DAHIRA 's corner - moje skarby:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Lantano, skubie je regularnie bo w koncu musze wszystkich znajomych nim obdarowac, to taka wdzieczna roslinka... A jak tam Twoja szczepka, 'rozplaszczyla' sie juz po podrozy w kopercie? Zanim sie obejrzysz tez bedziesz miala taki krzaczek:)
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Naprawdę kolekcja do pozazdroszczenia! Gratuluje :D
Awatar użytkownika
Lantana
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 16:07

Post »

Owszem rozpłaszczyła się, ale jakoś korzonków dalej nie puszcza :(
Bzzz bzzz bzzz....
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Nie tak szybko moja droga - kilka tygodni na to potrzeba:) Z tymi roslinkami co ciekawa sprawa - wkladasz do wody i podgladasz codziennie, a tu nic. Po jakims czasie zupelnie o niej zapominasz, a jak sprawdzasz czy ma jakies korzonki, ma ich juz cala mase! A jak Twoje adenium sie ma?
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dahiro Twoje Adenium jest boskie!
czy długo kiełkowały nasionka? gdzie kupiłaś nasionka? bo ja też planuję zakup nasionek,choć przyznam,że wolałabym jednak kupić juz roślinkę rosnącą... :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witaj Bona,
moje nasionka kielkowaly okolo 2 tygodnie. Nabylam je w http://www.cactusplaza.com , to holenderska firma zajmujaca sie sprzedaza egzotycznych roslin. Mam teraz od nich inne ciekawostki, m.in. 'stope slonia' ( http://www.cactusplaza.com/testudinaria ... 22640.html ), cissus juttae (http://www.cactusplaza.com/cyphostemma- ... 22638.html) i rozne avonie (http://www.cactusplaza.com/avonia-anaca ... 22538.html). Wkrotce zamieszcze kilka fotek kielkujacych roslinek w moim temacie:)
Wracajac do adenium, to ten sklep sprzedaje tez dorosle rosliny, warto rozwazyc bo przesylaja rosliny bardzo dobrze zapakowane. Tylko sprawdz koszty przesylki, nie wiem ile wyniesie do Polski.
Osobiscie lubie uprawiac roslinki 'od ziarenka', ile satysfakcji!
Pozdrawiam,
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Hmm, cos sie stalo z moim poprzednim postem... Pisze od nowa:

Witaj Bona,
moje nasionka kielkowaly okolo 2 tygodnie. Nabylam je w www.cactusplaza.com, to holenderska firma zajmujaca sie sprzedaza egzotycznych roslin. Mam teraz od nich inne ciekawostki, m.in. 'stope slonia' , cissus juttae i rozne avonie. Wkrotce zamieszcze kilka fotek kielkujacych roslinek w moim temacie:)
Wracajac do adenium, to ten sklep sprzedaje tez dorosle rosliny, warto rozwazyc bo przesylaja rosliny bardzo dobrze zapakowane. Mam od nich 2 euphorbie, super zapakowane byly! Tylko sprawdz koszty przesylki, nie wiem ile wyniesie do Polski.
Osobiscie lubie uprawiac roslinki 'od ziarenka', ile satysfakcji!
Pozdrawiam,
Dorothy Galyean
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sumie to same nasinka czy roślinki nie są takie drogie, ale po dodaniu kosztów wysyłki to chyba cena mnie przerasta-bardzo dziękuję za info, chyba jednak muszę poszukać adenium gdzieś w kwiaciarni lub jakimś ogrodniczym... :roll:
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Witam
DAHIRA moze Ty mi jakos pomozesz (pisalam juz na forum adenium ale nikt mi nie odpowiedzial) ... Na moich maluszkach usychaja listki , wyglada to dziwnie i nie wiem za bardzo czym to jest spowodowane ... nie przelewam tych roslinek , podlewam co 2 dzien bardzo mala iloscia wody ... ale mimo to niektore listy zolkna na koncach i usychaja ... Czy zauwazylas cos podobnego na swoich maluszkach ?? I wiesz moze co powoduje usychanie tych listkow ?? A moze to naturalny proces i roslinka w ten sposob gubi listki ?? Prosze o pomoc bo nie chce zmarnowac kolejnych roslinek :0(( Mam ich w sumie 5 i tylko na 1 nie usychaja listki ....
Dodaje kilka fotek i pozdrawiam :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich odwiedzajacych i przepraszam za nieobecnosc, mialam wizyte rodzinna i robilam za przewodnika;)

Kaksa, jakie ladniutkie masz maluchy! Moje adenium tez maja takie plamki na listkach, nie mialam czasu sie tym przejmowac. Przyjrze sie im uwazniej i moze zamieszcze zdjecia, ale poza tym wygladaja ok, nadal rosna (ale wolniej).

Moja kolekcja sie powiekszyla o miniaturowa roze, musze doczytac o jej pielegnacji i porobic jej zdjecia:)
Dorothy Galyean
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

DAHIRA pisze:Witam wszystkich odwiedzajacych i przepraszam za nieobecnosc, mialam wizyte rodzinna i robilam za przewodnika;)

Kaksa, jakie ladniutkie masz maluchy! Moje adenium tez maja takie plamki na listkach, nie mialam czasu się tym przejmowac. Przyjrze się im uwazniej i moze zamieszcze zdjecia, ale poza tym wygladaja ok, nadal rosna (ale wolniej).

Moja kolekcja się powiekszyla o miniaturowa roze, musze doczytac o jej pielegnacji i porobic jej zdjecia:)
Dziekuje Ci bardzo DAHIRA :P pocieszylas mnie bo juz myslalam ze znowu strace roslinki :)
Czekam z niecierpliwością na zdjecia Twoich roslinek i ciekawa jestem tej miniaturowej rozy :?: :D
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43

Post »

Dahiro,a Ty zyjesz aby?Cisza w Twoim watku... :roll:
Chcialam Ci tylko powiedziec,ze wszystkie rosliny od Ciebie rosna mi swietnie i bardzo mnie ciesza.Tylko z 4 roz pustyni przezyly 2 :cry: ,ale za to bardzo dobrze sie maja(tfu,tfu) :)
Serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

:) Witaj :) Ładne kaktusiaki :) A adenium.. Ja bym je podlewała jeszcze rzadziej, chociaż o tej porze roku to raczej normalne, że trochę listków zrzucą.
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale u ciebie ślicznie jest tylko podziwiać Obrazek
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Witajcie po przerwie!

Post »

Witajcie,
przepraszam Was wszystkich ze nie dawalam znaku zycia przez tak dlugi czas. Mialam tysiac jeden rzeczy na glowie, a w listopadzie mam ciezkie egzaminy wiec wiekszosc czasu spedzam uczac sie... Do mojego zielonego zakatka zagladam rzadko. Z pobieznych obserwacji stwierdzilam ze moje roze pustyni maja troche wiecej suchych lisci ostatnimi czasy, mam nadzieje ze sie nie 'rozchoruja'.
Jakis czas temu wspominalam o nowej roslince, to taka zwykla miniaturowa roza doniczkowa. Udalo mi sie zrobic jej zdjecie:

Obrazek

W tle fiolki, kwitna sobie w najlepsze, nawet te ktore mi wyrosly z listka. Wczoraj znalazlam chwilke na zajecie sie nasionami baobab - spilowalam je pilnikiem i namoczylam w goracej wodzie. Wsadze je dzis do ziemi, zobaczymy czy cos z nich wyrosnie. Aha, mam jeszcze malutka nowa roslinke, jak uda mi sie ja sfotografowac w weekend to zamieszcze zdjecie.

jeśli ktos jest zainteresowany innymi moimi zdjeciami zapraszam na http://www.monika.shutterchance.com - w tym tygodniu pojedynki rycerskie na zamku Leeds.
Dorothy Galyean
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”