Winorośle i winogrona cz. 2
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
suzana pisze:Współczuję Ci.
W tym roku bardzo dużo poprzemarzało i to ludziom na zachodzie, na Śląsku gdzie te tereny słyną z lepszej pogody niż gdziekolwiek. Ci którzy mają nawet małe winniczki nastawiają się na zraszacze przeciwprzymrozkowe.
Ba, TV Wrocław podała ostatnio , że w Niemczech wymarzł rzepak, ale też majowy mróz wyrządził duże szkody w winnicach.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Jeśli przyjąć pień ( starą łozę sadzonki ) za centrum , to wyginać powinno się młodą latorośl w tym właśnie kierunku , no i dalej oczywiście . W przeciwną stronę łoza bardzo łatwo się "odkleja " .Również w późniejszych latach przyginanie takiej łozy powoduje powstanie szczeliny u nasady , może tam pojawić się choroba drewna . Z tych właśnie względów jeśli sadzimy sadzonkę skośnie , wówczas młody przyrost powinien być umiejscowiony wierzchnie , tak uważam na podstawie własnych doświadczeń ( czyt. błędów ) . P.S . najpierw wbij palik , wygnij łozę , przywiąż . Zbędne młode pędy usuń na końcu . A lepiej dwie łozy ukształtuj skośnie , dla bezpieczeństwa . Zbędną na jesień zetniesz .pEtr pisze:Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?
-
- 500p
Stara łoza ma może 25 cm, i jest właśnie sadzona pod kątem. A co powinienem zrobić w pędem który wyrósł z ziemi? Póki co jest ewidentnie najmężniejszy, ale to efekt tego że ziemia go chroniła podczas majowych mrozów. Wyciąć go?Jeśli przyjąć pień ( starą łozę sadzonki ) za centrum , to wyginać powinno się młodą latorośl w tym właśnie kierunku , no i dalej oczywiście . W przeciwną stronę łoza bardzo łatwo się "odkleja " .Również w późniejszych latach przyginanie takiej łozy powoduje powstanie szczeliny u nasady , może tam pojawić się choroba drewna . Z tych właśnie względów jeśli sadzimy sadzonkę skośnie , wówczas młody przyrost powinien być umiejscowiony wierzchnie , tak uważam na podstawie własnych doświadczeń ( czyt. błędów ) . P.S . najpierw wbij palik , wygnij łozę , przywiąż . Zbędne młode pędy usuń na końcu . A lepiej dwie łozy ukształtuj skośnie , dla bezpieczeństwa . Zbędną na jesień zetniesz .
-
Właśnie te pędy przyziemne są najsilniejsze najczęściej , dlatego z nich warto wyprowadzać ramię skośne .
-
- 500p
Własnie tez miałam takie podejrzenie, czyli prowadzić tamten pęd?
-
Tak , jak zrobisz - będzie dobrze
, ważne że prowadzisz krzew , a nie puszczasz samopas .

@chudziak
Napisał...Tak niestety wygląda moja winniczka....czy prowadzisz tam hodowlę Winniczków ?
Napisał...Tak niestety wygląda moja winniczka....czy prowadzisz tam hodowlę Winniczków ?
Bogdan
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Winniczków nie mam może to i dobrze ale to co mi zostało po majowym śniegu i mrozie to nawet winniczką trudno nazwać
Nawet nie mam ochoty tam zaglądać 

Tak się prezentowały u mnie winorośla 3 maja tego roku. Teraz zebrały się w sobie i nawet nieźle odbiły. Nie wiem tylko, czy zdążą dojrzeć przed przymrozkami. Na wino i tak mam za mało. Na razie, bo za jakieś pięć lat planuję tylko ze swoich robić wino. Na chwilę obecną co roku posiłkuję się gronami z innej działki, od speca
U siebie tyle, co rodzinka sobie poskubie i popluje.
Oto zdjęcia z pamiętnego 3 maja i sprzed paru dni:

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam.

Oto zdjęcia z pamiętnego 3 maja i sprzed paru dni:

Pozdrawiam.
Slawgos, dobrze, że winogron poradził sobie z tym mrozem. Zupełnie jak u mojej sąsiadki. Jest nadzieja, że coś poskubiemy (rośnie na płotku i sąsiadka pozwala).
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Proszę o odpowiedź w temacie nowych sadzonek. 21 kwietnia nasadziłem Wiessburgundera. Koło 20 maja winorośl została złamana przez grającego w piłkę kuzyna jednakże utrzymana została łączność, ciągłość sadzonki poprzez cienką, niezłamaną część. Złamanie okazało się w dość niefortunnym miejscu, ponieważ nastąpiło poniżej główki sadzonki. Winorośl , wg rad udzielonych na http://www.winogrona.org , związałem , ale nie posmarowałem maścią ogrodniczą. Mimo wszystko Weissburgunder wypuścił już liście i wypuszcza kolejne pąki spod parafiny. Proszę zatem o radę, czy winorośl zrośnie się i będzie pełnowartościowa czy też należy wykopać ją i szykować się do zakupu nowej ? Czy jest jeszcze sens smarowania miejsca złamania maścią ogrodniczą ?
- Dolnoslonzok
Czy wiecie , co może być przyczyną tego, ze liście ( niektóre i niektórych winorośli ) są przecięte, jakby przegryzione na pół ( od czubka liścia ).
Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak nazwać to zjawisko bądź chorobę wywijania się do środka niektórych liści na winorośli.Brak widocznych plam,nie widać też przez lupę owadów.

Bogdan