Mój warzywnik jest już przygotowany na sezon, przewidłowany, nawieziony, a tam gdzie rósł poplon przekopany

Posiałam podkiełkowany groszek, rzodkiewkę i szpinak. Część groszku i cały bób rośnie sobie w pierścieniach w szklarni. Za tydzień, jak się znów ociepli wysieję korzeniowe i posadzę dymkę, udało mi się dostać w L.M. taką drobną czerwoną Scarlet, pewnie szybciutko się "odymiła" przy grzejniku
Na ziemniakach czerwonych i fioletowych rosną ładnie kiełki i już się nie martwię, że czymś je opryskali w sklepie i nie urosną
Dziś będę przesadzać w jedną ćwiartkę warzywnika truskawki, właśnie doszedł środek do ekologicznej walki z szarą pleśnią- Polywersum.
Obornik koński ma jedną ogromną zaletę, jako jedyny nie pachnie nieprzyjemnie (przynajmniej komuś, kto ma miłe wspomnienia lata spędzanego w stajni

) Niestety nie mam do niego dostępu, ale na kurzym, jak się ostrożnie stosuje, to tez ładnie wszystko rośnie

Myślałam, czy jednak nie zrobić kontrolnego badania gleby, ale póki nie widać po warzywach, by im coś szkodziło nie będę sobie tym zawracać głowy. Za to zainteresowała mnie mączka bazaltowa, można ją niedrogo zamówić i już do mnie jedzie.
Izo potwierdzasz, że rośliny mniej chorują po tym?
Maryś o tej soli tez poczytam
Gosiu dzięki za wyjaśnienie
Viola, Ania, In Be, Izo, Marysiu i Gosiu, wszystkim dzięki za odwiedziny i zapraszam
Fioletowe znaczy zdrowe

W tym roku mam zaplanowane fioletowe pomidory, papryki, fasolkę, groch, marchewkę, ziemniaki, buraki, pak choi, sałaty (to takie czerwone bardziej), cebule, kalarepy, rzodkiewki i jarmuż.
Fioletowe warzywa oczywiście rosły u mnie też w poprzednich sezonach
Sałata Crimson Sweet
Ostra papryka Explosiv Ember (ponoć trochę skundlona, ale kolor jej pozostał)
Bób Karmazyn
Fasolka Purple Teepee (pyszna odmiana, nie włóknieje, w smaku słodkawa)
Kalarepa Delikates Blauer
Jarmuż Scarlet
Papryka Oda - piękna, plenna polska odmiana
bardzo ciemna sałata masłowa Sahim:
Rzodkiewka Viola:
Pomidory Blue Beauty, Lucid Gem i Dancing with Smurfs:
Nawet krzaki były kolorowe

Lucid Gem:
Wspomniany wcześniej groszek Blauwschokker:
I bakłażany Black Beauty i Tsakoniki