Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

suzana pisze:Współczuję Ci.
W tym roku bardzo dużo poprzemarzało i to ludziom na zachodzie, na Śląsku gdzie te tereny słyną z lepszej pogody niż gdziekolwiek. Ci którzy mają nawet małe winniczki nastawiają się na zraszacze przeciwprzymrozkowe.

Ba, TV Wrocław podała ostatnio , że w Niemczech wymarzł rzepak, ale też majowy mróz wyrządził duże szkody w winnicach.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

pEtr pisze:Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?
Jeśli przyjąć pień ( starą łozę sadzonki ) za centrum , to wyginać powinno się młodą latorośl w tym właśnie kierunku , no i dalej oczywiście . W przeciwną stronę łoza bardzo łatwo się "odkleja " .Również w późniejszych latach przyginanie takiej łozy powoduje powstanie szczeliny u nasady , może tam pojawić się choroba drewna . Z tych właśnie względów jeśli sadzimy sadzonkę skośnie , wówczas młody przyrost powinien być umiejscowiony wierzchnie , tak uważam na podstawie własnych doświadczeń ( czyt. błędów ) . P.S . najpierw wbij palik , wygnij łozę , przywiąż . Zbędne młode pędy usuń na końcu . A lepiej dwie łozy ukształtuj skośnie , dla bezpieczeństwa . Zbędną na jesień zetniesz .
pEtr
500p
500p

Post »

Jeśli przyjąć pień ( starą łozę sadzonki ) za centrum , to wyginać powinno się młodą latorośl w tym właśnie kierunku , no i dalej oczywiście . W przeciwną stronę łoza bardzo łatwo się "odkleja " .Również w późniejszych latach przyginanie takiej łozy powoduje powstanie szczeliny u nasady , może tam pojawić się choroba drewna . Z tych właśnie względów jeśli sadzimy sadzonkę skośnie , wówczas młody przyrost powinien być umiejscowiony wierzchnie , tak uważam na podstawie własnych doświadczeń ( czyt. błędów ) . P.S . najpierw wbij palik , wygnij łozę , przywiąż . Zbędne młode pędy usuń na końcu . A lepiej dwie łozy ukształtuj skośnie , dla bezpieczeństwa . Zbędną na jesień zetniesz .
Stara łoza ma może 25 cm, i jest właśnie sadzona pod kątem. A co powinienem zrobić w pędem który wyrósł z ziemi? Póki co jest ewidentnie najmężniejszy, ale to efekt tego że ziemia go chroniła podczas majowych mrozów. Wyciąć go?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie te pędy przyziemne są najsilniejsze najczęściej , dlatego z nich warto wyprowadzać ramię skośne .
pEtr
500p
500p

Post »

Własnie tez miałam takie podejrzenie, czyli prowadzić tamten pęd?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , jak zrobisz - będzie dobrze :wink: , ważne że prowadzisz krzew , a nie puszczasz samopas .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

@chudziak
Napisał...Tak niestety wygląda moja winniczka....czy prowadzisz tam hodowlę Winniczków ?
Bogdan
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Winniczków nie mam może to i dobrze ale to co mi zostało po majowym śniegu i mrozie to nawet winniczką trudno nazwać :roll: Nawet nie mam ochoty tam zaglądać :(
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Tak się prezentowały u mnie winorośla 3 maja tego roku. Teraz zebrały się w sobie i nawet nieźle odbiły. Nie wiem tylko, czy zdążą dojrzeć przed przymrozkami. Na wino i tak mam za mało. Na razie, bo za jakieś pięć lat planuję tylko ze swoich robić wino. Na chwilę obecną co roku posiłkuję się gronami z innej działki, od speca :wink: U siebie tyle, co rodzinka sobie poskubie i popluje.
Oto zdjęcia z pamiętnego 3 maja i sprzed paru dni:
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Slawgos, dobrze, że winogron poradził sobie z tym mrozem. Zupełnie jak u mojej sąsiadki. Jest nadzieja, że coś poskubiemy (rośnie na płotku i sąsiadka pozwala).
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Proszę o odpowiedź w temacie nowych sadzonek. 21 kwietnia nasadziłem Wiessburgundera. Koło 20 maja winorośl została złamana przez grającego w piłkę kuzyna jednakże utrzymana została łączność, ciągłość sadzonki poprzez cienką, niezłamaną część. Złamanie okazało się w dość niefortunnym miejscu, ponieważ nastąpiło poniżej główki sadzonki. Winorośl , wg rad udzielonych na http://www.winogrona.org , związałem , ale nie posmarowałem maścią ogrodniczą. Mimo wszystko Weissburgunder wypuścił już liście i wypuszcza kolejne pąki spod parafiny. Proszę zatem o radę, czy winorośl zrośnie się i będzie pełnowartościowa czy też należy wykopać ją i szykować się do zakupu nowej ? Czy jest jeszcze sens smarowania miejsca złamania maścią ogrodniczą ?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy wiecie , co może być przyczyną tego, ze liście ( niektóre i niektórych winorośli ) są przecięte, jakby przegryzione na pół ( od czubka liścia ).
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

uszkodzenie mechaniczne
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak nazwać to zjawisko bądź chorobę wywijania się do środka niektórych liści na winorośli.Brak widocznych plam,nie widać też przez lupę owadów.

Obrazek
Bogdan
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”