Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

Samo bytowanie na tym forum nie pozwala zapomnieć o tych roślinach, więc na pewno będę sprawdzał jak im się zimowanie podoba :)
Czytałem gdzieś, że podlewanie po zimowaniu odbywa się poprzez najpierw zroszenie roślin i po 2-3 dniach od zraszania normalne podlanie wodą ale oszczędnie. Podobno zroszenie ma zmusić kaktusy do wytworzenia nowych korzeni do pobrania wody. Prawda to?
Dzięki za wszystkie informacje :wink:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

blabla pisze: (...) na wiosnę start roślinek rozpoczynam od intensywnego spryskiwania raz na 2-3 dni taką ilością wody by zamoczyć około 1cm wierzchniej warstwy substratu. Po 2-3 tygodniach takiej zabawy roślinki pokazują pierwsze oznaki życia - trochę pobierają wody, pojawiają się pierwsze świeże ciernie. Wtedy podlewam pierwszy raz ale tylko tak na "pół gwizdka", by "na oko" przemoczyć tylko 50% objętości substratu. To bardzo ważne. Po pierwsze jeśli jakieś roślinki jeszcze nie zastartowały to korzenie im tak szybko nie zgniją a po drugie te, które mają tendencje do zbytniego opijania się wodą nie popękają. Dopiero drugie podlanie jest standardowe, pełne i z dodatkiem nawozu - dodatek nawozu powoduje, że nawet te najbardziej ospałe egzemplarze ożywają.
blabla pisze: Wszystko zależy od tego, w jakim stanie są roślinki i jakie warunki możesz im zapewnić. Jeśli rebucje są mocno wykończone zimą i ewidentnie brakuje im wody warto je podlać. To spowoduje, że zaczną rosnąć ale ogranicz tworzenie pąków. Natomiast jeśli możesz zapewnić im dużo słońca, masz nadzieję, że będzie już ładna pogoda i zależy Ci na wzroście a nie na kwiatach to podlewaj. Przeciwnie jeśli nie możesz jeszcze swoim roślinom zapewnić dobrych warunków, masz obawy, że pogoda będzie kiepska, a rośliny są w dobrej kondycji i zależy Ci na dużej ilości kwiatów to warto jeszcze z podlewaniem się wstrzymać. Można też wybrać rozwiązanie pośrednie - czyli regularne spryskiwanie roślin. To pozwoli im powoli odzyskać utraconą zimą wodę, raczej nie zahamuje tworzenia pąków i jednocześnie spowoduje utworzenie dużej ilości korzeni oczekujących, które są niezbędne przy pierwszym podlaniu, by właściwe roślinki wystartowały.
Nie ma prostych i łatwych recept na uprawę kaktusów. Liczy się doświadczenie i wyczucie oraz znajomość warunków, które zapewniło się roślinom. Inaczej postępuje się z kaktusami w jasnej i chłodnej szklarni a inaczej na ciemnym i ciepłym parapecie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ja też pierwszy raz będę zimować i o ile o kaktusy się nie martwię, tak o sukulenty już tak :|

Mateusz-jakiś czas temu pytałeś o szybkość rośnięcia odrostu u Opuntii microdasys alba-znalazłam zdjęcie z maja, dzisiaj zrobiłam stanu obecnego, więc możesz porównać ile urosły :D Zdjęcia są na moim wątku :D
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak jeszcze jakieś kwiatki się u mnie pojawiły :) Obecnie mam okazję podziwiać jak kwitnie:

Mammillaria camptotricha

Obrazek
Obrazek

Jakiegoś szału nie ma ale to zawsze fajne zobaczyć takie coś na swoich roślinkach :)
Pozdrawiam
AleksandraBdg

Post »

;:333 Każdy kwiatek to osiągnięcie, nie ważne czy duży czy mały. I każdy ma w sobie dużo uroku. Mam nadzieję,że pokażesz nam jeszcze kilka kwitnących okazów!
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i super :)
U mnie ta Mammillaria kiwtnie od samej wiosny non stop, co prawda ma po 3-4 kwiatki, może nie zbyt spektakularne, ale za to można się pochwalić, że cały czas coś kwitnie :lol:
W sumie mówiąc, że nic u mnie nie kwitnie, nie brałam jej pod uwagę, tak mi spowszedniała :wink:

Kurczę....tylko ja mam swoją opisaną jako M. decipiens.... ;:132 a Ty jako M. camptotricha, nie mam pojęcia jak te dwa gatunki odróznić ;:14
Ktoś ma jakąś wskazówkę :?:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ja też mam opisaną M. decipiens ssp. albescens :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

To zdecydowanie M.decipiens ssp camptotricha u której brodawki zwężają się na końcach. M. decipiens ssp decipiens wygląda zupełnie inaczej :idea:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoją zidentyfikowałem na podstawie numerku na doniczce :) Jako, że to zakup marketowy, który przybył z Holandii to na podstawie strony, którą kiedyś mi polecono zidentyfikowałem roślinkę :) Nie wiedziałem tylko, że nazwa jest taka rozbudowana :) A na stronce opisali to tak: http://www.eurocactus.nl/product/542463 ... mptotricha .
Pozdrawiam
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

theoria :arrow: dzięki za sprostowanie :!:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszyscy się chwalą ostatnimi kwitnieniami swoich pupilków, więc może ja pokażę coś innego :) A mianowicie moje przygotowania na przyszły sezon :) Większość osób odwiedzających widziała już mój sposób na ochronę roślin przed deszczem. Był to na szybko zrobiony "pseudo rękaw foliowy" w wersji mini. Otóż wczoraj zdecydowałem się go przerobić. Martwiło mnie to, że brakuje już pod nim miejsca co w pewnym stopniu uniemożliwia dalszy rozrost kolekcji. Poradziłem sobie z tym :) Martwiło mnie, że przy zakładaniu "rękawa foliowego" można było uszkodzić kaktusy kolumnowe, gdyż urosły na tyle szybko, że sięgały już "sufitu". Z tym też sobie poradziłem :) Jedyne co mnie teraz martwi to mało miejsca do obejścia nowego inspektu w celu zabezpieczenia konstrukcji ciężarkami... Balansuję na krawędzi :D A teraz do rzeczy - oto co wyszło z majsterkowania z przypomnieniem stanu poprzedniego:

Przed

Obrazek

Obecnie

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę, że w przyszłym sezonie dorobię do tej konstrukcji stół oraz wszystkie ścianki na zawiasach. Zamiast folii postaram się użyć szyb z pleksi :) (postaram się, bo zobaczymy finansowo jak to będzie wyglądało). Mam nadzieję, że nawet mi to wyszło :wink:

PS. W stanie "Przed" pod rękawem widać sporo miejsca ale zdjęcie to robiłem, gdy moja kolekcja miała jeszcze zdrowe rozmiary :) Do niedawna było tam napchane wszystkiego "na styk".
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Wyszło super! Na pewno estetyczniej niż przedtem. A i miejsca więcej, co normalnie byłoby bardzo ważne...
abaddon1986 pisze:Martwiło mnie to, że brakuje już pod nim miejsca co w pewnym stopniu uniemożliwia dalszy rozrost kolekcji.
... ale przecież Ty nie chciałeś więcej roślin ;:oj Niedawno pisałeś, że stan jaki posiadasz jest dla Ciebie wystarczający i nie chcesz więcej :lol:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:
... ale przecież Ty nie chciałeś więcej roślin ;:oj Niedawno pisałeś, że stan jaki posiadasz jest dla Ciebie wystarczający i nie chcesz więcej :lol:
Widocznie Jego stan się pogarsza :;230 i teraz to już nic mu nie pomoże ;:185
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:Niedawno pisałeś, że stan jaki posiadasz jest dla Ciebie wystarczający i nie chcesz więcej :lol:
Niestety choroba złapała już stadium zaawansowane :D Rozbudować kolekcję w sposób bardziej ukierunkowany, a to jest jednak znacznie trudniejsze, więc ta rozbudowa raczej będzie miała wolniejsze tempo :) Poza tym po co się ograniczać skoro jest teraz tyle wolnego miejsca? :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

No tak, ale jest jeszcze kwestia zimowania :wink: Teraz więc tylko czekać, aż dojdziesz do tego, że jeszcze więcej miejsca osiągniesz, gdy poprzesadzasz wszystko w najbardziej funkcjonalne kwadraciki :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”