Pnącze na płot
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Winobluszcz pieknie przebarwia się jesienią ale rozłazi się wszędzie, ciężko go utrzymać w karbach 

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Ja proponuję rdest Auberta u mnie przyrósł 10 metrów wciągu jednego roku zasłonił mi całą pergole. Tylko jedna uwaga -wrażliwa na przymrozki a tak poza tym ładnie kwitnie, szkodniki nie atakują tak za bardzo, kwitnie na biało, a jesienią liście robią sie czerwone. Proponuje rdest pod warunkiem ze ma to być szybko. 

Sypki
Darz Bór
Darz Bór
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 sie 2008, o 00:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Glicynia (Wisteria) na obsadzenie płotu nie jest najlepsza. Owszem, rośnie dość szybko ale potrzebuje solidnych podpór (polecam na pergolę). Jej pędy grubieją i zachowują się jak Ficus beniamina - zrastają się i splatają (mogą zgnieść rynnę spustową) a do tego swoje ważą (można formować z niej drzewka tj 'beniamina'). Winobluszcz pięciolistkowy i powojnik są tu bardziej na miejscu (rdestówka auberta jest dość ekspansywna ale przy regularnym rygorystycznym cięciu prezentuje się bardzo okazale).
"Naszą pasją jest tworzenie pięknej przestrzeni - zielonej przestrzeni"
Pnącza...
Faktycznie, też polecam botaniczne powojniki.
Ale podobają mi się też troszkę ,,potężniejsze" pnącza jak np. piękna aktinidia pstrolistna, lub kokornak wielkolistny. Potężniejsze oznacza że potrzebują trochę mocniejszej podpory niż sama siatka druciana, ale drewniany płot się nada
(ale zresztą glicynia i złotokap też potrzebują mocniejszych podpór)
Mogą też być wiciokrzewy, których jest cała masa odmian, również takich zimozielonych. Czasami trochę podmarzają, ale potem dobrze regenerują.
Pozdrawiam.
Ale podobają mi się też troszkę ,,potężniejsze" pnącza jak np. piękna aktinidia pstrolistna, lub kokornak wielkolistny. Potężniejsze oznacza że potrzebują trochę mocniejszej podpory niż sama siatka druciana, ale drewniany płot się nada

Mogą też być wiciokrzewy, których jest cała masa odmian, również takich zimozielonych. Czasami trochę podmarzają, ale potem dobrze regenerują.
Pozdrawiam.
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jeszcze lepiej poczytaj tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=653205 (polecam post wysłany: Pon 02 Lut 2009 18:31)
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=653205 (polecam post wysłany: Pon 02 Lut 2009 18:31)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Cześć Łosiu,
jeżeli wybór już zapadł, pozostało mi tylko go pochwalić.
Jeżeli jednak "klamka jeszcze nie zapadła" daj tochę danych dotyczących tego ogrodzenia:
- z czego jest wykonane, jakie ma wymiary (wsokość, szerokość, długość), jaka jest ziemia do sadzenia.
Czy zależy Ci na "zielonej ścianie" czy może bardziej na kwiatach a może zapachu?
Może chcesz mieć określoną barwę kwiatów lub liści?
Czy krzew może być np. bardzo ekspansywny za to z wielką ilością pięknych kwiatów, czy raczej niewymagający opieki, stonowany i delikatny...
Możliwości masz mnóstwo.
Wiciokrzewy są fajne, niektóre bardzo ekspansywne, niektóre spokojne, wręcz niemrawe.
Pamiętaj, że większość z nich dobrze prezentuje się i czuje na siatce (zwłaszcza drewnianej - na metalu może przemarzać).
Czasami będą wymagały oprysków.
Wrzuć jakieś konkrety, a może także zdjęcie, coś się wymyśli!
Tschuss!
R.
jeżeli wybór już zapadł, pozostało mi tylko go pochwalić.
Jeżeli jednak "klamka jeszcze nie zapadła" daj tochę danych dotyczących tego ogrodzenia:
- z czego jest wykonane, jakie ma wymiary (wsokość, szerokość, długość), jaka jest ziemia do sadzenia.
Czy zależy Ci na "zielonej ścianie" czy może bardziej na kwiatach a może zapachu?
Może chcesz mieć określoną barwę kwiatów lub liści?
Czy krzew może być np. bardzo ekspansywny za to z wielką ilością pięknych kwiatów, czy raczej niewymagający opieki, stonowany i delikatny...
Możliwości masz mnóstwo.
Wiciokrzewy są fajne, niektóre bardzo ekspansywne, niektóre spokojne, wręcz niemrawe.
Pamiętaj, że większość z nich dobrze prezentuje się i czuje na siatce (zwłaszcza drewnianej - na metalu może przemarzać).
Czasami będą wymagały oprysków.
Wrzuć jakieś konkrety, a może także zdjęcie, coś się wymyśli!
Tschuss!
R.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Poszukiwane pnącze na ogrodzenie panelowe
Też miałem taki pomysł, i ostatecznie zamieniłem pomysł żywopłotu na pnącze. Ogólnie rzecz biorąc bluscze nie bardzo się nadaja bo drut stalowy - kiepsko się na nim czują. Ostatecznie bardzo dobrze sprawdził się. Panele lepiej brać lakierowane. aha na moim ogrodzeniu rośnie dławisz okrągłolistny i bardzo dobrze się ma.
Szybko rosnące pnącze na płoty! POMOCY
Witam!
Proszę o pomoc gdyż nigdzie nie znalazłem akuratnej odpowiedzi a nie chce kupować kota w worku...
Mój problem polega na tym gdyż zakupiłem sobie dom z działką ... problemem jest iż działka posiada płot z siatki a z każdej strony działki jest jakiś sąsiad który ma jakiś teren wypoczynkowy (altana,basen itp) przy moim płocie. Czuję się obserwowany jako nowy.Najlepiej kupić duży płot betonowy ale na razie nie mam na to kasy...
Proszę o pomoc czy są takie pnącza co np. posadzę w maju a już po kilku tygodniach zacznie ładnie rosnąć i w lato płot będzie dobrze zarośniety? Chodzi mi szczegolnie aby np jak w lato wyciągnę basen aby nie musiałem się krępować.
Proszę też opisać jak to u Państwa rosło.
Pozdrawiam
Poprawiłem "plącza" na pnącza. Proszę zapoznać się z regulaminem forum i stosować się do jego § 3.2.
sylwekw
Proszę o pomoc gdyż nigdzie nie znalazłem akuratnej odpowiedzi a nie chce kupować kota w worku...
Mój problem polega na tym gdyż zakupiłem sobie dom z działką ... problemem jest iż działka posiada płot z siatki a z każdej strony działki jest jakiś sąsiad który ma jakiś teren wypoczynkowy (altana,basen itp) przy moim płocie. Czuję się obserwowany jako nowy.Najlepiej kupić duży płot betonowy ale na razie nie mam na to kasy...
Proszę o pomoc czy są takie pnącza co np. posadzę w maju a już po kilku tygodniach zacznie ładnie rosnąć i w lato płot będzie dobrze zarośniety? Chodzi mi szczegolnie aby np jak w lato wyciągnę basen aby nie musiałem się krępować.
Proszę też opisać jak to u Państwa rosło.
Pozdrawiam
Poprawiłem "plącza" na pnącza. Proszę zapoznać się z regulaminem forum i stosować się do jego § 3.2.
sylwekw