Moje i córki, Bożena - Babopielka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

basga pisze:To ja też dałam się naciągnąć bo mam nawóz BUJNA ZIELEń ZIMą!
Jak storczyki mi przetrwają to też trzeba im coś kupić,do kaktusów i sukulentów już mam.
Jeśli to nawóz organiczny nie zaszkodzi żadnym roślinom. A do storczyków również jest nawóz specjalnie dla nich przeznaczony.
basga pisze:Mam też jakiś przeciw żółknięciu liści ale jeszcze nie używany!
Powinien mieć w składzie jakieś środki przeciwgrzybiczne czy przeciwwirusowe jeśli nie ma ich w składzie to to jakaś podpucha. :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Przemo, nie dobijaj mnie, proszę!
Ja poproszę o listę co mam kupić na wiosnę, bo nakupuję niepotrzebnie jakiegoś badziewia !!!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemo pisze:
aanula pisze::( ale to jest nawóz naturalny ... :(
Jeśli na opakowaniu jest napisane że zrobiony lub na bazie dżdżownic kalifornijskich to można go zimą dawać aczkolwiek ja nie daję żadnego a biohumus czy jakiś jego odpowiednik czyli nawóz organiczny polecam owszem zimą ale jeśli jest taka konieczność w przypadku np. podratowania jakiejś roślinki. :D
Jest na bazie dżdżownic :D a moje roślinki były zaniedbane przez całe lato, więc trochę mogę je dokarmić ... :D :D :D
x-C-j
---

Post »

aanula pisze: Jest na bazie dżdżownic :D a moje roślinki były zaniedbane przez całe lato, więc trochę mogę je dokarmić ... :D :D :D
Możesz ale nawóz mineralny dopiero od marca dołącz do podlewania. :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a ja też stosowałam ten Humvit eko -jak aanula :cry: a Przemo pisze ,że dopiero od marca :roll: mam nadzieję ,że moim roślinkom nie zaszkodził :?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gucia -jeszcze nie mam złotka :( tylko serduszko dostałam :D
x-C-j
---

Post »

Babopielka pisze:a ja też stosowałam ten Humvit eko -jak aanula :cry: a Przemo pisze ,że dopiero od marca :roll: mam nadzieję ,że moim roślinkom nie zaszkodził :?
Ale ja napisałem że od marca można stosować nawozy mineralne a ten humvit podobno jest nawozem organicznym tak napisała aanula czyli regionalnym odpowiednikiem biohumusu, więc jeśli tak jest nic im nie zaszkodzi. A złotko już masz bo przekroczyłaś 1000 postów tylko Adminek jeszcze Ci karty nie podpiął. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo no to mnie trochę pocieszyłeś :D bo już się zmartwiłam ,że zamiast podratować moje roślinki to je uśmiercę :twisted: A na złotko poczekam :D :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten p/żołknięciu liści to nawóz naturalny-chloroza-tak pisze,skład nie jest podany-czy to z dżdżownic?
Pisze,że zimą można stosować co 2-3 tygodnie,profilaktycznie także.
x-C-j
---

Post »

basga pisze:Ten p/żołknięciu liści to nawóz naturalny-chloroza-tak pisze,skład nie jest podany-czy to z dżdżownic?
Pisze,że zimą można stosować co 2-3 tygodnie,profilaktycznie także.
Więc jest to nawóz mineralny bogaty w związki żelaza, azotu i magnezu do stosowania w przypadku choroby o nazwie chloroza wynikającej z tworzenia się i zanikania chlorofilu, przy czym następuje rozpad chloroplastów roślina nie może przeprowadzić fotosyntezy. :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Babopielka pisze:Gucia -jeszcze nie mam złotka :( tylko serduszko dostałam :D
Masz, masz, i serduszko też masz i to całkiem ogromne!!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

A co do tych nawozów to ja się przyznam bez bicia, że stosuje cały rok zwykły florovit raz na 2 tygodnie małą łyżeczkę na 2l wody i podlewam nim wszystko oprócz kaktusów :wink: Latem daje dużą łyżkę na 2l wody i podlewam raz na 2 tygodnie :wink: a co dwa tygodnie daje nawóz specjalistyczny dla danej grupy roślin czyli zielone, kwitnące, kaktusy itp... czyli wychodzi dużo tego nawozu... ale widzę, że służy to roślinom :wink:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo ten nawóz który ja stosuję i Aanula też to jest na nim napisane :Humvit Eko Uniwersalny jest produkowany na bazie obornika pochodzącego z hodowli bydła na Żuławach.Na takim podłożu prowadzi się hodowlę dżdżownic(Eisenia fetida),które przetwarzają obornik,wzbogacając go w składniki pokarmowe(aż 10-krotnie więcej od substancji wyjściowej,a zawartość pozytywnych drobnoustrojówwzrasta100-krotnie)Nie są dodawane do niego żadne mineralne czy organiczne dodatki .
No to chyba nie zaszkodzi roślinkom :roll:
x-C-j
---

Post »

Babopielka pisze:Przemo ten nawóz który ja stosuję i Aanula też to jest na nim napisane :Humvit Eko Uniwersalny jest produkowany na bazie obornika pochodzącego z hodowli bydła na Żuławach.Na takim podłożu prowadzi się hodowlę dżdżownic(Eisenia fetida),które przetwarzają obornik,wzbogacając go w składniki pokarmowe(aż 10-krotnie więcej od substancji wyjściowej,a zawartość pozytywnych drobnoustrojówwzrasta100-krotnie)Nie są dodawane do niego żadne mineralne czy organiczne dodatki .
No to chyba nie zaszkodzi roślinkom :roll:
To bardzo dobry nawóz organiczny. :D
x-C-j
---

Post »

anna czarnota pisze:A co do tych nawozów to ja się przyznam bez bicia, że stosuje cały rok zwykły florovit raz na 2 tygodnie małą łyżeczkę na 2l wody i podlewam nim wszystko oprócz kaktusów :wink: Latem daje dużą łyżkę na 2l wody i podlewam raz na 2 tygodnie :wink: a co dwa tygodnie daje nawóz specjalistyczny dla danej grupy roślin czyli zielone, kwitnące, kaktusy itp... czyli wychodzi dużo tego nawozu... ale widzę, że służy to roślinom :wink:
Pytanie czy nie masz zasolonej ziemi(wskutek przenawożenia w okresie w którym rośliny nie potrzebują i nie pobierają ilości nawozu jaki im podajesz)? :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”