Witam wszystkich
Jak ten czas szybko upływa.
Dopiero były święta, sylwester a już prawie koniec stycznia.
Ostatnio coraz częściej zaglądam na strony internetowych sklepów z roślinkami.
Marzy mi się zakup kilkunastu powojników m. in. Maria Skłodowska Curie, Copernicus, Hot Love, Blue Explosion czy Mazury.
Ale nie wszystko naraz.
Na razie zbieram się do przemalowania szafy + decoupage.
Na chwilę obecną zakupiłam po 2 szt papieru ryżowego niżej pokazanych wzorów oraz serwetki do uzupełnienia małych elementów.

Szafa jest w stylu art deco w kolorze miodowym lecz ja chcę ją przemalować na kolor kremowo-beżowy z dodatkiem złotego.
Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy bo czasem mam jakąś wizję a w czasie prac się ona zmienia i wychodzi coś innego.
Ostatnio byłam na zakupach i przytargałam do domu wielkanocne dekoracje bo w sklepach już takie rzeczy są.
Lucynko
Fotosik niestety robi nam psikusy ale jak doradził malopolanin trzeba często odświeżać stronę.
Halszko
Ja pochodzę z Katowic i w mojej rodzinie na wigilię zawsze były makówki, i bez nich nie wyobrażam sobie świąt.
W mojej rodzinie kultywowane są tradycje, które wyniosłam z domu rodzinnego.
Nawet mąż się im nie opierał gdyż pasowały mu, szczególnie te kulinarne.
Sama się zdziwiłam, że grudniki wytrzymały te mrozy, liście trochę miały zmienione ale po wstawieniu ich do domu odzyskały swój dawny wygląd.
Soniu
Mam nadzieję, że zima w tym roku nie będzie ostra a jak będzie mróz to kołderkę śnieżną będą miały moje roślinki.
Życzę Ci dużo zdrówka, ciepłych

dni oraz otwarcia niedługo nowego sezonu ogrodniczego.
Beatko
Na wiosnę na pewno będę musiała zrzucić te nadmiarowe kilogramy nabyte w zimie.
Tak więc niecierpliwie czekam na cieplejsze dni aby ruszyć do ogrodu.
Halinko
Makówki to na Śląsku słodka, świąteczna potrawa wigilijna składająca się z maku, mleka, bakalii (wiórki kokosowe, orzechy, migdały, rodzynki czy figi), chałki lub bułki pszennej, miodu ozdabiana u mnie wiórkami kokosowymi, orzechami i mandarynkami. Makówki robię dzień przed wigilią bo na noc daję do lodówki. Wtedy są przechłodzone i smaczne.
Buziaki i pozdrowienia dla wszystkich.