Przydomowa hodowla kur cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KochinyAndzi
100p
100p
Od: 9 lut 2017, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur cz.2

Post »

newrom no podwójnie grzane to jak ma nie wyjść ;:224 a poważnie to ja robię każdej osobny boks siatką plastikową za 2zeta/m. Słyszałam o perlicach, że w chaszczach przy rowie 40jaj można znaleźć :roll: ciekawa jestem ich strasznie i dlatego mi się marzą, a więc faktycznie mam jeszcze trochę czasu popytać o jaja, ew.odchowane kupię za 10zeta są gdzieś tu, a w ogóle to najpierw zaczekam na Minikowo, bo jedziemy wycieczką z dzieciakami i ciotkami, ja wiadomo w której hali zniknę :lol:
Dorja mój użył co najmniej połowę tych argumentów, więc wymusiłam już po prostu kupiłam dzieciaki, wsadziłam do budy po piesku (z osb-idealna), to się spiął i porobił co trzeba, ja zaczynam, po czym stwierdzam, że mnie przesilona ręka boli, czy nie pomoże i już robimy razem ;:196 a koleżanka też tak robiła, kompletnie się nie znając brała wiertarkę z rękę i dziarsko obwieszczała że "idzie robić" sama, to zaraz było kobieto ja to już zrobię ;:333 No tu już trza znać jak działa On, a to wiadomo...różnie. Postaw na swoim, wybierz spokojną rasę, bo korzyści z posiadania stworków są dla wszystkich odczuwalne, a w szczególności dla dzieci, kontakt z naturą jest niezwykle edukacyjny (choć nie mam swoich, to pół rodziny zawsze w kurniku)
A z czasem, to ja mam totalnie nieregularną pracę, jednego tygodnia siedzę w kurniku, a drugiego wrzucam żarcie, zbieram jaja do tej samej miseczki i znikam ;:173
Z wszystkiego robimy sobie jaja.
Pozdrawiam, Andzia.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czasy się sporo zmieniły i posiadanie kilku kurek nie jest jednoznaczne z bałaganem na podwórku i obfajdanymi schodami :wink:
Kurniczek-wolierka może być ozdobą ogrodu, wydzielamy wybieg odgrodzony siatką z boku i z góry, kupujemy najlepiej jednodniowe kurczaki z wylęgarni (zero pcheł i innych pasożytów skórnych), patrzymy jak nam rosną kuleczki i dostają piórek. Pierwsze jajko za pół roku (ale to była radość ;:138 )Co do wyjazdów- poidła i pojemniki zasypowe do ziarna umożliwiają wyjazd dwu-dniowy bez angażowania rodzinki. Dłuższe wyjazdy -musi być ktoś na miejscu :D
Sporo ściągawek ułatwiających życie nam i kurkom jest na tym forum ;:136
Pozdrawiam
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nawet możliwe jest otwieranie i zamykanie wyjścia podczas nieobecności - do znalezienia są projekty, które mogąw tym pomóc.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17

Post »

Dorja pisze:Małż nosem kręci, w jego rodzinnym domu kur była niezliczona ilość, drobiu w ogóle, podlaska wieś ;:209 i teraz rękami i nogami zapiera się , bo jemu: wszystko obsrane/ nie ma jak przejść/ działeczka malutka/pouciekają/nagrzebią ci dołków/ czym to będziesz karmić/ a fu/ siatkę trzeba/ płotek trzeba/kurnik trzeba/ ja nie mam czasu tego zrobić/nie zobaczę, rozdepczę i będziesz gadać, bo za dupą łażą/dziamgolą bez przerwy skoro świt/ obowiązek, o rety/ wszy mają / słomy trzeba/ co ty z gównem zrobisz/ sroki wyduszą itd, itp... Żyć nie umierać ;:333
Przeczytałam i padłam :;230 Moim zdaniem, jak już kupicie te kury, to za jakiś czas to własnie mąż będzie do nich zaglądał, rozpieszczał i mówił, że to jego pomysł :D
Agnieszka
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Szczególnie gdy zaczną sypać jajkami :lol: , a kurzeniec można opchnąć sąsiadom jeśli mają ogrody (lub wynosić na jakiś skwerek/pole jeśli mieszkacie na uboczu :roll: ), ja moje nadwyżki rzucam wujkowi na pole ;:306
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
KochinyAndzi
100p
100p

Post »

No więc Mój do kur nie chodzi bo za daleko (będzie ze 40 metrów ;:306 ) i tu plusy dla małej działki. Ale z innymi zwierzakami też tak było: "koty lubi, tylko się długo gotują", a później spali w jednym łóżku :lol: a i chwali się ładnymi kurkami i opowiada ile to takie kosztują. Ogłosiłam Gucia i Nakrapianą...telefony non stop, tylko że ja się boję kur wysyłać przesyłką, muszę jeszcze o tym poczytać jak to zrobić. Wczoraj rodzinka się powiększyła o 2 żółciutkie kuperki!! ;:215
Pozdrawiam, Andzia.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

U mnie też nowy przychówek ;:173 Prosto z wylęgarni... 16 szt zielononóżki kuropatwianej ;:108
Licząc pi razy oko- połowa to będzie Rosół, reszta kurki. Zdjęć nie da rady umieścić:(
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KochinyAndzi
100p
100p

Post »

Też nie mogę wkleić zdjęć, photobucket ma awarię już parę dni. Kury jaja znoszą jak szalone, tyle dżdżownic i ślimaków, że białka mają pod dostatkiem. A te młode marcowe to w takim zimnie biegają, że cierpnę na ten widok, a im nic nie jest...małe sępiki piór jeszcze nawet nie mają na szyjkach i kuperkach, rzeczywiście jak pisaliście wczesny chów to zdrowy chów :heja

Jutro odbiorę zamówione jajka pod kwokę, podłożę 6 Leghornów, 7 Kochinów od moich żółtych (ostatnie jajka były bo żółte obie usiadły) i kilka Kochinów mini od Pana ze wsi obok. Ucieszyłam się bardzo, że uzbierał przez tydzień, bo ma po jednej kurce, ale za to rasowe :tan
Powiedział, że mało jaj podkładam, on pod duże daje 25...tylko trzeba odpowiednio ułożyć gniazdo, chyba to źle robiłam, że zimne jaja czasem wyciągałam. Jutro co nieco podpatrzę.
Pozdrawiam, Andzia.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

To że, podkłada tyle jaj to nie znaczy że, ma tyle kurcząt z wylęgu :roll: . Po prześwietleniu niezalężone jaja się wyrzuca. Przy takiej ilości jajka pod kwoką są ,,piętrowo" i nie równo ogrzewane przez co wylęg może przeciągnąć się w czasie. Druga sprawa to straty przy wylęgu. Niech Ci powie ile mu się wylęga przy tej ilości jaj :wink:
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Ślimaki? U mnie to zwierzęta zagrożone dzięki piżmówkom, a teraz jeszcze właścicielka jajek (bo kury i kaczki są moje, ona ma tylko jajka i mięso :roll: ;:oj ) szuka biegusów. Piżmówki latają po okolicznych polach razem z perliczkami i wyżerają całe mięsko które wypełza.
Ciekawi mnie czy będą zainteresowane stonką ziemniaczaną.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Dobrze masz, skoro możesz puszczać ptactwo luzem po polach.
U mnie z powodu drapieżników nie pożyłoby długo na wolności...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Reposit-11

Post »

U mnie też straty są, ostatnio 4 kury i 4 kaczki :( Rocznie to pewnie po 10szt albo i więcej. Tylko wolę się podzielić z okolicznymi drapieżnikami, niż trzymać je zamknięte.
Lisek patroluje okolice i prawie codziennie około 8:30 biegnie do wsi - pewnie po bułki ;)
Gorzej z kuną, ale ona popełniła samobójstwo więc na chwilę jest spokój. Ptaszyska drapieżne latają, jednak to myszołowy i okresowo sokoły, więc zainteresowane najwyżej pisklętami kur.
Większy problem jest taki że niektórzy właściciele okolicznych pól myślą że kaczka im żre zboże, zresztą podobnie myślałem. A one czasami skubną zielone, ale zdecydowanie szukają dżdżownic, myszy, ślimaków i wszystkiego co mięsne.
Gorzej że mam zamówione kilka gąsek, te będę musiał trzymać w zamknięciu bo faktycznie zeżrą sąsiadom pszenicę ;-)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja mam dookoła głównie lasy, trochę pól z zadrzewieniami śródpolnymi i jeziora.
Przekonałam się, że duża woliera jest w mojej okolicy jedynym wyjściem.
Inaczej w okresie odchowywania młodych lisy wyniszczyłyby mi wszystko w ciągu kilku dni.
Zamierzam zakupić siatkę elektryczną - w ten sposób będę mogła kury puszczać na wybieg.
Dla gęsi można by zrobić tak samo.

Jak kuny popełniają samobójstwo???
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Miałam dwa lata temu kilka gęsi. Byłam w lekkim szoku, gdy je przywiozłam, wyjęłam jedną z pudełka, a ta jeszcze dobrze nogami nie dotknęła ziemi, a już zdążyła skosić jakieś zielsko. Gorzej, że później oprócz zielska ich ulubionym zajęciem było obgryzanie mojego samochodu i kitu z okienek do piwnicy. Więc nawet na podwórku było ogrodzone płotkiem tymczasowym z siatki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Reposit-11

Post »

Madziagos pisze:Ja mam dookoła głównie lasy, trochę pól z zadrzewieniami śródpolnymi i jeziora.
Przekonałam się, że duża woliera jest w mojej okolicy jedynym wyjściem.
Inaczej w okresie odchowywania młodych lisy wyniszczyłyby mi wszystko w ciągu kilku dni.
Zamierzam zakupić siatkę elektryczną - w ten sposób będę mogła kury puszczać na wybieg.
Dla gęsi można by zrobić tak samo.
U mnie dookoła są pola, 400-500m od domu jest las. Lisy mają norę w lesie i jakieś 200-300m od domu w ruinie starego, drewnianego domu.
Faktycznie najgorzej jest gdy wychowują młode, wtedy najwięcej polują. U mnie kopią spore doły za myszami i innymi gryzoniami.
Myślałem o elektrycznym pastuchu, jednak to wcale nie jest takie super rozwiązanie. Znaczy lis dalej może się podkopać i niestety wymagana jest dość spora moc na to zwierzątko + dbanie żeby przewodów nie dotykała trawa.
Jak kuny popełniają samobójstwo???
A to różnie, jak jest strachliwa to wybiera truciznę, jak odważna to wnyki, a jak niezdecydowana to żywołapkę ;-)

Ullak gęsi to faktycznie trochę jak diabły tasmańskie, jednak wybaczę im wszystko gdy jesienią zaproszę je na obiad ;:137 ;:36 :heja
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”