Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
Noc -2,8C. Teraz słońce i zimny poranek.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie noc z temperaturą miedzy 0 a -1. Poranek pochmurny. Po południu, bliżej godzin wieczornych ma być słonecznie.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najwyraźniej dotarł do Europy Golfsztrom wyziębiony arktyczną zimą w Teksasie. Jeszcze parę latek i w Polsce da się tylko uprawiać chrobotek reniferowy i wierzbę arktyczną. Tak niestety działa globalne ocieplenie. Jak ktoś ma wątpliwości, niech sobie poczyta o okresach sprzed 14 tysięcy lat. Chodzi mi o silne oziębienie Europy w okresach Broderup i Allerod. To duńskie nazwy więc mają kupę znaków diakrytycznych, których nie potrafię napisać. Oba oziębienia to wynik ...globalnego ocieplenia po zakończeniu epoki lodowcowej.
W każdym razie za oknem zima. Obawiam się że entuzjaści rozsad będą musieli odstąpić rozsadom sypialnię, a samemu przenieść się do przedpokoju albo na strych.
W każdym razie za oknem zima. Obawiam się że entuzjaści rozsad będą musieli odstąpić rozsadom sypialnię, a samemu przenieść się do przedpokoju albo na strych.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Temp. ledwie wzrosła do +5C. Wiatr lodowaty i pochmurno.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
U mnie w nocy -5, poranek mroźny ale bardzo słoneczny, potem na zmianę piękne ostre słońce, za chwilę ciemno, chmury i śnieg. Było +5, teraz spadło dla +3.
Zastanawiam się czy hortensje ogrodowe nie ucierpiały, bo miały już duże pąki .
Zastanawiam się czy hortensje ogrodowe nie ucierpiały, bo miały już duże pąki .
Marta
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Wczoraj słonecznie i +12,+13. Po południu i przed wieczorem zachmurzyło się jednak, ale bez deszczu. Noc bezchmurna i ciepła, parę stopni "na plusie". Poprzednie trzy noce były, jak zapowiadano, czyli w okolicach 0.
-
Kwiecień plecień na całego. Na przemian upał i mróz. Inspekcja działki wykazała straty mrozowe. Usechł piękny dębik ośmiopłatkowy, a tak ładnie się rozrastał. Usechł hyzop górski. Winorośle wyglądają kiepsko; może odbiją. Krzewy jagodowe wyglądają ładnie ale co będzie skoro zapowiadają kolejny atak zimy? Miałem włączyć wodę ale dobrze że się wstrzymałem.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Dzisiaj cudnie, 17 C i słoneczko, tylko wiatr dokuczał.
Po ostatnich chłodach popękała kora na kilku drzewkach
Po ostatnich chłodach popękała kora na kilku drzewkach

Pozdrawiam Lucyna
Wschód od Warszawy: święta i cały tydzień po nich zimno i wiało, trochę deszczu, ale sucho tak, że cebulowe zaczęły schnąć. Wiadomo, mazowsze to cholerny piach. Wkurzyłam się i wyciągnęłam z garażu pompę, podlałam wczoraj i dziś jest elegancko 
Dolnoślonzok - wspaniale jest u ciebie. Wszystko ładnie się rozwija, a ten pąk bzu super wygąda. Wszyscy zazdroszczą
Dziadzie Jagu - chrobotek, hahah
zapomniałam zupełnie o tej roślinie. Genialna nazwa, aż harata po zębach.

Dolnoślonzok - wspaniale jest u ciebie. Wszystko ładnie się rozwija, a ten pąk bzu super wygąda. Wszyscy zazdroszczą

Dziadzie Jagu - chrobotek, hahah

- Dolnoslonzok
Julcik, dziękuję, ale lepiej już niech nie zazdroszczą. ;) Mam taką sąsiadkę, która jak zachwali moje pomidory to zaraz dostają choroby.Julcik pisze:Wschód od Warszawy: święta i cały tydzień po nich zimno i wiało, trochę deszczu, ale sucho tak, że cebulowe zaczęły schnąć. Wiadomo, mazowsze to cholerny piach. Wkurzyłam się i wyciągnęłam z garażu pompę, podlałam wczoraj i dziś jest elegancko
Dziadzie Jagu - chrobotek, hahahzapomniałam zupełnie o tej roślinie. Genialna nazwa, aż harata po zębach.

Sobota była słoneczna z +20, niedziela była już pochmurna , ale z +18, choć wiatr potęgował uczucie chłodu. Noce ciepłe. Poniedziałek był zimny z temperaturą ledwie +5 st. C. Po południu zaczął padać deszcz, który przed świtem zamienił się w zapowiadany śnieg. Noc powyżej 0, zatem wszystko topi się błyskawicznie. Kwitną agresty, porzeczki. Nektaryny i brzoskwinie rozchylają płatki. Mają koło tygodnia opóźnienia. Mirabelki, które zakwitają w ostatnim tygodniu marca, zakwitły w pierwszych dniach kwietnia. Morele i śliwy widzę, że kwitną po ogrodach od Brzegu po Lewin Brzeski, jednak też są spóźnione o tydzień do 10 dni. Za chwilę zakwitną wiśnie i czereśnie, też spóźnione nieco. Dziwne, zimy mroźnej nie było (jedna noc z -16 i parę w lutym z -12), a wegetacja wystrzeliła i tak wcześnie, a opóźnienia są. Hm...
Jabłoń Royality

Nektaryna Fantasia i brzoskwinia Kernnechter

-
Kwitnie forsycja - wyciągajcie zimową odzież. Niestety zakwitły też derenie. Pewnie będzie plon zero, bo nie widać zapylaczy.
- Dolnoslonzok
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Slila, u nas to samo. I jutro też ma padać śnieg a przez następne 11 dni wg prognozy ma lać 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Powiem szczerze , że nie chce mi się pisać o pogodzie .
Teraz 1 stopień na plusie i zero słońca . Cały dzień tak ma być .
Dereń kwitnie i nic poza tym , to i lepiej .

Teraz 1 stopień na plusie i zero słońca . Cały dzień tak ma być .
Dereń kwitnie i nic poza tym , to i lepiej .