Ulubieńcy MariiTeresy
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Storczykowa, są na pierwszych stronach
Piterek, to nie wszystkie, nie zrobiłam zdjęć tym bardziej miniaturowym, czasu nie było
, może za rok
przeglądam Twoje ogrodowe raje i jestem zachwycona, tylko jakim cudem przy takiej ilości gatunków nie ma chwaścika, ani jednego
Chyba masz ukrytą agrowłókninę...?

Piterek, to nie wszystkie, nie zrobiłam zdjęć tym bardziej miniaturowym, czasu nie było

przeglądam Twoje ogrodowe raje i jestem zachwycona, tylko jakim cudem przy takiej ilości gatunków nie ma chwaścika, ani jednego

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Zuziu, phalaenopisy są łatwe w uprawie, może nawet bardziej niż różaneczniki. Kluczem jest kupić zdrową hybrydę i podlewać z rzadka wodą przegotowaną i odstaną lub z filtra, a potrafią kwitnąć kilka miesiecy nawet , np.ten 7 miesiecy bez przerwy i przez to ,a także ogromną ilość barw ,przekonał mnie do falenopsisów.

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
A teraz hortensja, która zaczęła niebieszczeć
po podlewaniu twardą wodociągową wodą i nawożeniu saletrzakiem wapniowo-magnezowym. Lila jeszcze lubię, ale akurat niebieskie hortensje mniej, podlałam roztworem siarczanu potasu i zaczął wracać różowy kolor

A tu młodziutka 'Annabel'
Jukka

Wistaria floribunda 'Violacea plena' (5-letnia)

A tu młodziutka 'Annabel'

Jukka

Wistaria floribunda 'Violacea plena' (5-letnia)

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Witaj Marysiu:D. Ale masz rękę do kwiatów, to po prostu niesamowite! Są przepiękne! I iglaczki też. Śliczny ogród! Jeśli chodzi o storczyki, to mam jednego, właśnie przekwitł ale powiem Wam, że już 2 razy zakwitł u mnie, tzn. wypuścił nowe pędy i na nich kwiatuszki. Podlewam raz na tydzień wodą z kranu
. Mniejsze są te moje kwiatki, niż te "sklepowe" ale takie jakby mocniejsze, grubsze. Ale te Twoje - po prostu cudne! Nawozisz je czymś Marysiu?

- MariaTeresa
Dzięki, Haniu, akurat tego pokazu nie widziałam, chociaż YouTube znam, synek tam się zalogował ponad rok temu (z moją pomocą oczywiście, bo teraz ma dopiero 3lata)) i sobie subskrybuje filmiki już sam, ale pod moim okiem bo różne rzeczy tam pokazują..
Piku, ciekawe, ale mnie też lilie pachną gdy oglądam zdjęcia na forum
Renato75,dziękuję za wizytę, niestety wiosenne zdjęcia fragmentów ogrodu mam z przyjaciółmi, którzy nie chcą się afiszować w necie, ale postaram się kiedyś jeszcze zrobić jakieś...

Piku, ciekawe, ale mnie też lilie pachną gdy oglądam zdjęcia na forum

Renato75,dziękuję za wizytę, niestety wiosenne zdjęcia fragmentów ogrodu mam z przyjaciółmi, którzy nie chcą się afiszować w necie, ale postaram się kiedyś jeszcze zrobić jakieś...

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Chyba wolałabym o ok.0,5 m kwiatostanach, chociaż pojedynczych kwiatach, ta ma pełne, ale nie robią na mnie takiego wrażenia jak te w wątku o glicyniach/wistariachpiterek pisze:Kurczę, przecudna ta wisteria... niesamowita. Chyba będę ja musiał dopisać do listy chciejstw

Witaj Hal1959

to tawuła 'Grefshein'
Bardzo lubię tawuły bo są w zasadzie bezobsługowe, a jak się przytnie po kwitnieniu (robię to nożycami )to robią się zwarte i dobrze rosną nawet na suchych glebach.
Następna jutro bo coś fotosik strajkuje po północy..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Na razie tak, jeszcze nie zdecydowałam czy robić duży bonzai czy wysadzę na skalniak, dopiero ma 2 lata, bardzo dobrze rośnie w doniczce, szybciej niż siewka Acer palmatum w gruncie, chociaż była większa, ale warunki ma trudniejsze.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy