Płot z siatki - jak postawić?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zapraszaj na pocztę, tylko napisz nam jak to robiłeś w tym wątku, ja tez bym chętnie dowiedziała się jak to się robi po chłopsku 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Do naciągania siatki wystarczą dwie kantówki lub listwy ,jak kto woli. Robimy literę ' T ' . Szerokość górnej części litery stanowi wysokość siatki. Pionowa część to dyszel, do którego na końcu przywiązujemy solidy,grubszy sznur. Górną poprzeczną listwę należy wzmocnić krótkimi listewkami przybijając je do dyszla .Wzdłuż górnej części litery ' T '(na listwie) w prostej linii wbijamy pod kątem w kierunku dyszla , grubsze krótkie gwoździe w odległości od siebie co drugie oczko siatki. I mamy przyrząd do naciągania. - Teraz przekręcamy 'T' o 90 stopni , gwoźdźmi zaczepiamy o front siatki. Mąż okręca najbliższy słupek (mocno zabetonowany ,punktowo) sznurem i mocno naciąga , żona dociska listwę zaczepioną o siatkę w kierunku męża , po naprężeniu siatki - żona cały czas dociska . Mąż kilka razy obwiązuje słupek sznurem i wiążemy siatkę drutem do słupków. - To wszystko. Z żoną jesteśmy drobnej postury , ale szło nam ekspresowo. - Listwy powinny być co najmniej z modrzewia , bo twarde. Natomiast jaka cena za położenie siatki ? Można znaleźć w Allegro . - Poza tym - satysfakcja !!!
A jak ukradną ?
Radzę też , wzdłuż siatki w połowie wysokości pomalować pas np: zielony o szer 25 cm. - dobrze się komponuje . Zniechęci złodziei. Jeśli nie przebywa się stale na działce , zrobić bramę z desek i siatki. Metalową na pewno ukradną . Prędzej czy później , ale zniknie na pewno. Za dużo widziałem przykładów. Dlatego ostrzegam ! Niektórzy dwukrotnie stawiali metalowe . Teraz mają drewnianą i spokój.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tad, Ja specjalnie nie komplikuję sposobu. Po prostu tak się robi. Natomiast przyznam Ci rację, że można i tak, jak Ty to przedstawiłeś. Jest jednak zasadnicza różnica; - końcowy efekt. Widziałem różne, różniste sposoby. Nawet taki jak przedstawiłeś. Jednak efekt końcowy, czyli właściwe naciągnięcie i wygląd, to niebo i ziemia. Pozatem, wszystko zależy od tego, co, kto, i jak chce mieć wykonane.
Pozdrawiam
Niebo i ziemia (?). Naciągając siatkę moim przyrządem, musiałem uważać oby stalowych słupków nie wygiąć . Siatka jest tak naciągnięta ,że ręką oczek nie ściśniesz. Więc nie ma potrzeby kupowania specjalnego ściągacza na jeden raz . Natomiast przewlekać drut przez oczka siatki i przelotki na słupkach można na długości kilkudziesięciu metrów a nie na długości np: 600 m. - Ale jak ktoś chce, może spróbować .
Za pomocą takich "grabi" naciągano siatkę na wszystkie grodzenia w miom leśnictwie. Prawie 10 kmTAD pisze: wystarczą dwie kantówki. Robimy literę ' T ' .(...)wbijamy pod kątem w kierunku dyszla grubsze krótkie gwoździe w odległości od siebie co drugie oczko siatki.

Co prawda nie wymagam tak silnego naciagania siatki jak w przypadku ogrodzenia podwórza, ale przy pomocy krzepkiej osoby mozna znacznie poprawić parametry uciągu.
A efekt końcowy i tak w większym stopniu zależy od solidnego osadzenia słupków - po kilku latach widać różnice...