Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

No i w porządku (jak na pierwszy raz :D ). Mała uwaga - w śliwie renklodzie skróć pęd konkurujący z przewodnikiem. Poprawki trzeba też wprowadzić w przypadku orzecha - ale to może podpowie kozula - ma większe doświadczenie z cięciem drzew tego gatunku.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pomolog pisze:No i w porządku (jak na pierwszy raz :D ).
pomolog :oops: dziękuję :oops: a o śliwie już wiem od Krzysia, ale dziś jakieś chmury łaziły i nie chciałam ciąć bo myślałam ze popada :oops: ale za to trawę skosiłam ;)

a orzecha włoskiego w ogóle nie przycinałam, bo podobno bardzo płacze i że parę osób mi pisało już żeby go nie ruszać

czy w koszteli te pipsztyki poprzycinać jeszcze teraz (na gładko?); tak sobie zostały bo przycinka była jak jeszcze w otulinie były i nie miałam na nie "zlecenia" ;)

ale wiecie, martwi mnie clapsa, bo pamiętam jak przycinałam to gałązki w przekroju były takie ciemne, czarne prawie a teraz mam wrażenie ze gałązki robią się suche :( nie widać by się puszczała, mam się martwić dalej czy coś z tym robić? czekać?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, u 'Koszteli' zostaw tak jak jest :wink: Co do gruszy - cóż - jeżeli pędy są suche i na przekroju ciemne to prawdopodobnie drzewko przemarzło (żadna niespodzianka, jeżeli chodzi o najmłodsze grusze po tej zimie). Jeszcze poczekaj, zobaczysz jak będzie za miesiąc - najwyżej drzewko wykopiecie i posadzicie nową gruszę na jesień.
PS. bardzo ładny i ciepły blog :wink:
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Witam. Kiedy można zacząć przyginać gałezie do poziomu?? Czy już czy zaczekać do maja.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już! Później jest większe ryzyko obłamania pączków; za stare zaś gałązki zwyczajnie nie będą chciały współpracować.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

marcin1979 pisze:Witam. Czy mógłby ktoś napisać czym się różni korona wrzecionowata od stożkowej i jakie korony do najczęściej uprawianych drzewek zastosować : jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa. Może jakieś zdjęcia. Z góry dziękuję.
To dłuższa historia, ale może warto coś na ten temat napisać? Kto się podejmie? ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
marcin1979
100p
100p

Post »

Z tymi koronami to już wiem co i jak. Wystarczy dobra ksiązka Pana A. Miki i tam jest wszystko przystępnie opisane łacznie z obrazkami. aczkolwiek jak ktoś ma ochotę i czas to możnaby opisać najlepsze sposoby prowadzenia drzewek w amatorskiej uprawie w małym ogródku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

pomolog dzięuję za rady, dostosuję się i kosztelki nei ruszam
troszkę szkoda mi tej gruszy, no ale trudno, jeszcze poczekam, może mnie zaskoczy, jak nie, już zacznę próbować gruszki ;) by wiedzieć jaką na jesieni kupić :)

również pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki na blogu, miło mi (aż mi wstyd, bo ja sama tam prawie nie zaglądam :oops: )
marcin1979
100p
100p

Post »

No właśnie jak to jest z tymi bocznymi pędami jak mam ich mnóstwo na jabłoni to zostawić wszystkie i na jesień obciąć czy już oberwać i zostawić tylko te z których docelowo będą tworzone piętra.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jacku, Marcinie, ja niektóre obrywam póki malutkie. Usuwam wszystkie z pnia, a wyżej też niektóre tylko zostawiam (myślę tutaj o pniu- przewodniku). Te zostawiam, z których chcę by wyrosły konary, ale tak, by drzewka nie zagęściły. Uważam, że lepiej je teraz usuwać, niż później obcinać wyrośnięte konarki. Może coś robię nie tak, ale tak jakoś mi podpowiada intuicja.
Pozdrawiam! Gienia.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I prawidłowo :wink: Do pewnej wysokości (zależy już od drzewka - 30,40,nawet 60 cm) należy je usunąć. W szczególności dotyczy to moreli, czereśni, śliw. Można (choć to niekonieczne, bo rana malutka) dać "kropkę" Funabenu.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

W zimie przemarzła mi zasadzona jesienią jabłoń ligol. Zostało tylko ok 15 cm od dołu zaszczepionej części drzewka. Teraz z tego odcinka wyrosło 4 gałązki i wszystkie rosną jak przewodnik. Czy mam usunąć 3 szt. i zostawić tą pierwszą od góry? Czy może zostawić dwie gałązki i dopiero na wiosnę usunąć jedną i zostawić tą najsilniejszą? Proszę o odpowiedź.

Zauważyłem też że jedna śliwa (zasadzona wiosną zeszłego roku) ma dwa przewodniki. Nie chcą rosnąć boczne gałązki tylko te przewodniki. Co mam z tym zrobić?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

blackjack pisze:
No to jeszcze taka sprawa:
Tuż pod przyciętym przewodnikiem gruszy z jednego pąka wyrasta 3 pędy, na razie takiej samej długości pow. 10 cm. Niżej jest pąk z którego podobnie wyrosło 2 pędy. Czy mam zostawić jak jest czy zostawić po jednym ? Czy pędy (lub jeden zostawiony) na samym szczycie przycietego przewodnika też odginać do poziomu czy ma iść jak chce tzn. do góry ?

Natomist jedna z czereśni i 2 jabłonki mają już dolne piętro pedów bocznych - jedna 3 pędy, druga 5. Na przewodniku pomiedzy istniejącymi pędami a szczytem wyrastają kolejne, aż do przyciętego czubka. Czy należy usunąć pędy na tej długości i zostawić tylko kilka (ile?) pod samym czubkiem czy też zostawić kilka równomiernie na całej tej długości ?
Dobrze by było gdybyś wrzucił fotki, pom coś wymyśli. Wg mnie na wierzchołku gruszy jeden pęd musi robić za przewodnika a dwa pozostałe odgiąć- będą konarkami, długość skorygujesz wiosną nast. roku, no bo przewodnik ma być troszkę dłuższy od tych bocznych. Jeżeli te dwa wyrastające pędy poniżej są zbyt blisko tych na wierzchołku i rosną w identycznych kierunkach świata (- nie wiem jak to Ci wyjaśnić), to też bym usunęła by nie zagęścić tej gruszki. Co do reszty, jak wrzucisz fotki pom Cię pokieruje. Nie jestem fachowcem i boję się Ci cokolwiek doradzać by się nie wygłupić :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi na te pytania:
PiotrekBe pisze:W zimie przemarzła mi zasadzona jesienią jabłoń ligol. Zostało tylko ok 15 cm od dołu zaszczepionej części drzewka. Teraz z tego odcinka wyrosło 4 gałązki i wszystkie rosną jak przewodnik. Czy mam usunąć 3 szt. i zostawić tą pierwszą od góry? Czy może zostawić dwie gałązki i dopiero na wiosnę usunąć jedną i zostawić tą najsilniejszą? Proszę o odpowiedź.

Zauważyłem też że jedna śliwa (zasadzona wiosną zeszłego roku) ma dwa przewodniki. Nie chcą rosnąć boczne gałązki tylko te przewodniki. Co mam z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Piotrek - na śliwach się nie znam zupełnie :P
Mam za to taką czereśnie która zamarła i odbiła tuż nad miejscem szczepienia. Zostawiłem jej dwa odrosty, tak na wszelki wypadek ale teraz podrosła już nieco i chcę jeden usunąć. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, może lepiej prowadzić od początku na jeden pęd :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”