Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Wiktorio, a ty te fiołki ogrodowe wysiewasz z myślą o balkonie? Ja się przymierzam do tych małych fiołków wonnych, ale w moim nasiennym jak na złość się skończyły, a jak widziałam wcześniej, to akurat zawsze się spieszyłam, czego teraz żałuję. Mam nadzieję, że wkrótce znowu będą.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kociaro - dziękuję ;:196 . Z tymi hiacyntami tak właśnie bywa. Z tego, co wyczytałam, to chyba wynika z tego, że nie urosły naturalnie. Brakowało im ciemności i chłodu (podobno) :) . Chociaż moje trzymane w zimnie i bez światła, w wodzie na parapecie, mają większe fochy, niż te, które mam normalnie w kuchni. Więc chyba ja już wolę, żeby miały krótsze łodygi z kwiatami, niż stres z tamtymi ;:108 .
Rapunzel - ja po prostu miałam nasiona z zeszłego lata i wrzuciłam je do ziemi. Potem znudziło mi się czekanie na to, aż wykiełkują i wystawiłam je na balkon. Z tego, co wyczytałam wczoraj, zupełnie niechcący zrobiłam prawie dobrze, bo okazało się, że one potrzebują przechłodzenia :shock: . Na dodatek w dobrym momencie zabrałam je do domu, bo mają się chłodzić w temperaturze od 4 do -4*C :lol: . Bez jakiegoś szczególnego pomysłu wrzucałam nasiona do ziemi, chociaż bardziej chyba do wysadzenia na dole :roll: , ale konkretnych planów nie miałam :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, no to ci się naprawdę udało z tymi fiołkami. Pewnie gdybyś na nie chuchała i dmuchała efekt nie byłby lepszy. :lol:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:196
Ale piękne maleństwo do Ciebie przyjechało... muszę wugooglować jak docelowo będzie wyglądał :D
Gratuluje sukcesów w rozmnażaniu skrętoli...
i zazdroszczę mobilizacji do wysiewów i rozsadzania ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Też, jak Ania, wyszukałam jak on będzie wyglądał, ten sabotek.
Mimo, że on u Ciebie, to bardzo niecierpliwie będę czekać na jego dojrzałość. ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Wiktoria - normalnie wściekłość mnie ogarnia, bo jestem u Ciebie już chyba 5 raz, 2 owszem oglądałam tylko i nie wiedziałam gdzie klawiatura za oślepieniem, ale przy 2 kolejnych razach i napisaniu pięknych postów coś "ten tego" i :twisted: komp robił "zamykanie systemu" - no nie wkurzyć się??? :twisted: już nie pamiętam co chciałam bardziej chwalić ;:223

No więc od tyłu:
te liście skrętników to oddzielałaś ostatnio? zimą? bo ja widzę w moich doniczkach po więcej niż jednej sadzonce i na skrętnikach i na fiołkach i nie wiem, czekać do wiosny czy już się do nich dobierać? ;:224

hiacynty też i u Ciebie mega szybko pokazały kwiatki ;:108 ;:138 bardzo ładny kolorek ten fiolecik, a jak reszta??

o paczce o tej porze roku to ja nie powiem nic ;:170 u mnie zamarzłoby pewnie zanim doniosłabym do samochodu :;230

zakupy z OBI też widać udane, w naszym OBI kwiaty podobno chore, więc się nie wyprawiam tam nawet aby się nie denerwować ;:224

no a te .. azalie? z biedronki? to i mnie kusiły ;:108 ale od razu widziałam jak postoją z miesiąc (o ile w ogóle tyle!) i pewnie będą kaput i odpuściłam sobie ;:224 dobrze, że Ty masz, to będę się zjawiać podziwiać ;:65

no to sobie pogadałam, mam nadzieję, że tym razem nie wcisnę żadnego skrótu klawiaturowego i wszystko pójdzie na FO a nie w "piiip" ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Wiktorio ,a ja przeleciałam bo czytałam u Łukasza,że i Ty Liczi wysiałaś :D ja dzisiaj drugą partię.
Jak tylko coś się pokaże daj znać!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rapunzel - jeszcze nie do końca mi się udało. Póki co wykiełkowały, ale pewnie uda mi się je zasuszyć :oops: :wink: .
Anjju - dziękuję ;:196 . Fiołki były wysiane jeszcze jesienią, a że nie chciały wykiełkować, to dostały eksmisję na balkon ;:108 . Teraz siałam tylko pestki z tego, co zjedliśmy, tj. z kiwi, mandarynki i liczi :) . Chociaż faktycznie, chętnie bym coś... ale tak myślę, że jeszcze za wcześnie :roll: .
Kociaro - sabotek to jeszcze maluch i właśnie się zastanawiam, czy go na parapecie przypadkiem nie przemrożę (tam jest 8*C). Jeśli to przetrwa, to ma szansę urosnąć :wink: .
Mniodkowa - chyba Twój komputer musi mnie wyjątkowo nie lubić :;230 . Młodego skrętnika oddzielałam ostatnio. Rósł sobie w butelce po mineralce z drugim liściem i myślałam, że z tego drugiego już nic nie będzie. Dopiero kiedy wszystko wyciągnęłam z ziemi, okazało się, że ten drugi też coś kombinuje.
Paczkę dostałam jeszcze przed mrozami ;:108 . Poza tym była super zabezpieczona. Roślinka była owinięta w ręczniki papierowe, taśmę klejącą, folię bąbelkową, a pudełko było wypchane dodatkowo gazetami obłożonymi styropianem. Więc, jak na tamte temperatury, to roślinka była bardzo dobrze zabezpieczona. Obecnie bym się bała takiej przesyłki ;:108 .
Z azalią próbuję drugi raz. Pierwsza, śmietnikowa, szybko padła, ale mam nadzieję, że tym razem się uda. Coś tam poczytałam, więc musi być dobrze :wink: .
Zeberko - jasne, że się pochwalę, jak tylko coś się ruszy ;:108 .

Dziś tak na szybko, bo nastrój mam nie najlepszy, kiedy siedzę przed kompem w polarze i rękawiczkach (czego to człowiek dla tych chwastów nie robi :shock: ). Hiacynty doniczkowe w większości już rozkwitły. Najpierw dwa fioletowe kwiaty, z jednej cebulki:
Obrazek Obrazek
I pozostałe dwa: biały w pełni rozkwitu i różowy, bardziej nieśmiały :wink: :
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Wiktorio wspaniałe maleństwa ;:138
Nasionka ładnie kiełkują , a hiacynty rewelacyjne po prostu wiosna u Ciebie . :tan
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jednak ich nie zasuszysz. :uszy W każdym razie, trzymam kciuki za te maleństwa. :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

zauważyłam, że skrętniki już tak mają, że kombinują coś cichaczem pod ziemią ;:108 my widzimy trupa jakiegoś np a po wygrzebaniu jest :shock: , z fiołkami juz chyba tak się nie da, aczkolwiek ja mam ciągle w duchu nadzieję, że właśnie moje lipcowe :!: :!: :!: liście coś tam skrywają... bo jak nie... :twisted:

hiacynty masz cudne, też kusiłam się na 3 kolorki, miałabym jak i Ty, a tak to mam jednego i chyba mi starczy - ten.. "zapach" to nie w moim guście ;:224 dobrze, że urodą mi nadrabia :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja kocham zapach hiacyntów :D

Co do siedzenia w polarze i rękawiczkach...ja się przywyczaiłam do niskich temp u mnie w domu. Mamy duże mieszkanie i piece i ciężko je ocieplić, w dodatku mam strasznie zimny pokój bo od rana jest tylko 18 stopni..nawet dobrze do zimowania roślin. Sukulenty w tym momencie czują się najlepiej ale mi też zimno. W sumie nawet jak się nagrzeje to do 22 stopni.

Oczywiście narzekać nie będę :P W takich momentach jak moja mama powiada: Grzańca należy wypić :D ;:136
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zeberka, jak teraz w te mrozy masz 18 stopni rano, to powinnas skakać pod sufit z radości, bo u mnie dziś było może 16 stopni, a piec choć rano było palone, wieczorem był jeszcze gorący. Dodam, ze to było najcieplejsze pomieszczenie w mieszkaniu, bo już w przedpokoju tylko 9.5 stopnia, w sam raz dla hiacynta. :wink: :;230
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Ale wam zazdroszczę tych niskich temperatur. Ja mam 25 st i nijak zejść niżej nie mogę, bo małż z małą się buntują.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jatro - dziękuję ;:196 . Oj, chciałabym, żeby była wiosna ;:108 .
Rapunzel - dzięki ;:196 . Będę się starać o nich pamiętać :) .
Mniodkowa - ;:196 . Takie skrętnikowe niespodzianki są super ;:108 . Jeśli chodzi o ten liść, po którym już niczego się nie spodziewałam, to on był nawet żywy, tyle, że siedział w ziemi od sierpnia i nic ze sobą nie robił. Dlatego w niego zwątpiłam :) .
Co do fiołków, to niestety nie pomogę - u mnie póki co 1:1 (jeden wypuścił, drugi padł na amen). Teraz w doniczkach siedzą trzy i chwilowo podziwiam ich wolę przetrwania, bo mają na barku dość ciemno, a dodatkowo są przykryte wiaderkami (niby przeźroczystymi) po ogórkach :) . Więc mam zero doświadczenia w tym względzie.
Zeberko - ;:196 . U mnie momentami też niby 20*C, ale tylko przy termostacie, a on jest w najcieplejszym miejscu, z dala od "wiejących" parapetów. Dodatkowo w pokoju, w którym stoi komputer, kaloryfer jest zakręcony, żeby roślinom nie było za sucho i za ciepło :) .
Rapunzel - też znam takie temperatury, ale szczerze mówiąc, nie chciałabym do nich wracać :wink: .
Meandrzejew - ;:196 . Ja też chcę 25! W poprzednim mieszkaniu w powietrzu tyle było, ale oczywiście powód do narzekań sobie znalazłam, bo ciągnęło od podłogi i musiałam zimą po domu chodzić w skarpetkach :wink: . Za to w łazience było dużo chłodniej i to już było niefajne. Teraz przynajmniej w łazience jest ciepło ;:108 .

U nas z powodu zimy autobusy pospieszne od dziś zatrzymują się na wszystkich przystankach, więc stały się zwykłymi. Może w związku z tym przejadę się do sklepu zamiast iść :roll: ?

A żeby nie było samego gadania, to zostawię Wam mroźny kwiat kalamondyny i mniej mroźną, już zaaklimatyzowaną, rosiczkę:
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”