Pozdrawiam serdecznie

pomologpomolog pisze:No i w porządku (jak na pierwszy raz).
To dłuższa historia, ale może warto coś na ten temat napisać? Kto się podejmie?marcin1979 pisze:Witam. Czy mógłby ktoś napisać czym się różni korona wrzecionowata od stożkowej i jakie korony do najczęściej uprawianych drzewek zastosować : jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa. Może jakieś zdjęcia. Z góry dziękuję.
Dobrze by było gdybyś wrzucił fotki, pom coś wymyśli. Wg mnie na wierzchołku gruszy jeden pęd musi robić za przewodnika a dwa pozostałe odgiąć- będą konarkami, długość skorygujesz wiosną nast. roku, no bo przewodnik ma być troszkę dłuższy od tych bocznych. Jeżeli te dwa wyrastające pędy poniżej są zbyt blisko tych na wierzchołku i rosną w identycznych kierunkach świata (- nie wiem jak to Ci wyjaśnić), to też bym usunęła by nie zagęścić tej gruszki. Co do reszty, jak wrzucisz fotki pom Cię pokieruje. Nie jestem fachowcem i boję się Ci cokolwiek doradzać by się nie wygłupićblackjack pisze:
No to jeszcze taka sprawa:
Tuż pod przyciętym przewodnikiem gruszy z jednego pąka wyrasta 3 pędy, na razie takiej samej długości pow. 10 cm. Niżej jest pąk z którego podobnie wyrosło 2 pędy. Czy mam zostawić jak jest czy zostawić po jednym ? Czy pędy (lub jeden zostawiony) na samym szczycie przycietego przewodnika też odginać do poziomu czy ma iść jak chce tzn. do góry ?
Natomist jedna z czereśni i 2 jabłonki mają już dolne piętro pedów bocznych - jedna 3 pędy, druga 5. Na przewodniku pomiedzy istniejącymi pędami a szczytem wyrastają kolejne, aż do przyciętego czubka. Czy należy usunąć pędy na tej długości i zostawić tylko kilka (ile?) pod samym czubkiem czy też zostawić kilka równomiernie na całej tej długości ?
PiotrekBe pisze:W zimie przemarzła mi zasadzona jesienią jabłoń ligol. Zostało tylko ok 15 cm od dołu zaszczepionej części drzewka. Teraz z tego odcinka wyrosło 4 gałązki i wszystkie rosną jak przewodnik. Czy mam usunąć 3 szt. i zostawić tą pierwszą od góry? Czy może zostawić dwie gałązki i dopiero na wiosnę usunąć jedną i zostawić tą najsilniejszą? Proszę o odpowiedź.
Zauważyłem też że jedna śliwa (zasadzona wiosną zeszłego roku) ma dwa przewodniki. Nie chcą rosnąć boczne gałązki tylko te przewodniki. Co mam z tym zrobić?