inga pisze:Fajnie....jeszcze można korzyści odnieść z tego tytułu? U mnie na szczęście tylko kilkanaście na razie lata...i mam nadzieję, że tak pozostanie...

Wydaje mi się, że to są dzikie pszczoły, murarki ogrodowe
(Osmia rufa)
Sadzę tak, po ich ilości, pszczoły miodne nie gniazdują w pojedynkę, jak mają się wyroić to pszczoły robotnice otaczają królową i cały rój wylatuje z za ciasnego ula, szukając nowego miejsca, bez żadnych prac przygotowawczych poza ulem. Natomiast murarki latają samotnie i jeśli znajdą odpowiednie miejsce takie jak: szczeliny, otwory w drewnie, trzcinowe strzechy itp. zakładają gniazda. Nie tworzą roju.
Jeśli tak, to masz skarb w ogrodzie. To całkowicie nie groźne pszczoły, są zupełnie nie agresywne i bezpieczne. Ciekawostką jest to, że można beż większych problemów, hodować je w ogrodzie tworząc im jedynie gniazda:

A
TUTAJ artykuł jak to można zrobić.
Pszczoły te, można odróżnić po sposobie zbierania pyłku. Pszczoły miodne (to te które są agresywne i żądlą) zbierają go na odnóżach,
natomiast murarki, na spodniej stronie odwłoka.
Tutaj murarka wchodząca do gniazda stworzonego przez człowieka.
Jeśli to murarki, to dbaj o nie jak o największy skarb, bo tak jest w istocie, te pszczoły to skarb w ogrodzie.