Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Nie wiem czy dobrze napisałam Snieżnik, może to Śnieżyce--takie białe jak przebiśniegi . Niestety kolejny raz jesienią wsadziłam i nie widać . Widocznie jedne sie fajnie aklimatyzują inne nie .
Co do nasionek , to kupuję takie gdzie jest napisane ,że można siac do doniczek , pod folie lub wprost do gruntu i ja wswzystko sieję do gruntu. W ub. roku dużo miałam takich na suszki i wszystko poszło dom gruntu. ładnie urosły i bez sensu siac do doniczek :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko bardzo mi miło jeśli choć w tak drobny sposób mogę odwdzięczyć się za czerpane od was doświadczenie ;:168 Ja też długo bałam się ciąć silnie roślinki, dopóki z własnego doświadczenia nie przekonałam się, że niektóre naprawdę bardzo to lubią, a bez obcinania w końcu niszczeją... Teraz jak przeczytam, że ciąć to tnę bez zastanowienia :D
Karolinko wygooglowałam te śnieżyce, cudne są bardzo. Śnieżnik to jednak co innego, on ma takie niebiesko-fioletowe kwiaty. Skoro masz takie dobre doświadczenia z nasionkami to ja też tak zrobię ;:108 Denerwują mnie zastawione blaty nasionkami, potem to pikowanie, przesadzanie ;:219 A twoje zeszłoroczne zbiory suszków były naprawdę imponujące ;:215 Nasionka kupujesz co roku, czy zbierasz swoje?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,cudowny jest Twój ciemiernik ,taki niespotykany z kolorem liści ,i krokusiki tez pchają się na świat,moje dużo mniejsze,też codziennie staram się być w ogrodzie chociaż na chwilkę ,ale marnie to widzę ,tyle pracy mnie czeka ,a o pomocy nie mam co marzyć ,pozdrawiam i miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, mydlnicę mam te niziutką, ona właściwie trochę zanikła, więc tu z cięciem problem z głowy. Ale aster ma takie suche badylki wędrujące po ziemi, resztki wiesiołka też sterczą niesympatycznie - obciacham :) Dzięki!
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Małgosiu u Ciebie już przedwiośnie już krokusy mają pąki i ciemiernik bordowy śliczny,ja mam dwa nowe ciemierniki,ale jeszcze nie zakwitły tylko biały kwitnie nieprzerwanie.Dziękuję za filmik o clematisach ja właśnie mam bylinowego i zastanawiałam się co z nim począć :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Małgosiu, pierwszy raz posiałam kwiatki na suszki, nasionka zebrałam i posieję . Podobnie cynie, ktore sieję od lat ze swoich zbiorów . Małgosiu , nie zawracaj sobie sianiem do doniczek, do gruntu a zobaczysz jak pięknie urosną :) ;:215
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Małgosiu - bardzo dziękuję za film o cięciu powojników. Ale jeśli moje są młodziutkie, bo dopiero od ubiegłego roku, to też obowiązują zasady , o których jest mowa w filmie? Czy też ze względu na ich wiek powinnam uciąć wszystkie 30 cm od podłoża? Może wiesz?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu twój ogród jest nieporównywalnie większy od mojego to i pracy więcej... Jednak późniejsze kwitnienia wszystko ci wynagradzają :D Niektóre moje krokusy już by kwitły, tylko czekają na słońce ;:65 Tak samo jak ja zresztą...
Aniu ja też już większość swoich badylków obcięłam ;:108
Iwonko mój ciemiernik zakwitł u mnie dopiero po kilku latach pierwszy raz, one trochę czasu potrzebują, ale warto czekać, bo te kwiaty bardzo długo utrzymują, nieprawdaż? Też się ucieszyłam, gdy znalazłam ten filmik o cięciu powojników, bo wcześniej mimo przeczytania kilku porad zawsze jakieś wątpliwości zostawały, a tu pan dość dokładnie pokazuje co i jak :D
Karolinko ja też tak zrobię jak ty :uszy Może się nawet pokuszę o zebranie nasionek...
Ewuś ja młodziutkie tnę bardzo nisko, na początku mi szkoda było, ale teraz wiem, że to dla ich dobra, bo ładniej się zagęszczają. Poradniki mówią o 20-30 cm nad ziemią. Czasami jednak gdy pęd jest słaby, lub wyższe pąki biedne to tnę nawet niżej. Kieruję się zasadą p. Marczyńskiego - nad grubymi, ładnymi pąkami ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo, że pogoda nadal nie jest idealna, niemal całą sobotę spędziłam w ogrodzie. Wysprzątałam kolejną rabatkę i dałam roślinkom jeść :wink:
Mięśnie trochę protestują po takim długim leniuchowaniu, ale powoli prac ubywa i to jest najważniejsze :D
Coraz więcej roślinek daje oznaki życia, więc straty będą chyba mniejsze niż się obawiałam. Choć kwiatów nadal jak na lekarstwo...
ObrazekObrazekObrazek

Nic dziwnego skoro słońce tak nam skąpi swoich wdzięków :( W sobotę tylko na chwilę zaczęło się przebijać zza chmur, krokusy nieśmiało zaczęły otwierać pyszczki...
ObrazekObrazek
... tylko po to, żeby chwilę później zamknąć je jeszcze szczelniej niż poprzednio ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Gosiu,cudowny kolor ma Twój Ciemiernik i taki szybki,u mnie tylko biały kwitnie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosiu jaki cudny ten ciemiernik ;:oj ;:oj śliczny ;:333 u mnie coś tam przy ziemi wychodzi ale jeszcze nie widać .
Krokusów też jeszcze nie widać .
Słoneczka nam trzeba , podeślij jak Ci zaświeci :D
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

No, no Małgosiu, jak widzę Ty pracujesz, a ja leniuchuję, faktycznie musisz odpracować jesienne bimbanie :wink: , ja za to odpoczywam. Tak serio, zimno mnie wygania z ogródka i do końca marca nie ma być wcale cieplej.
Za to ciemiernik śliczny w kolorze i najważniejsze, że już coś kwitnie.
Bratki zawsze lubiłam.
No muszę się jakoś przymusić do pracy i wygonić lenia.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Małgosiu, masz już kwiaty ;:oj U mnie wszystko w powijakach, ledwo nosy z ziemi wystają a u Ciebie, proszę, już rwą się do kwitnienia ;:333 Ciemiernik prześliczny ;:173
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Małgosia, Ty nie narzekaj, że mało kwiatów, bo ja wciąz czekam na mój pierwszy tej wiosny - szykują się, szykują i nic ;:65
No poza jedna wysadzoną różą miniaturką, która zwariowałą i kwitnie :wink:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Małgosiu może i mało ale za to jakie śliczne, ciemiernik cudny ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”