Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Wiosenne zakupy

Post »

To już prawdziwa choroba.
Często gdy mamy z żonką trochę czasu do "wytracenia" :-) to co robimy ... jedziemy do centrum ogrodniczego.

No i dzisiaj też tak było, a że tutaj centra ogrodnicze już ruszyły całą parą z wiosenną sprzedażą to jest co oglądać. No tak ale byłoby super gdyby na oglądaniu się kończyło. Ale to już chyba choroba z tymi zakupami, a jest jeszcze gorzej gdy ma się ze sobą (przez przypadek :wink: oczywiście) swoją "listę chciejstw". Chyba tylko silnej woli zawdzięczamy, że wyszliśmy ze sklepu tylko z dwoma krzewami. Ale za to cieszymy się bo były one na liście :-) a jednocześnie martwimy jak my to wszystko przewieziemy do Polski. Kupiliśmy: Żylistka Pośredniego odm. Strawbery Fields oraz Złotlin Japoński Pleniflora. Miałem jeszcze na wózku Bez Lilak odm. Sensation, który to podpatrzyłem u naszego forumowego Tadeusza z Rancza Nokły i który bardzo mi się spodobał. Ponieważ jednak zobaczyłem jeszcze kilka innych odmian, z których conajmniej dwie podobały mi się na równi z Sensation to tylko spisałem nazwy a teraz pobuszuję w Internecie, może coś więcej o nich się dowiem (może np. któryś wyjątkowo pachnie albo z jakiegoś innego powodu jest warty zachodu).

A róże .... jakoś nie mogę sobie przypomnieć aby w moich okolicach w zwykłym centrum ogrodniczym był taki wybór odmian. Niestety ceny też nie były zbyt niskie ale żonka mnie uświadamia, że róż angielskich czy historycznych to za darmo nie dostanę :-) Jednak w kwestii róż jesteśmy twardzi :roll: , nie da się ich pielęgnować na odległość przez półtora roku więc trzymamy się postanowienia, że jeśli ceny będą porównywalne z tymi w kraju to sobie kupimy wybrane odmiany dopiero przed powrotem do kraju na stałe :-).

No to tyle wrażeń na dzisiaj - ale gdy jest +16 stopni, a my spacerujemy sobie pośród wielu roślinek to trudno wamarzyć sobie lepsze "wytracanie czasu". Zaraz na cały weekend się dobry nastrój zrobił :-)

Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających i życzę Wam takiego pięknego weekendu jak zapowiadjaą w prognozach.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Czyli Wy jesteście w Holandii, a ogród w Polsce... Hm...Trochę daleko...Za to zakupy w Holandii to dla Was taka zwyczajna rzecz, szukajmy plusów tej sytuacji :) Stanowczo muszę zaprotestować przeciwko nazywaniu wyjazdów do centrów ogrodniczych stratą czasu :) To bardzo dobrze spędzony czas!
x_P-42

Re: Wiosenne zakupy

Post »

sylwekw pisze:To już prawdziwa choroba.
Często gdy mamy z żonką trochę czasu do "wytracenia" :-) to co robimy ... jedziemy do centrum ogrodniczego.
Aleście się dobrali ... jak w korcu maku! ;:167
sylwekw

Re: Wiosenne zakupy

Post »

artam pisze:Czyli Wy jesteście w Holandii, a ogród w Polsce... Hm...Trochę daleko...Za to zakupy w Holandii to dla Was taka zwyczajna rzecz, szukajmy plusów tej sytuacji :) Stanowczo muszę zaprotestować przeciwko nazywaniu wyjazdów do centrów ogrodniczych stratą czasu :) To bardzo dobrze spędzony czas!
No tak to fakt, zakupy w Holandii :-) nie stanowią dla nas problemu :-), żeby tylko łatwiej było to wszystko potem przewieźć do kraju :-) - o ile cebulki, nasionka czy bardzo małe sadzonki to nie problem ale nas najbardziej kuszą różne krzewy, które w naszych polskich okolicach nie tak łatwo znaleźć, a te już z reguły bywają trochę większe a samochód choć kombi to jednak ciągle tylko osobowy :-). Tym niemniej szkoda by było nie wykorzystać tego okresu, a krzewy przez dwa czy trzy lata już trochę podrosną i gdy wrócimy będą bardziej oko cieszyć.

Pola42 pisze:
sylwekw pisze:To już prawdziwa choroba.
Aleście się dobrali ... jak w korcu maku! ;:167
Hahaha ... faktycznie dobraliśmy się pod tym względem idealnie :-). A co więcej ja uwielbiam planować, kopać, wsadzać, przesadzać i przycinać a żonka potem lubi pielęgnować, pielić, kosić trawnik ... czyli w tych kwestiach też się idealnie uzupełniamy.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Mąż mój pracuje 2 lata w Holandii,ale nie przywiózł mi jeszcze żadnej rosliny, twierdzi,że tam bardzo drogo.
sylwekw

Post »

malgocha1960 pisze:Mąż mój pracuje 2 lata w Holandii,ale nie przywiózł mi jeszcze żadnej rosliny, twierdzi,że tam bardzo drogo.
Różnymi kategoriami można oceniać mówiąc "drogo" lub "tanio". Trzeba by porównywać dokaldnie ta smą roślinę w podobnych rozmiarach i jakości sadzonki. Ja bym powiedział, że generalnie jest raczej "normalnie", czasami gdy czytam o cenach jakie nasi forumowicze płacą w Polsce za niektóre rośliny, to nawet w zwykłym przeliczeniu po kursie waluty wychodzi mi cena dość podobna. Przy ocenie droga czy nie wchodzi w grę jeszcze kilka bardziej indywidualnych aspektów ale to już raczej dłuższe dywagacje i chyba lepiej nie ciągnąc ich w tym wątku.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Inna sprawa,że pracuje ciężko 12 godzin od 9ej do 21ej, a jak w niedzielę ma wolne to rozumiem go,że nie chce mu sie latać za roślinkami,tym bardziej,że młodzieniaszkiem nie jest.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwek, ja uwielbiam chodzić po ogrodniczych. Wiadomo, zawsze coś kupię, a potem szukam miejsca, gdzie to coś posadzić. Ale i tak radochę mam wielką z odwiedzin roślinek. Mogłabym tam spędzić cały dzień i to sama. Balsam na serducho. ;:138 :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Cześć Sylwek
U mojej córki już pawie dobrze więc odwiedzam "stare kąty".
Tych pokus w NL to Ci zazdroszczę a zarazem współczuję - to musi być bardzo trudne tak się się permanentnie opanowywać :wink: ?
Trzymam kciuki za "naprawienie" strat po zimie - u mnie też kilka sztuk wypadło (po raz pierwszy w historii ogrodu) po sezonie.
Pozdrawiam!
sylwekw

Post »

Dawno nie pokazywałem żadnych zdjęć. Chyba pora to nadrobić.
U mnie wiosna przybrała trochę inne kolory i zapachy :-). Otóż od kilku dni ogródek i dom wypełnił się zapachem hiacyntów.
Zaledwie trzy koszyki po kilkanaście sztuk ale zapach jest wspaniały. W dzień stoją w ogródku a na noc postanowiłem wnosić do domu - to wystarczy aby dom wypełnił się ich wonią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale przy okazji mam małą ciekawostkę. Nawet nie byłem świadomy ale jedna z odmian ma po dwie łodyżki i dwa kwiatostany z każdej cebulki. Na początku trochę się dziwiliśmy bo nie byliśmy pewni co to jest, gdyż druga łodyżka idzie trochę jakby z opóźnieniem w stosunku do pierwszej. Ale teraz już nie ma wątpliwości.
Czy ktoś z was kto się lepiej zna na hiacyntach może mi napisać czy jest więcej takich odmian czy to może jakiś ewenement?
Akurat jak na złość nie mogę znaleźć etykietki od tej odmiany. Mam nadzieję, że widać to dobrze na poniższych zdjęciach.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Sylwku prawie czuję zapach tych hiacyntów - są cudowne!
Co do podwójnej odmiany to nie pomogę, ale chętnie sama też się dowiem :D
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepięknie się prezentuję te HIACYNTY w koszach. Bardzo ładny ten ciemno-bordowy kolor :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
sylwekw

Post »

pyzia pisze:Sylwku prawie czuję zapach tych hiacyntów - są cudowne!
Co do podwójnej odmiany to nie pomogę, ale chętnie sama też się dowiem :D
pozdrawiam!
No właśnie szkoda, że nie da się dołączyć zapachu do postu :lol:
Ewelina pisze:Przepięknie się prezentuję te HIACYNTY w koszach. Bardzo ładny ten ciemno-bordowy kolor :)
Ten bordowy to odmiana "Woodstock".
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ wiosna u Ciebie Sylwku.... o raju jak zazdroszczę tych kolorów i tego zapachu... :wink: :D
Zawsze wydawało mi się ,że w zamkniętym pomieszczeniu musi być zbyt intensywny,duszący.
Ale nie narzekacie na jego nadmiar?
Pięknie wyglądają ...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja też nie pomogę ale u mnie też kilka hiacyntów miało po 2 łodyżki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”