Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej
Phal. "pink panther" puszcza już 5 pędzików: 3 na keiki i 2 spomiędzy liści. Oprócz tego ma 3 stare pędy, a na 2 z nich są keiki.
Niestety dzisiaj B. złamała niechcąco pęd na jednym z moich Phalaenopsis, tym, na którego kwitnienie najbardziej czekałam, ponieważ był to Phal. z przeceny, którego koloru nie znam i jeszcze długo nie poznam. Byłam strasznie smutna i wściekła, aż się poryczałam, bo tak czekałam na jego kwiat. Nienawidzę czekać, wszystko chciałabym mieć od razu. Całe szczęście inne pędziki są całe, ale drugiemu przecenionemu jakby stoi w miejscu. U Liodoro też jakby stoi, ale u niego powolny wzrost pędu jest normalny.
W moim dziale rysunkowym są obrazki (link możecie znaleźć w moim podpisie). Wchodźcie i piszcie, co myślicie, bo jestem ciekawa, a niestety rzadko się ktoś wypowiada.
Niestety dzisiaj B. złamała niechcąco pęd na jednym z moich Phalaenopsis, tym, na którego kwitnienie najbardziej czekałam, ponieważ był to Phal. z przeceny, którego koloru nie znam i jeszcze długo nie poznam. Byłam strasznie smutna i wściekła, aż się poryczałam, bo tak czekałam na jego kwiat. Nienawidzę czekać, wszystko chciałabym mieć od razu. Całe szczęście inne pędziki są całe, ale drugiemu przecenionemu jakby stoi w miejscu. U Liodoro też jakby stoi, ale u niego powolny wzrost pędu jest normalny.
W moim dziale rysunkowym są obrazki (link możecie znaleźć w moim podpisie). Wchodźcie i piszcie, co myślicie, bo jestem ciekawa, a niestety rzadko się ktoś wypowiada.
- Storczykowa
Dzisiaj znalazłam pędziki jeszcze na białym w łatki i tym pomarańczowo-rózowym z takimi jakby mazami na brzegach. Jeszcze nie zakończył poprzedniego kwitnienia, a puszcza pęd. To już trzeci jego pęd w tym roku. Mini Mark znowu ma pęd, ale na pewno go zrzuci. On jest równie niechętny do kwitnienia jak ta żółta Vanda. Ale niebieska już jest w pąkach... Pędy przedłużają obydwa Phal. valera, "pink panther" ma 5 nowych pędów i 3 stare. Odgałęzienie, które wyrosło ze złamanego w wakacje pędu białego Phal., po urośnięciu na pół metra zaczęło puszczać pąki. Od dołu idzie mu nowy pęd.
Halo Dusia az dech zapiera jak tak wyliczasz te pedziki.
Chetnie bym zobaczyla tego pink panther, musi wygladac cudnie z tyloma pedzikami.
Chetnie bym zobaczyla tego pink panther, musi wygladac cudnie z tyloma pedzikami.

- Storczykowa
Na razie pędziki są malutkie, ale jak urosną, to będą kwitły. 3 z tych 5 pędzików są na keiki.
Jak beda troszke wieksze musisz koniecznie pokazac 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to musi bardzo ciekawie wyglądać ten Pink Panter...w życiu nie widziałam falka z 5 pędami, największa ilość, jaką widziałam to 4 pędy i to tylko na ekranie komputera ...
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
to tak jak jajustus27 pisze:jaką widziałam to 4 pędy i to tylko na ekranie komputera ...
- Storczykowa
Ja też nigdy nie widziałam tylu pędów, strasznie mnie zdziwiło, że takie maleńkie, zaledwie 15 cm keiki ma 3 pędy. Ten pink panther ostatnio szaleje. Po kupieniu pół roku nawet korzonka nie puścił, a potem zaczął szaleć. Mam go już rok. Jeden z pędzików na keiki ma już 3-4 cm, reszta jest mniejsza. Teraz chyba z 15 storczyków ma pędy (ale niektórym jakby stoją), ale niestety ten, na którego pęd tak czekałam, stracił go. To jeden z 2 storczyków, których kolorów nie znam, bo były kupione bez kwiatków. Byłam strasznie ciekawa. Innych storczyków kolory kwiatów pamiętam. Jestem pewna, że umiałabym odróżnić moje storczyki, nawet jakbym miała ich nie 70, ale kilkaset. Każdy jest inny, różnią się liśćmi i po tym je odróżniam.
- Storczykowa
Pąki Vandy są już spore. Pędziki Phalaenopsisów też rosną (z paroma wyjątkami). Białemu w malutkie różowe piegi przypięłam już pędzik do patyczka. Ciągle szukam nowych pędów na tych, co jeszcze nie mają, ale na razie się nic nie pojawia. Może z 15 puszcza pędy, nie liczyłam.
Storczykowa bardzo fajna półka, niedługo też będę musiała o jakiejś pomyśleć.
Na niektórych doniczkach masz nałożone folie? Jakie tam masz storczyki?
Przepraszam, ale jestem jeszcze laik ;)
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
No to piękny masz ruch w dnoniczkach!
A ten Twój PP jest niesamowity, najbardziej zazdroszczę Ci keiki, ale w ogóle zaszalał- warto było czekać te pół roku, co? Pamiętam, jak na niego narzekałaś, że nic się nie dzieje... ;) Ja również mam nadzieję, że go obcykasz z tyloma pędami, jak już się bardziej wyłonią na świat ;)
U mnie towarzystwo nawypuszczało pędów we wrześniu, a teraz cisza- też ciągle zaglądam, czy coś jeszcze nie wyszło, ale bez efektu. Może coś wybije w listopadzie/ grudniu- w zeszłym roku miałam w tych miesiącach pierwsze własne odbicia..
Złamanego pędu- i to jeszcze niespodzianki- nie zazdroszczę, też bym się chyba poryczała ze złości... ;) Ale może szybko odbije siłą rozpędu.

U mnie towarzystwo nawypuszczało pędów we wrześniu, a teraz cisza- też ciągle zaglądam, czy coś jeszcze nie wyszło, ale bez efektu. Może coś wybije w listopadzie/ grudniu- w zeszłym roku miałam w tych miesiącach pierwsze własne odbicia..
Złamanego pędu- i to jeszcze niespodzianki- nie zazdroszczę, też bym się chyba poryczała ze złości... ;) Ale może szybko odbije siłą rozpędu.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu dasz fotkę PP? Ciekawa jestem jak ona wygląda.
- trzynastka
ja równieżBeatrice pisze:Ciekawa jestem jak ona wygląda.

- Storczykowa
Jestem zadowolona z PP, tylko szkoda, że jego kwiaty nie są już takie jak przy kupnym kwitnieniu, wtedy były 1000 razy ładniejsze. Pędy ma 1/4 Phalaenopsisów, czyli ok. 15. Ale o tego złamanego strasznie jestem zła i boję się, że Phal. będzie obrażony i nie puści drugiego (a ileś tam miesięcy mi się czekać nie chce, chciałabym już znać jego kolor).Agita pisze:No to piękny masz ruch w dnoniczkach!A ten Twój PP jest niesamowity, najbardziej zazdroszczę Ci keiki, ale w ogóle zaszalał- warto było czekać te pół roku, co? Pamiętam, jak na niego narzekałaś, że nic się nie dzieje... ;) Ja również mam nadzieję, że go obcykasz z tyloma pędami, jak już się bardziej wyłonią na świat ;)
A te pędziki co już puściły to ci rosną?
Storczykowa bardzo fajna półka, niedługo też będę musiała o jakiejś pomyśleć.
Pod foliami są słabe Phalaenopsis.
A fotki za jakiś czas porobię. Dawno nie robiłam, bo po pierwsze, dali limit na fotosika, a po drugie, niewiele mi teraz kwitnie.
- trzynastka
wrzucaj na pfotobukiet łatwo szybo i za darmo ja mam połowę zdjęć na fotosiku a połowę tamStorczykowa pisze:bo po pierwsze, dali limit na fotosika, a po drugie, niewiele mi teraz kwitnie.