Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

Moniko, bardzo żałuję, że nie widziałam Twojego ogrodu na żywo ale miło mi było spotkać się z Tobą i Dziewczynami na kiermaszu.
Zakupione roślinki stoją przed domem a ja myślę gdzie tu teraz wszystko posadzić żeby nie przesadzać na wiosnę :)
Pozdrowionka ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też chciałabym na takie spotkanko, może kiedyś mi się uda..?
Pozdrawiam wszystkie forumki :wit , jak miło poznać osoby, z którymi łączy nas wspólna pasja ;:167
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Monia, ja jeszcze z prośbą o przepis na tę pyszną bajaderkę :wink: Chciałabym zaszpanować przed rodziną któregoś dnia ;:224
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Monia dziękuję jeszcze raz ;:196 było naprawdę spontanicznie i sympatycznie :D juz nawet dla samego spotkania warto przyjechać do Skierniewic w końcu u Ciebie (jak w ogrodzie botanicznym)- piękne widoki, pyszne jedzonko i wspaniałe towarzystwo :D
Aniu było by wspaniale zobaczyć się na wspólnym spotkaniu :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

O, ja też poproszę o przepis na bajaderkę! i przy okazji przypomniało mi się, że miałam wstawić przepis na zawsze lśniącą polewę kakaową :)
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Zabieram się do odpisywania bo skaczę po wątkach a u mnie robią mi się zaległości.
Na początek przepis
Bajaderka
1 kg mąki
2 margaryny lub masła
40 dkg cukru
4 jajka
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 szkl mleka
Dżem porzeczkowy
Zapach rumowy
bakalie ( ja dodałam rodzynki, żurawinę, posiekane migdały i orzechy włoskie)

Ciasto
Mąkę masło jajka cukier i proszek do pieczenia wymieszać i ugnieść na stałą masę. Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3 i pieczemy w dwóch blaszkach. Temperatura 180 C czas nie wiem, patrzyłam na kolor- ciasto ma złapać delikatny słomkowy kolor. Tą większą część trzymałam troszkę dłużej by się przepiekła
Mniejsza część to spód naszego ciasta, smarujemy je dżemem a następnie wykładamy masę, którą robimy tak

Kruszymy upieczone ciasto, dodajemy bakalie (orzechy i migdały posiekane) wlewamy mleko ale zostawiamy pół szklanki i dolewamy wtedy gdy uznamy , że masa się nie klei ( ja zrobiłam trochę za suche), dodajemy kakao i zapach rumowy . Jeśli stwierdzicie, że masa jest za mało słodka można dosypać cukru pudru. Wymieszaną masę wykładamy na ciasto wysmarowane dżemem. Na koniec polewa czekoladowa.
Możecie skorzystać z przepisu Agnieszki bo ja swoją robiłam improwizując i o dziwo mi wyszła ;:224 Drugi raz już mi się nie uda.
Smacznego
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Dostałam ślinotoku :oops: :oops: Uwielbiam bajaderki, a zazwyczaj są takie beznadziejne (kupowane). Tak naprawdę to jadłam tylko dwie prawdziwie pyszne. Jedną na wystawie Zieleń to życie, druga to Twoja. W ogóle nie wiedziałam, że da się bajaderkę zrobić w domu :roll: a jeszcze taką... ;:219 Jak dobrze, że się jednak wybrałam do tych Skierniewic :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dominika ja też uwielbiam bajaderki a te z cukierni nie bardzo mi smakują. Miałam tylko jedną cukiernię gdzie robili je pyszne ale to jeszcze za czasów studiów. Były w kształcie kulek oblanych czekoladą z dodatkiem maku w środku i dużo rumu.
Obśliniłam się na samo wspomnienie :;230
Pozdrawiam Monika
marek-wawa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudo :)
Wszyscy moi domownicy są zachwyceni :)
centrumkrzesel.pl - zapraszam.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Marku ale czym ?
Przepisem na bajaderkę ? :;230

Przepraszam bierze mnie już głupawka.
Sądzę, że chodzi o ogród więc dziękuję

-- 16 wrz 2012, o 21:44 --

Beatko, ja również żałuję, że nie dołączyłaś do naszego grona. Może za rok bo te spotkania to już nasza taka "rodzinna" tradycja :;230 .
Kamień, który leżał po drugiej stronie drogi przerzuciła na naszą działkę koparka. Niestety nie dało rady go przeturlać
Agnieszko dziękuję za umieszczenie zdjęć. Cyprysik, który Ci się podobał to Filicoides. Żałuję tylko, że nie było więcej czasu na pogadanie, ale myślę że to jest do nadrobienia.

Alu nasz rację to jeszcze nie koniec ulepszeń w ogrodzie. Na następny rok mam już zaplanowane powiększenie niektórych rabat. Miejmy nadzieję, że to już ostatnie zmiany.
Dziś udało mi się wyciągnąć Tomka do Nowego Dworu i zakupiłam Thuje Szmaragdy i róże The Fairy. Wiem, że pewnie będę na nią narzekała, ale nie mogłam się oprzeć tym jasnoróżowym kwiatuszkom.

Moje jesienne różane zamówienie
3x Artemis
Pink Fairy
Natasha Richardson
Ghita
3xClaire Marshall
Uetersener Klosterrose
Gracefull Palace
+ jeszcze te które ty mi zamówiłaś
A miałam się ograniczać

Jolu, Justynko, Gosiu, Isiu i w ogóle wszystkim dziękuję jeszcze raz za odwiedziny
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Kasiu z Wielkopolski teraz to już do nas jest bliziutko. Wskakujesz na autostradę i moment jesteś w centrum. Więc może kiedyś skusisz się na któreś nasze spotkanie. Bailando polecam ja jestem nią zachwycona
Sylwio ja też zauważyłam, że ogród widziany z innego obiektywu niż mój wygląda trochę inaczej. Fajnie pooglądać fotki nie robione przeze mnie.
Anetko szkoda, że nie mogłaś zostać dłużej w Skierniewicach. Ja wyjątkowo nic w tym roku nie kupiłam na święcie a miałam spore plany, niestety brakło czasu. Byłam dziś w Nowym Dworze bo zależało mi by kupić taniej thuje i od poniedziałku klejna rabata do przeróbek i uporządkowania.

Aniu mnie każde takie spotkanie nakręca pozytywnie na kilka dni. A jutro mamy znów poniedziałek więc dobre nastawienie się przyda.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, a gdzie zamawiałaś? Razem z Alą? Może kiedys podłączyłabym sie do zamówienia.
Tylko najpierw musze znaleźć miejsce.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosia odpiszę na PW
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Monika zakupy różane imponujące, z tym ograniczaniem się też tak mam. Wczoraj mój M zapytał się, ile jeszcze róż przyjdzie w tym roku i trochę się zdziwił. 8-)
W następnym roku nie odpuszczę spotkania, zaplanuję z wyprzedzeniem.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

wpisuję się ku pamięci, a potem nadrobie zaległości w Twoim pięknym ogrodzie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”