iglaków i bez żadnych wątpliwości mogę potwierdzić zapach czarnej porzeczki, który dobrze znam, bo mam te krzewy. Jednak ten zapach jakoś nie idzie w parze z wyglądem, bo, tak jak Mirek napisał, sabińskie, mają pędy rózgowate, a u mnie są bardziej zwisające, opadające. Ponadto u mnie były żółtawe końcówki w okresie letnim, a na zimę jak widać zazieleniły się, choć mają nadal jaśniejszy odcień.

Piszesz, że ostry zapach wyklucza wcześniejsze propozycje, czyli sam już nie wiem :roll: . Faktycznie jego identyfikacje trzeba odłożyć na później, w okresie wegetacji powinno być prościej :wink:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu ciągle mnie męczy ten jałowiec 11.- Senet w Dendrologii pisze wręcz,,...charakterystyczny jest ostry, nieprzyjemny, duszący zapach roztartych gałązek, powodowany przez sabinol, olejek eteryczny, ten zapach pozwala na odróżnienie J.sabina i jego odmian od innych, często bardzo podobnych.,,(z kontekstu wynika, że chodzi o inne gatunki i odmiany jałowców). Akurat najłatwiej ten zapach porównać można właśnie do tej porzeczki lub jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o 12 - to może być Juniperus sabina 'Blue Danube' ,ale to właśnie ten krzew po roztarciu powinien wytwarzać bardzo intensywny zapach :roll:

Co do 11 - porównałabym jeszcze z Juniperus x media 'Mint Julep' . On ma właśnie jasnozielone zabarwienie( niektórzy zaliczają do Juniperus chinensis.... Wiem ,wiem ten zapach..... :roll: Grzesiu czy 11 ma mocniejszy zapach niż 12?
I jeszcze taki - myslę, że istotny- dopisek :Juniperus x media to mieszaniec Juniperus sabina i Juniperus chinensis. Tak więc myślę ,że na każdym z jego mieszańców zapach będzie miał różne natężenie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdę mówiąc to i mnie najbardziej do tego zdjęcia 11. pasuje J.x media ,Mint Julep', ale mnie trochę zmyliły te informacje o żółtym zabarwieniu końców pędów, jednak chyba poczekamy do wiosny. :(
Grzegorz B

Post »

Aniu ja już sam nie wiem jak to jest z tymi zapachami :roll: . Przed chwilą, jeszcze przyniosłem po gałązce Juniperus sabina 'Blue Danube' ? i naszego niewiadomego. Mogę jednoznacznie stwierdzić, że najbardziej intensywny zapach ma ten drugi, mój zmysł powonienia nie traktuje go jako nieprzyjemny, lubię ostre zapachy :), jednak jego intensywność jest bardzo wysoka, w porównaniu z Juniperus sabina 'Blue Danube' ?, dużo wyższa i dłużej się utrzymuje. Jak roztarłem dużą ilość gałązek niewiadomego i rozpocząłem badania, to aż mnie na kaszel wzięło. Ten pierwszy nie ma tak intensywnego zapachu, ale również ma ten rodzaj zapachu, lecz w mniejszym natężeniu i jest bardziej ulotny, lepiej go czuć po bezpośrednim roztarciu. Po przeprowadzonych badaniach, domownicy stwierdzili, gdzie ty chodziłeś i co robiłeś :roll: . Po około godzinie, jak poszedłem ponownie sprawdzić intensywność zapachu, to 'Blue Danube', był mało wyczuwalny a "nieznany" jeszcze kręcił w nosie.

Podsumowując 11 ma zdecydowanie intensywniejszy zapach niż 12.

Twój ostatni zapisek, dużo wyjaśnia :wink:

Grażynko nie ma, co sobie głowy zawracać, wiosną ponownie spróbujemy ocenić, cóż to za iglak. Nowe przyrosty powinny wszystko wyjaśnić :wink:

Dziękuję za cierpliwość :oops:
Grzegorz B

Post »

A ja nadal bombarduję moimi iglakami :oops:
Grzegorz B pisze: Iglak 15

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Czy mają Państwo jakieś propozycje :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mają :D
Mam wrażenie, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze zmienności barw iglaków w przeciągu całego roku. Dlatego trzeba znać termin fotki. To co pokazujesz, to może być Ch. laws. 'Ellwoodii Gold', zimą zielony, młode przyrosty żółciutkie, stopniowo w lato tracące barwę, jak i Ch. laws. 'Snom White'- prawie barwą zimową nie różniący się od 'Ellwoodii', natomiast młode przyrosty ma prawie białe, barwa ta stopniowo zanika.
Grzegorz B

Post »

Dziękuję Mirku :D

Fotki z pierwszej połowy grudnia, zdjęcia oddają rzeczywistą barwę, jak sobie przypominam, to w sezonie był on taki lekko niebieskawy, obecnie chyba też, i te żółte końcówki, to się utrzymują od dawna, może cały sezon, nie wiem, nie zwracałem zbytniej uwagi :oops:

O zmianach barwy iglaków wiem, u jednych zmiany są wyraźne u innych nie za bardzo, zwłaszcza jak zima nie jest ostra.

Jeszcze raz dziękuję :wink:
Awatar użytkownika
PiotrWawa
50p
50p
Od: 21 paź 2006, o 13:31

Co to za krzewy?

Post »

Witam serdecznie,

Proszę o identyfikację poniższych roślin:

1.
Obrazek