Ulubieńcy MariiTeresy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wow... masz piękne lilie, storczyki i inne kwiaty. a zwłaszcza storczyki... są super! dawałaś ich fotki do swojego tematu w dziale o storczykach? bo tych Cattleyek chyba tam nie było...
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Storczykowa, są na pierwszych stronach ;:1

Piterek, to nie wszystkie, nie zrobiłam zdjęć tym bardziej miniaturowym, czasu nie było :( , może za rok :)
przeglądam Twoje ogrodowe raje i jestem zachwycona, tylko jakim cudem przy takiej ilości gatunków nie ma chwaścika, ani jednego :shock: Chyba masz ukrytą agrowłókninę...?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj !Widac ,że jesteś miłośniczką kwiatów,tyle kolorów ,jak w bajce.Na storczyki sie nie porwię ,bo słyszałam,ze to trudne kwiaty,ale rh i azalie są super.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, phalaenopisy są łatwe w uprawie, może nawet bardziej niż różaneczniki. Kluczem jest kupić zdrową hybrydę i podlewać z rzadka wodą przegotowaną i odstaną lub z filtra, a potrafią kwitnąć kilka miesiecy nawet , np.ten 7 miesiecy bez przerwy i przez to ,a także ogromną ilość barw ,przekonał mnie do falenopsisów.Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz hortensja, która zaczęła niebieszczeć :shock: po podlewaniu twardą wodociągową wodą i nawożeniu saletrzakiem wapniowo-magnezowym. Lila jeszcze lubię, ale akurat niebieskie hortensje mniej, podlałam roztworem siarczanu potasu i zaczął wracać różowy kolor Obrazek Obrazek

A tu młodziutka 'Annabel'
Obrazek
Jukka
Obrazek
Wistaria floribunda 'Violacea plena' (5-letnia)Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p
Od: 22 maja 2008, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu:D. Ale masz rękę do kwiatów, to po prostu niesamowite! Są przepiękne! I iglaczki też. Śliczny ogród! Jeśli chodzi o storczyki, to mam jednego, właśnie przekwitł ale powiem Wam, że już 2 razy zakwitł u mnie, tzn. wypuścił nowe pędy i na nich kwiatuszki. Podlewam raz na tydzień wodą z kranu :roll:. Mniejsze są te moje kwiatki, niż te "sklepowe" ale takie jakby mocniejsze, grubsze. Ale te Twoje - po prostu cudne! Nawozisz je czymś Marysiu?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

MariaTeresa,lilie piękne,aż zazdroszczę Ci ogrodu,dołącz więcej zdięć.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Gdy byłam przy liliach to aż zapachniało mi przed monitorem, storczyki zauroczyły mnie kompletnie, ale azalie i różaneczniki odebrały mi mowę, pewnie dlatego, że to moi ulubieńcy :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Coś specjalnie dla Ciebie MT :-)

http://www.youtube.com/watch?v=2HHuM1k-wIY
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Haniu, akurat tego pokazu nie widziałam, chociaż YouTube znam, synek tam się zalogował ponad rok temu (z moją pomocą oczywiście, bo teraz ma dopiero 3lata)) i sobie subskrybuje filmiki już sam, ale pod moim okiem bo różne rzeczy tam pokazują..

Piku, ciekawe, ale mnie też lilie pachną gdy oglądam zdjęcia na forum ;:1

Renato75,dziękuję za wizytę, niestety wiosenne zdjęcia fragmentów ogrodu mam z przyjaciółmi, którzy nie chcą się afiszować w necie, ale postaram się kiedyś jeszcze zrobić jakieś...

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Mario,ale masz kolekcję przecudnych roślin,a jakie kolory,storczyki są wyborne,a lilie takie dorodne,różaneczniki,iglaczki ;:215 ;:215 ;:215.Pozdrawiam.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Kurczę, przecudna ta wisteria... niesamowita. Chyba będę ja musiał dopisać do listy chciejstw :D
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piterek pisze:Kurczę, przecudna ta wisteria... niesamowita. Chyba będę ja musiał dopisać do listy chciejstw :D
Chyba wolałabym o ok.0,5 m kwiatostanach, chociaż pojedynczych kwiatach, ta ma pełne, ale nie robią na mnie takiego wrażenia jak te w wątku o glicyniach/wistariach :shock:

Witaj Hal1959 :D i dziękuję :)
Obrazek
to tawuła 'Grefshein'
Bardzo lubię tawuły bo są w zasadzie bezobsługowe, a jak się przytnie po kwitnieniu (robię to nożycami )to robią się zwarte i dobrze rosną nawet na suchych glebach.
Następna jutro bo coś fotosik strajkuje po północy..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

No to z innej beczki: bardzo fajny filigranowy klonik palmowy. Uprawiasz go w doniczce?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie tak, jeszcze nie zdecydowałam czy robić duży bonzai czy wysadzę na skalniak, dopiero ma 2 lata, bardzo dobrze rośnie w doniczce, szybciej niż siewka Acer palmatum w gruncie, chociaż była większa, ale warunki ma trudniejsze.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”