Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

wierzby z natury lubią miejsca wilgotne:) lej jej wody i nie żałuj:) powinna odżyć:)a te uschnięte miejsca możesz wyciąć jak zauważysz poprawę drzewka:)
pita2323
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 08:56

Post »

Dzięki za porade. Ale ona dostaje wode a to stało się od wczoraj wieczorem do dzisiejszego popołudnia.Pozdrawiam :)
Witam. Niestety moja wierzba się złamała a w środku pnia były takie białe robale (takie jak mała dżdżownica). Na mojej drugiej wierzbie (płaczącej) na liściach pojawiły się żółte robaczki podobne do mszyc tylko kolor nie ten.Pozdrawiam wszystkich i prosze o pomoc. :oops:
pegawe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2008, o 19:07

Post »

U mnie podobnie na wierzbie płaczącej. Drzewko zakupiłam w szkółce, ma 4 lata. Co roku na wiosnę jak rusza wegetacja ono zamiera. Liście żółkną , skręcają się. Na gałązkach występują brązowe plamy, narośla. Po kilkakrotnym oprysku drzewko na jesień regeneruje się. W kolejnym roku to samo. Co radzicie? Wyciąć radykalnie gałęzie czy może odpuścić sobie to drzewko?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj Ewo (pegawe), te narośla wyglądają jak pierścieniowate zgrubienia na pędzie? Masz może zdjęcia?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
pegawe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2008, o 19:07

Post »

tak właśnie to wygląda Mario Tereso. Niektóre drobne gałązki całkowicie zasychają i odpadaja
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pegawe pisze:tak właśnie to wygląda Mario Tereso. Niektóre drobne gałązki całkowicie zasychają i odpadaja
To jest szkodnik powoduje - Oberea linearis-odciąć i spalić zasychające pędy z tym zgrubieniem.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku dowiedziałam się u jednego ze szkółkarzy że w tej chwili wierzby to najgorsza plaga jaka może być, są ciągle atakowane przez jakieś szkodniki i ja usunęłam w tym roku dwie, dwie jeszcze rosną ale w jednej są takie robale jak opisała Pita, pewnie też trzeba się będzie z nią pożegnać.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pita miała w pniu,będącym podkładką z innej zwykłej wierzby, która się złamała-więc leczenie jej nie miało sensu, jedynie próbować ukorzenić szlachetne gałęzie i wyprowadzić roślinę na własnym korzeniu....
Zresztą to nie te same robale co u pegawe
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Miałam dwie wierzby i też zagnieżdziły sie robale w podkładce,ale jak to odkryłam,to dla jednej było już za póżno a drugą podlałam środkiem do oprysku Karate tylko o wiekszym stężeniu i przyciełam mocno.Bardzo szybko sie zregenerowała.
grzech257
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2008, o 10:41

Post »

Mój problem tkwi w tym ze nie wiem co sie dzieje z moim drzewkiem. Po zasadzeniu w tamtym roku w wiosne ładnie sie rozwijało a od tego roku zaczyna ginąć. Nie wiem co to jest. Czy to jakieś robactwo je tak urządziło czy może jakaś zaraza. Poniżej zdjęcia:

Obrazek Obrazek
sasza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sie 2008, o 23:15

Post »

Witam,
wg. mnie to nie żadna choroba ani szkodnik tylko po prostu delikatne przypalenia liści od słońca co jest typowe dla wierzby Hakuro. Najlepiej przycinać drzewko 2-5 razy w sezonie, wtedy ładniej się zagęszcza i zabarwia, a przy tym usuwa się zniszczone liście.
Nie ma powodów do paniki...
Pozdrawiam
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Tobą Sasza :)
Sam mam w ogrodzie taką wierzbę i gdyby nie przycinanie, wyglądałaby pewnie identycznie. U sąsiadów natomiast wierzba ta jest cała spalona...

Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam
Michał
anna ba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2009, o 12:36

Wierzba hakuro

Post »

witam.W tym roku na wiosne posadzilam wierzbe hakuro.Wierzba była zdrowa,szybko zaczela wypuszczac liscie.Po paru dniach mojej nieobecnosci nowo wypuszczone pedy zaczely sie skrecac a koncowki mlodych listkow sa brazowe.Czy to choroba grzybowa?mszyca na pewno to nie jest bo sprawdzilam to dokladnie.Moze ktos zna choroby wierzby hakuro i czym ja opryskac?Mam nadzieje,ze da sie ja uratowac.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Listki im zasychają, jak ma ją za sucho.
Ale czy to jest przyczyna w tej chwili, kiedy często pada?
Może daj zdjęcie do działu z chorobami i szkodnikami.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

To jest raczej efekt słoneczka, wystarczy jeden bardzo słoneczny dzień aby listki te najmłodsze prawie białe zostały przypalone, taka jej wada. Jest bardzo wrażliwa na słońce na młodych przyrostach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”