Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Piękne, piękne ;:138 ;:138 ;:138 Dziś chyba najbardziej zauroczyła mnie ta z płatkami wokół pełnego środka. Myślałam, ze to jeżówka!
Znów nadciągają ciemne chmury, zaraz pewnie będzie lać ;:222
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i stało się, mam już zaklepanych kilka dalii, cudnych dalii, mam nadzieję przechować je w piwnicy, znalazłam kącik na swoje rośliny ;:138
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Nie mogę się nadziwić jak piękna jest Twoja Dad's Favorite. Moja zupełnie inaczej wygląda. Pewnie to kwestia ziemi i stanowiska. Te wyłamane powinny wytworzyć bulwy, ale pewnie niewielkie, bo już mało czasu im zostało. Uśmiechaj się Miłko uśmiechaj - bo ja też sie bedę uśmiechać do Ciebie :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O daliach nie piszę,....bo wiadomo ;:224
Ale kanny to i ja miałam....aż raz. Posadziłam wiosną, zakwitły kilka dni przed mrozami. Mnóstwo tylko z nimi zamieszania miałam. Twoje podpędzałaś wcześniej?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Carribean Fantasy' jakby wyprana :;230 Dlatego na pierwszym miejscu pochwalę 'Crazy Legs' ;:333
Tak jak Kasia pisała, dalie-patyczki wytworzą mikroskopijne bulwki-nitki i marne szanse, by przeżyły zimę. Potrzeba 6-7 miesięcy, by dalia wytworzyła wystarczające bulwy, dlatego tę zabawę z patyczkowaniem zaczynamy w lutym.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Szansa jest, bo ostatnio mamy złotą jesień aż do połowy grudnia. Wiec musisz Miłko je maksymalnie przetrzymać, a kartofelki będą ;:333
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Oj coraz piękniej się robi u Ciebie. Aż mi ślinka cieknie na widok Silver wedding, no w sumie nie tylko na jej. Ja w tym roku mam kilka dalii z sadzonek zielnych ale robionych wcześnie więc mam nadzieję, że bulwy będą. Zauważyłam, że dalie szybko się ukorzeniają. W ubiegłym roku burza częściowo złamała mi prawie przy samej ziemi sporej wielkości już dalię tuż przed zakwitnięciem, opalikowałam ją postawiłam do pionu, przysypałam ziemią złamany badyl i mocno podlewałam i on się zrósł i pięknie mi później ta dalia kwitła.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lady Kasiu! Silver Wedding mam z przekory, ale tez mnie chwyciła za serce! Kiedyś się z Lodzią spierałam, że ... nie ma takiej dalii i ktoś wymyślił jej nazwę, bo nie znalazłam w necie potwierdzenia jej nazwy. Wyleciała wtedy z katalogu. Potem w końcu okazało się, że jak najbardziej nazwa jest poprawna i przyznałam jej rację, a emocje opadły! :wink:

Kasiu! Większość z sadzonek nie musi przeżyć, bo jest to po prostu eksperyment, ale na jednej z nich mi zależy, bo to jedyny kawałek, jaki mam. Miała guzowatość, więc pobrałam sadzonkę, może przeżyje. Spróbuję Ją przezimować w doniczce ;:224
Dad's Favorite wygląda inaczej niż w zeszłym roku. Jest nieco jaśniejsza. A rośnie gdzie indziej więc może masz rację! :wink:

Florek! Ja to wszystko wiem! ;:306 Dlatego nie bawię się w sadzonki zazwyczaj. Tu, jak Kasi napisałam, spróbuję tak z ciekawości. To Cancun! Jak masz Cancuna i będziesz miał do podziału, to już będę spać spokojnie ;:306

Małgosiu! Ja nie podpędzam tych akurat kann. Wsadzam z wora prosto do ziemi, ale tam są dobre warunki temperaturowo-oświetleniowe więc rosną i kwitną jak głupie. Resztę kann wysadzam tak w marcu do szklarni w donicach, ale to niewiele daje. Nie mam gdzie podpędzać wcześniej.

Iwonko! Ja bym się tak nie nastawiała i nie wybierała już teraz! Jest tyle cudownych odmian, a moje to kropla w morzu. Poza tym, nie wiadomo, co przetrwa i co będzie do podziału (oczywiście chętnie się z Tobą podzielę ;:196 ). Możesz trafić też na zupełnie inne odmiany wiosną i te moje mogą się wydać nieatrakcyjne! ;:306 Ale najważniejsze, ze miejsce jest. Już tej jesieni i zimy możesz eksperymentalnie spróbować coś przechować np cebule mieczyków i poprosić kogoś o nadmiarowe karpy już jesienią.

Mariola! Takie są właśnie dalie anemonowe. Są piękne i zamierzam mieć ich więcej! ;:173

Ewelina! Bo dalie są niesamowite! Nawet Monet je malował zaraz po nenufarach i irysach! Moje żółte kanny są dość popularne, chyba najpopularniejsze po indica i Wyomingu, tak myślę... ;:218

Na dziś:

Mam czerwonego floksa! Nawet ładnie się rozrósł! :heja
Obrazek

Gallery Salvador
Obrazek

Silver Years
Obrazek

Golden Scepter
Obrazek

Crazy Love
Obrazek

Obrazek

Faberge
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłeczko kochana ja się napaliłam strasznie na dalie u mojej koleżanki, ona je mi da na wiosnę dopiero, a przechować spróbuję te co mam, ona ma może i starsze odmiany ale wiem, że trwałe i bardzo mi się podobają, a to najważniejsze prawda :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dziś ta ostatnia, różowa jak dla mnie jest pierwszą :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jaki piękny ten czerwony floks. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dorotko! Teraz dopiero dał czerwona plamę, a do tej pory taki ogigiel był niepozorny. Cieszę się, że Ci się podoba!

Mariola! Faberge jest bardzo oryginalna, cieszy się dużą popularnością, ale też dobrze przechowuje się i rozmnaża :wink:

Iwonko! Stare odmiany są fajne i dają fajną atmosferę dojrzałego ogrodu ;:173 Mam kilka i nie zamierzam się ich pozbyć :tan

Dziś trochę sprzątania w ogrodzie, jabłka spady trzeba pozbierać (zrobione), pokosić (synuś zaraz kosi), potem przyciąć brzegi rabat muszę i popielić w jednym miejscu. Ale od rana już chleb upieczony i robi się sok z jabłek w sokowniku...

Na dziś:

Moje jednoroczne, jestem z nich dumna:

Aksamitka
Obrazek

Cynie meksykańskie
Obrazek

Dalie:

Jowey Linda
Obrazek

Lake Carey
Obrazek

Pinneland Princess
Obrazek

Citron du Cap
Obrazek

Trio: Take Off, Dad's Favorite, Foxy Lady
Obrazek

Tsuki Yori no Shisha
Obrazek

Wowie zaczyna :heja
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Park Princess
Obrazek

Totally Tangerine
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale masz ładne dalie! No takich to ja jeszcze nie widziałam. ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka wiesz co ;:180 i nic nie powiem bo nie wiem co mam chwalić i czym się zachwycać.
Te o ogromniastych kwiatach są ładne ale zaczynają mną kręcić te pomponiki ;:306

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Nareszcie dalie pięknie kwitną, oglądam i nie wiem, co powiedzieć.
Każda piękna i kształtem i kolorem ale najbardziej podobają mi się
o małych kwiatach, są takie "fikuśne" i uśmiechają się :tan
Bardzo jestem ciekawa jak rosną u Ciebie na rabatkach, chyba zajmują pierwsze miejsce :;230
czyli rosną z przodu :shock:
A, ta jest piękna http://imageshack.com/i/pnFFZLjJj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”