Liszka - ćmówki

Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p
Od: 13 wrz 2016, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Liszka - ćmówki

Post »

Kilka obrazków z wystawy. Było więcej, ale okazały się być bardzo nieostre - zdecydowanie potrzebuje aparatu fotograficznego,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Życzę Ci samych księżniczek a mało żab ;:138 pamiętaj, że zawsze taką żabę można próbować pocałować i przekonać do bycia księciem 8-) na mojej Philadelphi to nie zadziałało ;:306 zaczynam się do niej przyzwyczajać i dostrzegać w niej piękno. Nie mnie jednak nadal szukam klona idealnego ;:63

PS tak czułam, że z wystawy nie wyjdziesz z pustymi rękoma ;:215
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne że udało Ci sie byc na wystawie, chociaż jak widzę po zdjęciach to ona raczej skromna była. Nowość zakupiłas jednak bardzo ładną. Co do sklepów i wystaw w Polsce to zgadzam się całkowicie z Norbertem. Jest ich mało i ogólnie sa dość skromne. Dlatego ciesze się ze mieszkam na zachodzie Polski i moge rokrocznie pojechać na chyba największą w Europie wystawę storczyków jaka odbywa się w Dreźnie. W tym roku bedzie w dnia 28-31 marzec więc już tupie niecierpliwie, tym bardziej że będę tam razem z Mireczką.
Co do naszych sklepów wysyłkowych to zgadza sie że ceny ostatnio poszły sporo w górę, pewno przez to że konkurencji brak. Niestety oba są daleko ode mnie, choć w styczniu jadąc do Warszawy udało mi się zahaczyć jeden z nich i wybrać coś nieco dla siebie. :heja
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No faktycznie skromna wystawa :( , ja się już szykowałam na dłuższą relację / ilość zdjęć/,
zrobiłam sobie kawę i się rozsiadłam :wink: :lol:
no ale i aparat też by się przydał.

W sumie to ja zbytnio kumata chyba nie jestem i czemu taka okrojona ta wystawa była?
Czy to jakieś względy finansowe o tym decydują?

Przepiękne kwiaty te są
Obrazek Obrazek

No i oczywiście wiedziałam, że wyjdziesz z nowym nabytkiem, całkiem udanym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

kasia74 pisze:ciesze się ze mieszkam na zachodzie Polski i moge rokrocznie pojechać na chyba największą w Europie wystawę storczyków jaka odbywa się w Dreźnie. W tym roku bedzie w dnia 28-31 marzec więc już tupie niecierpliwie, tym bardziej że będę tam razem z Mireczką.
Szczęściary :)

Ale tak swoją drogą, to wydaje mi się, że ceny na storczyki sprzedawane w czasie wystawy w Warszawie, były wyższe niż ceny na takie same rośliny sprzedawane wysyłkowo. Nie myślę tu o dostawcach z Polski, ale z Niemiec choćby.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Wydaje się, że sprzedawcy starają sobie odbić koszty dojazdu, opłat wystawienia, itd.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

jokaer pisze:W sumie to ja zbytnio kumata chyba nie jestem i czemu taka okrojona ta wystawa była?
Czy to jakieś względy finansowe o tym decydują?

No i oczywiście wiedziałam, że wyjdziesz z nowym nabytkiem, całkiem udanym.
Zdjęć było zdecydowanie więcej, ale ja nie mam jeszcze wprawy w robieniu zdjęć w takim specyficznym oświetleniu (wszędzie lampy podświetlające rośliny a dookoła półmrok), na dodatek sala dość mała, ludzi pełno - nie bardzo było jak się ustawić. Przede wszystkim jednak zabrakło mi sprzętu i doświadczenia w robieniu zdjęć, czyli krótko mówiąc - złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy ;) Ale od razu pomyślałam o kupieniu jakiegoś aparatu, przyda się na piękne kwitnienia i na wystawy.

Jo, ja myślę, że to się będzie rozkręcać. Na razie widzę, środowisko nie potrafi dojść do porozumienia. Kilku większych sprzedawców i pewnie jakieś tarcia między nimi, czego można się było dowiedzieć z postów na "fejsie". Orchid4You wycofało się z wystawy krótko przed wydarzeniem, i z tego co widzę zabrało swojego azjatyckiego gościa i wyniosło się do Sopotu. Trochę to bez sensu moim zdaniem, bo Polska nie jest tak ogromnym krajem, żeby robić w tym samym czasie dwie wystawy w różnych miejscach, nikt na tym nie zyskuje. Można było zrobić wystawę w Warszawie w marcu, a w Sopocie w kwietniu czy maju. Ale widać zagrały jakieś inne względy.

-- 3 mar 2019, o 21:19 --
norbert76 pisze:Wydaje się, że sprzedawcy starają sobie odbić koszty dojazdu, opłat wystawienia, itd.
Tak, też tak sobie pomyślałam, i dlatego mimo wszystko kupiłam roślinę, choć obiecywałam sobie, że tego nie zrobię. Prawda jest jednak taka, że wystawcy musi się opłacać być na takiej wystawie.

Z drugiej strony liczę na to, że może w przyszłości wystawy te staną się bardziej konkursami na najładniejsze rośliny, z nagrodami, publikacją zdjęć w dedykowanym magazynie itp., w mniejszym zaś stopniu miejscem sprzedaży storczyków (choć oczywiście do pewnego stopnia tego nie wykluczam).
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Tak, ja też zauważyłam jakieś iskrzenie, jeśli chodzi o wystawy i wystawców.
W zeszłym roku we Wrocławiu był np O4U a w tym roku nie będzie, chociaż osobiście nie ubolewam nad tym ;:333
No nic czas wystaw ruszył z kopyta, pora zbierać kasę ;:306
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

Art pisze:A Twoja nowość bardzo ładna. Ciekawa jestem, czy otwarty kwiat doczeka rozkwitu pąka, czy raczej zdąży przekwitnąć ?
Pąk rozwinął się błykawicznie, jest jeszcze jeden pączek, ale ten ostatni póki co bardzo malutki. A tak wygląda teraz moja nowa ćmówka:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Nooo Liszko, właśnie chciałam zobaczyć TAKI widok ;:138

Czy to jest prawdziwy kolor ? Robiłaś zdjęcia z lampą błyskową ? Jeśli tak, to poproszę jeszcze w świetle dziennym
(o ile to nie problem) :)
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

Światło dzienne zgodnie z prośbą. Jestem w niej naprawdę zakochana ;) Od dawna chciałam mieć taką ćmóweczkę z niespodzianką w środku: cała w kolorze magenta a w środku odrobinę pomarańczy. Odważne zestawienie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Witam, Liszko :wit
podglądam u ciebie od niedawna i uznałam, że czas najwyższy zostawić po sobie ślad :wink:
Nowy nabytek jest naprawdę urokliwy w swej delikatności, a teraz kiedy widzę go w świetle dziennym, to tylko umocnił mnie wy tym przekonaniu.
Z niecierpliwością czekam na twoje kwitnienia.
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

Monnia445 pisze:Witam, Liszko :wit
Z niecierpliwością czekam na twoje kwitnienia.
Witaj Monniu :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dzięki Liszko za zdjęcie 'dzienne'. Kwiaty piękne w obydwu wydaniach, ale ja wolę zawsze dzienne, bo prawdziwsze.

Miałam kiedyś Dendrobium, którego prawdziwy kolor bardzo trudno było oddać: tu z lampą i bez - żadne nie oddało prawdy,
ale drugie bardziej naturalne

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p

Post »

Art pisze:Dzięki Liszko za zdjęcie 'dzienne'. Kwiaty piękne w obydwu wydaniach, ale ja wolę zawsze dzienne, bo prawdziwsze.
Piękne kolor kwiatów. Bardzo trudno jest przekazać prawdziwy kolor, a zrobienie dobrego zdjęcia to już w ogóle wyższa szkoła jazdy. Jest taka dziewczyna, która fotografuje piękne swoje storczyki - chciałabym się nauczyć tej sztuki. Nazywa się Maria Mosolova.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”