Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z nagietkami ostatnio sobie poradziłam. Nadal walczę z topinamburem (dzięki sąsiadce :evil: ) szafirkami i sasankami. Rozsiewa się to lepiej niż mniszek.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
LilkaB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2008, o 19:07

Parszywa dwunastka

Post »

Miskant cukrowy, orliki, tojeść kropkowana, mikołajek płaskolistny, dzwonek kropkowany - sa szybsze ode mnie.
Powoli zaczyna mnie niepokoić spartyna i podagrycznik variegata - na wiosnę pójdą do wiader.
Wiadomo , że najgorsze rozłogowe. Te wysiewajace sie mozna zniszczyć bez problemu.Za wyjatkiem orlików blyskawicznie przerastajacych cenne skalne.
Marto, zazdroszczę niektórych "potworów"- mój winobluszcz nie przyrasta, choć go ładnie proszę.Miał mi przysłonić brzydkie rzeczy-jakies deski, skrzynię i nie bardzo się wywiązał.

Pozdrawiam, Lilka
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Re: Parszywa dwunastka

Post »

LilkaB pisze: Wiadomo , że najgorsze rozłogowe. Te wysiewajace się mozna zniszczyć bez problemu.
Pozdrawiam, Lilka
Pod warunkiem, że ty wysiewającym się nie pozwoli się rozrosnąć. Bodziszki krwiste...zmora :(
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Szafirki i sasanki biorę z pocałowaniem ręki :D . Sasanki próbowałam wysiać w tym roku, ale za dużo siewek nie będzie...
A miskantem cukrowym straszyło mnie już kilka osób, więc coś w tym jest... Podagrycznika w żadnej formie nie wsadzę do ogródka :evil: ...
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

LilkaB pisze: Marto, zazdroszczę niektórych "potworów"- mój winobluszcz nie przyrasta, choć go ładnie proszę.Miał mi przysłonić brzydkie rzeczy-jakies deski, skrzynię i nie bardzo się wywiązał.
Nie zazdrość, naprawdę nie daję sobie z nim rady. Jak tylko opadną mu liście znów będę go znów wycinać do zera. I ściągać z dachu. Jak chcesz z radością Ci go oddam, wykopki i odbiór osobiście :lol:
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

kattka pisze:Mam winnika w wersji pstrej i nie wiem jak zachowuje się gatunek, ale nie potrafię sobie wyobrazić, żeby był aż tak bardzo ekspansywny by zaliczyć go do parszywej dwunastki, nie wiem, może się mylę.
Winnika w wersji pstrej też mozna zaliczyć do 'parszywej dwunastki" - wysiewa się bardzo obficie i jeżeli się nad nim nie panuje - to może zająć baaardzo dużo miejsca. Na szczęście rośnie dosyć wolno zanim się porządnie 'zadomowi'.
Ogólnie to wszystkie rośliny z tej 'parszywej dwunastki" mogłyby opanować ogród w naszych warunkach klimatycznych - pewnie za jakieś 50 lat pozostawione zupełnie bez kontroli.
Ale i tak pokrzywy, perz i nawłoć byłyby pierwsze :D
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Orliki - mam je wszędzie, na każdej rabatce i w każdej szczelinie. Tragedia. Wiesiołki też się straszliwie rozsiały. Mam też pole śliwek - wyrosły w sadzie, po spadach, i chociaż śliwę-matkę odziedziczyliśmy już martwą, to łany tych śliweczek strasznie trudno wykarczować.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

anwi pisze:Orliki - mam je wszędzie, na każdej rabatce i w każdej szczelinie. Tragedia. Wiesiołki też się straszliwie rozsiały. Mam też pole śliwek - wyrosły w sadzie, po spadach, i chociaż śliwę-matkę odziedziczyliśmy już martwą, to łany tych śliweczek strasznie trudno wykarczować.
Czarny bez... ale likwidacja siewek idzie łatwo w przeciwieństwie do olszy szarej... Tawuły, te się sieją i rosną okropnie szybko.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Barwinek - już wiem za co :D
Właśnie kilka dni temu miałam z nim przeprawę, wykopanie barwinka to katorżnicza robota bo jak się zagęści to nie ma dosłownie gdzie wbić łopaty.
Ogoliłam go ale plątanina korzeni dała mi popalić :;230
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

Ja chcę dopisać do listy sumaka octowca, wiesiołki - dwuletni rozsiewa się i rośnie wszędzie, bylinowe rozrastają się w potężne kępy nawet na kamieniu; ciemierniki (wszędzie pełno nowych roślin), irga Dammera, nachyłek wielkokwiatowy, jeżówka purpurowa.
Barwinek to wypalam bo żaden herbicyd go nie niszczy.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Berberys Thunberga - mam żywopłot ponad 15- letni - praca przy nim jest udręką, dlatego tnę go niewiele, bo rośnie rozłożyście, a miejsca ma dużo.Najgorsze to jak kolec wbije się w rękę, strasznie trudno go wyciągnąć, przy próbach wyciągnięcia wchodzi głębiej, ostatnio miałam prawie dwa tygodnie w nadgarstku i został paskudny ślad :? :cry:
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dopiszę jeszcze paprocie: pióropusznik strusi, orlica pospolita, paprotnica bulwkowa.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Dołącze i swoje typy:
- sasanka ...większośc sąsiadów obdarowana i tak wciąż jej za dużo..
- mikołajek nadmorski
- orliki ( już wyrywam jak chwasty...)
- liliowiec ( pomarańczowy "zwykły" )
- szafirki i przebiśniegi
- AKACJA !!! wycięta odrasta z korzeni :twisted:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Barwinek większy, zielony :twisted: , nie dość, że puszcza długie, nadziemne rozłogi, to takie same chyba podziemne.W zeszłym roku z posadzonej niewielkiej kępki odrasta w promieniu metra, a jesienią odcięłam tylko górne rozłogi , myśląc, że opanowałam :?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiem jak można się pozbyć uciążliwego topinamburu!

Tzn. dla mnie nie był on uciążliwy i żal mi bardzo, że już go nie mam, ale w tym wątku ktoś go wymieniał jako ekspansywny.
A więc - należy otworzyć drogę do ogrodu nornicom i / lub dzikom. Co prawda dziki mało elegancko obchodzą się z trawnikiem czy łąką, którą dokładnie rozkopują bezbłędnie wyszukując bezcenne bulwy, ale wyjadają je dokładnie i ze szczętem. Nornice są mniej efektywne, ale za to nie ryją tak mocno trawnika, czyli coś za coś :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”