Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Padam na twarz, nawet nie ma emotka, który to to najlepiej zobrazuje..sprawdzałam dwa razy ;:224 przeorałam do końca miejsce na przyszłą rabatę i znalazłam tam do wyboru: frobny kamyczek, gruz, cegły, płyty chodnikowe, jakąś plastikową rurę, sporo przegniłych deseczek, a wszystko zgrabnie ukryte pod zawiłymi korzeniami pokrzyw. skoro miałam już widły w ręce zabrałam się za przygotowanie miejsca na grządkę, a co, nie bedę czekała aż mi ktoś zrobi :;230 na sam koniec jak już ledwo podnosiłam ręce dotarło do mnie, że na niedzielę obiecałam znajomej tort dla synka..Więc dawaj do kuchni..chociaż biszkopty popiec i ozdoby porobić..Własnie skończyłam myć stos garów i wreszcie mogę spokojnie usiąść, o tak przyzwoitej porze, do kompa :lol:
Ewo, aż zerknełam skąd ty jesteś, czy czasem nie z moich okolic. w tamtym rogu na nasz ryneczek przyjechała rodzinka ogrodników, którzy sprzedawali lilie ze swoich nadwyżek. Mieli cudne odmiany a do każdej skrzyneczki dłączony mini albumik, żeby każdy mógł zobaczyć jak dana odmiana zachowuje się w ogrodzie właścicieli. Cebule mieli jakieś takie z kosmosu: 4zł za lilie 2-3 metrowe oraz uwaga niebieskie i smiesznie niskie- 8 -10 zł za lilie himalajskie ( które na allegrooo kosztują krocie) sprzedawca zapewniał, że nie chce zarobić, bo ogrodnictwo to jego pasja, ale szkoda mu wyrzucić dlatego sprzedaje..Kolejki się ustawiały, a mój M jakby chciał mi na odcisk nadepnąć ani nie zerknął w tamtą stronę, jak zwykle jakimś cudem mnie przekonał do swoich racji- a to miejsca jeszcze nie mam, a to kupie w ogrodniczym a nie tu, a to kolejka długa a jemu się śpieszy. Nie kupiłam. Bratowa kupiła 5 szt. wszystkie okazały się najzwyklejszymi pomarańczowymi azjatkami.. ;:202
dlatego od tego roku kupuję tylko tam, gdzie radzą forumowicze. Póki co się nie zawiodłam ;:108
Małgoś, Zaczynam się martwić o moje..powiedz mi jeszcze kiedy składałaś zamówienie i czy paczka przyjechała kuprierem czy może pocztą?? próbowałam się dzisiaj do nich dodzwonić i nic. Na stronie internetowej mają informację, że nie przyjmują nowych zamówień taki mają młyn i wszystkie paczki z przedpłatą mają dojść do 25 marca. najbardziej się boję, że gdzieś to spakowane na magazynie leży.. ;:144
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie. czy ta róża jest jakaś chora?? Nie wygląda mi to na okaz zdrowia, a dodam, że w takim stanie już do mnie dojechała..Niby pączki wychodzą na dwóch łodygach, ale pozostałe trzy wyglądają o właśnie tak, jakby przemarzły.. powinnam je uciąć? ;:218

Obrazek

Na pocieszenie. Szalejące dzisiaj krokusy, niedobitki :lol:

Obrazek

pierwiosnek, zaczyna wyglądać jak mała poduszeczka utkana kwiatami

Obrazek

a już niedługo tulipany wystąpią w głownej roli w wiosennym przedstawieniu.

Obrazek

póki co pierwsze skrzypce zaczyna grać forsycja

Obrazek

za sceną przygotowują się hiacynty, których zapach już niedługo będzie zachwycał wszystkich domowników

Obrazek

żółcielek o nieznanej dla mnie nazwie, póki co robi za tło, ale jak już dostanie swoją szansę to przyciągnie wszystkie spojrzenia ;:oj

Obrazek

anemon, oszalał, wyrwał się w tym roku przed szereg i i cieszy oko, prawie tak, jak pamiętni kibice na naszym "Basenie Narodowym"

Obrazek

pora na zielone chórki..szczypior

Obrazek

i rugosa

Obrazek

i na sam koniec budowa, nowej prowizorycznej sceny..

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To żółte to omieg :D Natomiast różę zacznij przycinać od góry po troszku-od razu zauważysz, czy w środku jest zielona, czy sucha. Czasem i co do swoich mam wątpliwości-cięcie je rozwiewa momentalnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Kochana pełen szacuneczek dla Ciebie z mojej strony ;:215. No, no, no podziwiać że miałaś jeszcze na tyle siły żeby o 12tej w nocy pokazywać nam takie cudowności z takimi opisami, walcząc pół dnia w ogrodzie,a potem wieczorem w kuchni ;:63
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko piękne kwiatuszki pokazujesz:)
Różę tak jak radzi Ewcia przytnij i sprawdź,czy w środku jest zielona ;:108 Dobrze,że wypuszcza oczka ;:108
Twoje tulipany to chyba te wczesne,że już mają pąki,moje dopiero mają liście...
Mniam szczypiorek do kanapeczek ;:333
U mnie dziś od rana zachmurzenie,chciałam dziś róże posadzić hmmm oby nie zaczęło padać,a zanosi się na deszcz ;:14
Jutro dokupię pomarańczowych brateczków ;:108

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ;:108
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Myślę,że pogodę to obie miałyśmy wspaniałą ;:63 Nieźle podziałałaś, plany ciekawe. Zasłonią ścianę częściowe, fajnie tę sie będzie komponować żółty z czerwoną cegłą. Jeśli dorzucisz jeszcze kilka lilijek w zbliżonych odcieniach /jeśli się nie mylę kilka będzie pasować/ będzie miodzio :heja
Lilijki moje przyjechały pocztą w piątek. Zamawiałam 30 stycznia, a płaciłam pod koniec lutego. Może napisz do nich meila z zapytaniem. Tak jak Ci pisałam wcześniej w sumie dostałam 3 gratisowe komplety, ale to chyba dlatego, że niektóre /2 komplety/cebule były mizerne. Ja dziś zaliczyłam zakup i sadzenie drzewek i krzewów owocowych. Dziwnym trafem ;:224 do koszyka wskoczyły mi kolejne bratki i stokrotki CUDNE, tylko 1,19 zł ;:65 Czytam, że z Ciebe niezły cukiernik, mimo,że też to lubie to warto wiedzieć gdzie można zamówić coś dobrego ;:196 A jaki to torcik?
Małgoś
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, podziwiam Twój zapał ogrodowy, tak trzymaj ;:215 Jak zakwitną te wszystkie tulipanki to dopiero będzie cudownie.Już poprzednie kwitnienia miałaś obfite a teraz doszły kolejne. ;:138 Powodzenia i dużo siły życzę. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko co będzie rosło na nowej rabatce? Lilie? ;:138 za zapał i tak dalej trzymaj.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Sabinko, co tu dużo mówić - po prostu narobiłaś się jak wół ;:172 Wyobrażam sobie, co zalazłaś w tych śmieciach... ;:219 Różowa prymulka cudna, dokładnie taką samą zostałam w piątek obdarowana na forumowym spotkaniu :tan A dziś z lasu przyniosłam sobie pierwiosnka lekarskiego (chyba - bo jaki inny rośnie na łąkach i obrzeżach lasów?), czosnek niedźwiedzi i zawilce gajowe. Zdradź, co posadzisz na nowej rabacie? Wyobrażam sobie, jak będzie pięknie wyglądało latem ;:173 Spokojnego wieczoru :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko jak pięknie już u Ciebie i kolorowo, ;:215 oj napracowałaś się , napracowałaś ,szacunek ;:180
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie na porannej kawie :wit ;:40 niestety nie pochwalę się wczorajszymi podbojami, bo u mnie niedziela to dzień leniuchowania. W zamian zdradzę plany na dzisiaj :lol: zapowiada się kolejny łopatowy dzień, chcę wygospodarować miejsce na canny (zaraz pod wiatą na drewno)..zasłonią trochę konstrukcje i bedzie wyglądało bardziej przytulnie. Jedyny minus to fakt, że obecnie przyszła rabata to okropelne klepisko..deszczu póki co nie było więc zobaczymy czy wbiję tam w ogóle łopatę ;:224 mam też szczere chęci posadzenia nieszczęsnych lili, o ile wreszcie dojdą. W sobotę dokupiłam 3 trąbkowe i jedną hybrydę białą z "płomieniem"..och cudna jest ;:170 dopadłam też różowe serduszka, może tym razem się wreszcie zadomowią..podobno do 3 razy sztuka, a to właśnie trzecie podejście :;230
Ewo, przycinałąm delikatnie po plasterku i w środku była zielona..tym bardziej martwią mnie te brązowe łodygi, ale nic to, zostawię tak jak jest i zobaczę co będzie.
Karina, wstawianie zdjęć pisanie i ogólnie forum, to już była forma odpoczynku i odreagowania ;:306 A o tej mojej sile to ty nie mów nawet..widziałam ile kamorów przerzuciłaś - strongwomen ;:180
Aness, róza delikatnie przycięta i sprawdzona..w środku ładnie zielona, z wierzchu jakaś taka nieciekawa, ale jak już pisałam, zostawię i będę obserwowała. Tulipany wczesne już zakwitły. Jest ich niewiele, ale mam ambitne plany to zmienić ;:224
Małgoś, te Stokroteczki i brateczki tak już mają, że same wskakują :lol: Przed domem, broń Boże, moich kochanych lili nie dam ;:185 to nie jest wytyczone miejsce i w ogóle to że tam cokolwiek robię jest warunkowe - tylko jednoroczne rośliny, żeby teść mógł bez żalu wyrzucic, jak będzie robił jakiś tam drenaż wokół domu (który robi od 3 lat ;)). Po prostu miałam dosyć patrzenia na pokrzywy, więc na taki układ przystałam.
Stasiu, zapału jst aż za dużo i czasem denerwuje mnie, że jeszcze tu brzydko, tu pokrzywy, tam jeszcze nie taki efekt jak planowany..Ale powolutku uczę się cierpliwości ;:108
Alu, na nowym miejscu wysieję jednoroczne. Zaraz przy ścianie wysokie słoneczniki, niże słoneczniki wersja ozdobna, potem nagietki i pas aksamitków..dokupiłam też trochę kolorowych (tak, tak, złamałam się) wziełam astry, maciejkę, czarnuszkę, len i dzierotkę
Milenko, sasadzenia czytaj powyżej :wink: u mnie też rośnie czosnek niedźwiedzi..powiedz jak i z czym takie cudo jeść?? Podobno jest mega zdrowy
Maryś, człowiek zmęczony to człowiek szczęśliwy :heja . Chyba wszystkie mamy taki sam problem wiosną..ból pleców, ręce wiszą aż do kolan, ale uśmiech nie schodzi z twarzy ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

już widać, że w tym roku zajwitnie bez :)

Obrazek

;:167

Obrazek

Obrazek

syjamski żonkil ;:306

Obrazek

a to dzieło moich sobotnich poczynań tortowych :)

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wspaniałe zdjęcia kolorowej wiosenki ;:215 ale ostatnie to rewelka ;:oj zdolniacha z Ciebie ,żeby nocą, po ciężkiej ogrodowej pracy, wyczarować takie cudo ;:138 i Ty piszesz, że dopiero uczysz się cierpliwości.Wielki szacun dla Ciebie. ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

;:180 Jesteś WIELKA
Dzieło niczym od SANTOSA, przepraszam , zdecydowanie lepsze :!:
Małgoś
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko piękne kwiatuchy,hiacynty w różnych kolorach ;:224
Sasanka cudnie ujęta w obiektywie ;:167
Zdolniacha z Ciebie,taki tort romantico wyczarować ;:180

U mnie dziś leje,szaro brr dobrze,że brateczki umilają kolorkami ;:333

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit Piję właśnie poranną kawę bo moje plany pracy w ogrodzie pokrzyżował deszcz który leje od rana.Piękne wiosenne zdjęcia a ostatnie powaliło mnie na kolana ;:180 Kiedy kobieto miałaś siłę i czas na pieczenie takiego cuda? Dla mnie nie ma lepszego uczucia niż odpoczynek po ciężkiej pracy kiedy czuć nawet mięśnie o których istnieniu nie wiedziałam.Jeśli ktoś kocha rośliny to nie przelicza poświęconego czasu i pieniędzy bo daje to niesamowitą satysfakcję chociaż nie każdy potrafi to zrozumieć.Ja też zaczynałam od roślin jednorocznych i to rozwiązanie też ma swoje plusy bo można co roku zmieniać wygląd rabatki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”