Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Pamiętam, że każdy miał ze mnie niezły ubaw ;:224 Szczególnie mój eM, mimo że sam mnie podpuścił żeby kupić ;:173
W zestawie było bardzo dużo drobnicy, mam nawet wypisane odmiany
szafirki: Bling Bling, Lady Blue, Siberian Tiger, Blue Spike
krokusy: Whitewell Purple, Firefly, Grand Maitre, Ruby Giant, Snowbunting, Ard Schenk, Yalta
do tego jeszcze śnieżniki białe, mieczyki bizantyjskie, kamasja, szachownice i dwie cesarskie korony.
Zestaw całkiem fajny i cebulki nie były zniszczone, ususzone czy zgniłe. Wszystko ładnie powychodziło i mam nadzieję, że namnożyły się przez lato ;:224 Sama jestem ciekawa czy w tym roku też będą takie paczki, chętnie bym sobie pogrzebała w ziemi w lutym ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Uśmiałam się ze zdjęć z cyklu pijesz nie jedź.... super fotki. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko kocham twoją kolorową wiosnę. ;:196 Niepotrzebnie wykopywałaś hortensje. ;:131 Odchorują, im żaden mróz nie straszny. Najlepiej żeby miały około zero, minus dwa stopnie. Pilnuj podlewania, ale nie mogą mieć mokro, tyle żeby nie uschły. Moi sąsiedzi daleko, nie czują zapachów nawozów. ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabino nie zapędzaj się,już wspominki?
Takie rzeczy dopiero w połowie lutego!
Teraz będę się poruszać jak na polu minowym w Twoim wątku żeby czego nie zobaczyć ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A te wszystkie szafirki zakwitły Ci zgodnie odmianowo?
Ja tam pokusiłabym się na pakę krokusów. ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorowo z herbatą z imbirem i cynamonem :wit
Informacja z pierwszej strony, mam nową klawiaturę ;:306 Nareszcie można pisać po ludzku, a nie bawić się na tablecie z ekranową.
Od samego rana mieliśmy dzisiaj przepiękną pogodę. Świeciło słońce, temperatury około południa sięgnęły 12 kresek i przez moment można było pomarzyć o wiośnie ;:173
Zrobiłam obchód rabat, chociaż nie bardzo jest już co oglądać. Żal mi różanych pączków, które mimo przymrozków nadal próbują ścigać się z czasem i pokazać kolory. Wypatrzyłam też pąki ciemierników i mam nadzieję, że w tym roku wreszcie dadzą "czadu". Wiecie co było największym zaskoczeniem? Okazało się, że nie tylko ja jestem miłośniczką wędrówek po ogrodzie w ciepły jesienny dzień. Tu i ówdzie pokazały się też wstręciuchy bezskorupowe :shock: Oczywiście poczęstowałam je niebieskimi granulkami - niech sobie nawet zrobią zapasy na zimę :lol:

Ola, a ty wiesz jak ja się uśmiałam jak widziałam tego biednego trzmiela.. Był tak ospały i najedzony(?), że ledwo się gramolił po kwiatach.. o lataniu nawet nie było mowy ;:306
Sonia, nie wiem dlaczego byłam święcie przekonana, że takie młode hortensje są baardzo wrażliwe i trzeba je zimować w domu ;:223 Nie powinny bardzo odchorować, wykopałam je ze sporą karpą ziemi i wsadziłam do dużej doniczki, do korzeni praktycznie nie doszłam.. Zapowiadają jeszcze umiarkowane temperatury.. może ja jednak wsadzę je z powrotem do ziemi w ogrodzie.. ale sobie dodatkowej roboty nagrabiłam ;:223
Tulap, no jak w lutym.. W lutym to będziemy już nowe zdjęcia wstawiać ;:306 Ja mam ambitne plany "wspominkować" do końca grudnia, a potem zapaść w letarg wątkowy aż do przedwiośnia ;:224
Aneczka, z tego co pamiętam to było sporo odmian.. ale wiosną tyle się działo, że nawet nie porównywałam :oops: Dojdziemy i do szafirków to wtedy zobaczymy jak się sprawy mają ;:108

Dzisiaj kolejna porcja róż.
Krocząc wyznaczoną przez alfabet ścieżką prezentujemy kolejno:

Alinka. Róża, która rośnie u mnie drugi rok. Pisano o niej, że jest podatna na choroby, delikatna, wrażliwa i dla doświadczonego hodowcy. Moja pannica to kolejny dowód na to, że papier przyjmie wszystko. Krzew zdrowy, z dużym pędem do rozrastania, a w całym sezonie można było naliczyć dosłownie kilka liści z oznakami plamistości i to dopiero na przełomie września/października. Kwitła praktycznie bez dłuższych przestojów, nawet upały nie przeszkadzały jej w wytwarzaniu kolejnych pąków, chociaż trzeba przyznać kwiaty szybciej traciły swój ognisty kolor i płowiały. Wypuszcza zwykle kilka prościuteńkich pędów z pojedynczym kwiatem, ale zdarzyło jej się też zebrać kilka kwiatów razem, na jednej łodydze. Niestety nie pachnie jakoś zjawiskowo, ot, delikatny, ledwo wyczuwalny zapach. Zimuje bez problemów pod sporym kopczykiem (podobno wrażliwa na mrozy) wolę nie eksperymentować.
Nie można jej przegapić, świeci jak żarówka do słońca.. Niesamowity kolor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arthur Bell. Kupiona dwa lata temu w OBI, bo "fajnie mieć jakąś żółtą różę". Teraz nie oddałabym jej za nic. Niesamowita róża, kwitnie już od początku czerwca i kończy zwykle wraz z nadejściem przymrozków. Pachnie latem, cytrusami i gruszkami (nie jesteśmy w stanie dojść do kompromisu w tej sprawie :;230 ) Może nie należy do tych bardzo napakowanych, ale otwierający się do słońca kwiat i wabiący owady środek wyglądają ślicznie. Wraz z przekwitaniem kolor nieco blednie, a przy upałach kwiaty utrzymują się niestety bardzo krótko. Z tego co pamiętam w ciągu 2-3 dni było już po kwiatach (same się osypują zostawiając gołą główkę). Dobrze, że nadrabia ilością i częstotliwością wytwarzania nowych pąków ;:108 Zimuje bez większych problemow pod kopczykiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ascot. Kupiona w tym roku również w OBI. Oj, odchorowała swoje, bo praktycznie nie miała korzeni, nie wiem czy wszystkie sadzonki w tym roku tak wyglądały, ale ja kupiłam dwie róże i obydwie były marne. Wtrącając do Ascot. Po zebraniu wszelkich sił witalnych postanowiła odwdzięczyć się za ratunek. Kwitła praktycznie nieprzerwanie od połowy wakacji aż do chwili obecnej. Nawet przymrozki nie "załatwiły" jej kwiatów. Niestety słońce raniło ją dotkliwie i po dwóch dniach smażenia się w ponad trzydziestostopniowym upale sama ścinałam przypalone kwiaty, bo najzwyczajniej nie mogłam na nie patrzeć. Brak oznak plamistości czy mącznika. Biorąc pod uwagę całość myślę, że to udana odmiana, nie chorowała, nie sprawiała jakichś większych kłopotów. Zobaczymy jak będzie z zimowaniem i co nam pokarze w przyszłym sezonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko w jakim celu ty te cudne róże pokazujesz. ;:113 Jak się napatrzę, to znowu powstanie lista, a gdzie tu jeszcze do wiosny. ;:124 Jak nie uszkodziłaś korzeni hortensjom, to możesz je zadołować w ogrodzie. Znajdź im jakieś zaciszne miejsce, w cieple trudno je będzie przetrzymać. ;:218
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko jak zapewne pamiętasz mój Ascot też zakupiony tej wiosny w Obi. Korzenie rzeczywiście nie powalały. Ja o swoim mogę powiedzieć, że zakwił raz i to skromnie, dopiero w drugiej połowie lipca (jak ja pakowałam się do wyjazdu ;:145 ). Za to zbudwował naprawdę zgrabny krzaczek. Czekam z niecierpliwością na nowy sezon, bo kwiaty ma naprawdę śliczne. :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Sabinko :wit ?.. poczytałam i naoglądałam się ? ;:168
Tryskasz humorem ? i masz bardzo kolorowo, a ja to bardzo lubię? o różyczkach nie wspomnę?. ;:215
Stworzyłaś piękny ogród ?. :D
Świetne zdjęcia?. idealne kolory? :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wydaje mi się, że różę sprzedawane w marketach są wszystkie pozbawione korzeni, bo trzeba je zmieścić w doniczce
Prawdopodobnie są wysadzane z gruntu niedługo przed wysłaniem do sklepu. Ale tym nie ma się co martwić. Ja tak kupiłam Acropolisa, Nie miała w ogóle korzeni, raptem 3 kikuty. A teraz przepięknie kwitnie
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko powiedz mi, bo widziałam w wiosennych zdjęciach, o ciemiernikach.
Czy one rzeczywiście u Ciebie kwitną przed wszystkimi innymi wiosennymi kwiatami? Posadziłam dzisiaj kilka i ciekawa jestem kiedy ich wyczekiwać.
Natomiast odnośnie róż, to Alinkę zapisują sobie w notatkach do kupienia :wink: patrząc na zdjęcia, które jej zrobiłaś normalnie aż miałam wrażenie, że czuję jak pachnie \choć bezzapachowa\ ;:333 bardzo mi się spodobała! A przez jej urodę to jestem w stanie nawet tolerować jej imię, choć nie lubię go bardzo.. ;:222
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Nie wiem czy ktoś coś słyszał, ale podobno zapowiadali na ten tydzień ocieplenie nawet do 16 stopni ;:oj ;:oj Nie wiem czy wierzyć w takie rewelacje, ale miło by było wyjść jeszcze do ogrodu bez opatulania się w kominy i szaliki po czubek nosa. Ja jestem zmarzluch i właśnie w ten sposób opatulona wsadzałam dzisiaj swoje nieszczęsne hortensje. Wróciłam do domu przemarznięta na wylot i na dodatek mokra, bo w trakcie moich kombinacji zaczęło mżyć, a ja zawzięcie twierdziłam, że za moment przestanie. Najgorszy jednak nie jest ten deszcz czy zimno, w końcu mamy już oficjalnie drugą połowę listopada, najgorszy jest ten wiatr. Najcieplejszą kurtkę potrafi przewiać. A skoro już w temacie wiatru. Wczoraj odwiedziliśmy cmentarz, a na nagrobkach panował istny chaos. Bukiety ze świeżych grobów pałętały się po wszystkim w promieniu kilkunastu metrów. Wyglądało to jakby koczowały tam jakieś bandy uchodźców, albo ktoś organizował piknik z dużą ilością kolorowych serpentyn i konfetti. Ciekawa jestem kto to będzie ogarniał.. Bo gdyby nawet człowiek chciał to pozbierać i oddać na właściwy grób to przy takiej ilości bukietów i miejsc ze świeżo usypaną ziemią.. nie jesteś w stanie dociec co do czego ;:218 Chyba tylko odnieść pod kosze.. Przepraszam, ze takie nieogrodowe tematy, ale wczorajszy widok normalnie przyprawił mnie o taką minę ;:202 ;:202 A wiem, że dzisiaj również wiało i to całkiem konkretnie..

Idąc w kierunku bardziej przyjemnych tematów - zagłębiłam się dzisiaj w ciepłej, kwietniowej rabacie. Niestety tylko na zdjęciach, ale zawsze to odrobina słońca dla poprawy humoru. Zapraszam na kwietniowe wspominki, z racji ogromnej ilości fajnych zdjęć podzielone na kilka części.

Wiele osób nie przepada za kolorem żółtym w ogrodzie. Okazuje się, że wśród moich wiosennych kwitnień żółty był kolorem dominującym ;:173 No ale jak nie lubić takiego ciepłego i radosnego koloru. Po zimowych szarościach i żółty jest cudowny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sonia, póki co chyba nic nie podałam w twojej kolorystyce ;:131 no chyba, że wyłamujesz się z białych i różowych różanych pannic i ja o czymś nie wiem ;:224
Hortensje wsadzone do ziemi.. Oj, jaki ten człowiek głupi.. najpierw wydziera teraz znowu sadzi..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczka, no pamiętam, że te nasze Ascot to były dosyć marne. Ja mojej podstawiałam najlepsze przysmaki przez cały sezon. Dostała chyba najwięcej siekanych pokrzyw spośród wszystkich pannic. Myślę, że za rok będziemy dopiero podziwiać ich prawdziwe piękno, bo tak jak piszesz - krzaczki zbudowały fajne ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maja, dziękuję za tyle miłych słów ;:196 Kolory to podstawa i chociaż nie raz marzy mi się taki fajny uporządkowany ogród z kilkoma kolorami przewodnimi, to później i tak idę do ogrodniczego i kupuję coś o totalnie niepasującym do założenia kolorze i wychodzi jak zwykle. Może jeszcze przyjdzie czas na uporządkowanie i stonowanie wszystkiego. Teraz postawiłam na kolorystyczne szaleństwo i tego będę się trzymać w czasie wszelkich zeznań ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu, jestem pewna, że masz absolutną rację. te marketowe "doniczkówki" mają za zadanie przyciągnąć wzrok, zachęcić klienta i wytrzymać te dwa-trzy tygodnie zanim zajdą z półki :;230 Jak którejś uda się przeżyć coś ponad to to przesadzają do większej donicy i podnoszą cenę, a te zdechlaki wypychają za połowę ceny podstawowej. Na takiej totalnej wyprzedaży kupiłam Rhapsody in Blue. Myślałam, ze ta bieda padnie taka była mizerna, a ona nie dość że się wzięła do życia, to jeszcze odwdzięcza się niesamowitą ilością kwiatów..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga, moje ciemierniki w chwili obecnej już mają widoczne pąki kwiatowe. Mam taką cichą nadzieję, że zakwitną w grudniu (podobno są odmiany kwitnące bardzo wcześnie..yyy.. albo bardzo późno, jak kto woli :lol: ) Zobacz sobie ciemierniki u Marty, to są zdjęcia robione na bieżąco:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=588
Z Alinki powinnaś być zadowolona, jest niesamowita i nie tak do końca bezzapachowa. Pachnie, ale bardzo delikatnie, dopiero jak wetkniesz nos w jej środek to coś poczujesz :;230 A ten kolor ;:oj nie do podrobienia, na żywo wygląda jeszcze lepiej. Aż dziwię się dlaczego dostała takie "zwykłe" imię..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiecałam pokazać tort nad którym pracowałam w ubiegłym tygodniu..
Mama była zachwycona i stwierdziła, że dla gości poda ciasto, bo na tort to będziemy się tylko patrzeć :;230 Niestety była w mniejszości z takimi poglądami i dzięki temu skutecznie zasłodziliśmy całą rodzinkę :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko jedną brzoskwiniową różę już mam. ;:306 Kto wie co wymyślę, jak nowo posadzone zakwitną latem. ;:131 Jak miło oglądać słoneczne rabaty. ;:196 Sasanki od ciebie rozsadzone na rabaty, wiosną będę się nimi cieszyć. ;:65 Tort niesamowity, cudo prawdziwe, ja bym schowała przed gośćmi. :;230
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sonia, a wyszły ci jakieś białe sasanki?? Wiem, że ciężko wschodzą, a i utrzymać ciężko. Moje padły w tym roku w czasie suszy.. Wściekłam się na nie okrutnie i obiecałam sobie, że żadnych białych nie będę więcej wsadzała. Małe to, nie che przyrastać, wiecznie biedne i nieszczęśliwe, jakby robiły łaske całemu światu, ze uraczą nas dwoma kwiatami.. Wstręciuchy :evil: .. Ale teraz tak przeglądam zdjęcia i jednak fajnie wyglądały ;:204 chyba dokupię, albo będę się uśmiechała do kogoś o nasionka ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko a cóż to za tulipan tak cudnie się przebarwia??? ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj Ten ze zdjęć pod odpowiedzią dla Gosi.
Uwielbiam Twoją kolorową wiosnę! I zazdroszczę umiejętności robienia tak artystycznych tortów! Cudne są!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”