Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny w moich skromnych progach

Piotrze, dziękuję miłe słowa
Lucynko, mam taką nadzieję ;:224
Viki, nie miałam nic na ślimaki ale na razie cisza, na jednym się skończyło :) Teraz walczę z ziemiórkami a do pomocy wezwałam prawie wszystkie rosiczki w liczbie trzech. Jedna została na straży na innym parapecie.
Kasiu zaraz się pochwalę nowościami
Arletko, ten pasażer zostawił tylko brzydkie znamię na liściu ale ja też się mu odwdzięczyłam odpowiednio. Gdyby coś innego sobie jadł, nie przeszkadzałabym, ale storczyki :evil:
Justynko, pleione to fajny storczyk i się mnoży :roll: Łap swojego niechcianego gościa!
Aniu ;:196
Darku dziękuję, wiosna od razu poprawia nastrój, rzeczywiście to magiczna, kolorowa pora, moja ulubiona.

A teraz pora na nowości:
kwitnieniowe
Obrazek

Obrazek
Jest to moje pierwsze kwitnienie u mnie. Kupiłam go jako storczyka po kwitnieniu i cieszę się,że jest taki delikatnie różowy żyłkowany - takiego nie mam na pewno w kolekcji.

maluszki
od Jolusi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek(To taki gratysik :D Jolusiu ;:196 )

I z allegroObrazek

remontowe
ObrazekPowiększyłam sobie parapety ale nadal na nich ciasno :shock: Niestety brakło mi niektórych elementów (np.łańcuchów) by dokończyć a do sklepu jeszcze nie przywieźli. Planuję jeszcze na parapet zamówić kwadratowe kosze wiklinowe i powkładać stoczyki a pod wiszącymi koszami podpiąć mniejsze na miniaturki (podpowiedź kochanego męża ;:196 , który choć niecierpi wiercenia dziur tym razem chętnie wziął wiertarkę do ręki i stworzył takie dzieło :D )
Tak wygląda całe oknoObrazek
A to już z bliska hybryda pistacjowa w docelowum mieszkankuObrazek

Ta konstrukcja ma tylko jeden feler - ściąganie storczyków do sesji zdjęciowej. Raczej teraz z braku czasu i lenistwa nie będzie już tak pięknych zdjęć portretowych.

Jeśli chodzi o ziemiórki to pokłuły mi trochę liście phalaenopsisów ale też zauważyłam,że nie wszystkie smakują im jednakowo, jedne bardziej inne mniej. Ciekawe...
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu bardzo fajnie wyglądają kosze storczyków pozawieszane na karniszu ;:138 ;:138
Piękne Nowości ;:152
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kosze super ;:138 , bardzo mi się podobają.
Z biegiem czasu pędy przystosują się i będą bardziej zwisające.Do pierwszych pędów w koszu przywiązałam nitki obciążone plasteliną żeby delikatnie i powoli się układały w dół.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko ;:196
Alicjo ;:196 Już same rokwitnięte pąki nieźle ciążą. Pistacjowa hybryda chciała skakać z koszyka na główkę ale uratowałam ją przez przemyślane zabezpieczenie :roll: Ja wcześniej już obserwowałam,,które phalaenopsisy chętniej pusczają pęd poziomo a które bardziej pionowo i te nie podpierałam.

Znów zapomniałam pokazać zdjęcie całego mini-orchidarium więc szybciutko naprawiam nietakt :wink:

Obrazek

:wit ;:3
tomkoc

Post »

Piękny widok, jak zakwitną to dopiero będzie satysfakcja Obrazek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

mini-orchidarium na ;:77 niech szybciutko rosną i cieszą nas kwiatkami ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Małgosiu okno przepięknie wygląda ;:180 ;:138 maluszki ładnie rosną i kwitnienia śliczne ;:138 ;:138 :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku :wit , miło,że wpadłeś na chwilkę. Z tym kwitnieniem to sobie poczekam... Phal. equestris może za rok pokaże kwiatuszki ale reszta to tak za dwa lata conajmniej :roll:
Julitko ;:196 rosną , nawet te,które mam od miesiąca już puszczają listki więc nie były jakoś mocno zestresowane zmianą adresu :D W orchidarium mam nawet 95% wilgotności i to im chyba pasuje :D
Arletko fajnie,że Ci się podoba ;:196 choć nie jest ono skończone. W sumie oprócz koszy nie ma jeszcze wszystkich roślin.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Małgosiu, ale super zagospodarowałaś swoje wielkie okna :shock: . Ślicznie wyglądają wiszące kosze ;:138 . Maluszki niech dalej zdrowo rosną :uszy .
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Małgosiu okno i koszyczki wspaniale się prezentuje pomysł przedni ! kwitnienia masz urocze a nowości niech zdrowo rosną , no cóz nawet 1/3 nie znam :( muszę się podszkolić :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Małgosiu ciesze się, że maluszkom nowy adres nie zaszkodził ;:138 ;:138 a do tego duża wilgotność ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Małgosiu Masz wielkie i piękne okno storczykowe :D Super wyglądają te kosze wiklinowe...

Mini - orchidarium widać, że roślinki świetnie się w nim czują. Rosną, a to oznaka zdrowia ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Małgosiu, przyszłam obejrzeć Twoje okno storczykowe ;:196
Imponujące, niby piszesz, że podpatrzyłaś ode mnie ale jednak te okna zupełnie inaczej się prezentują, i o to w tym wszystkim chodzi.
Twoje storczyki kwitną przecudnie i rewelacyjnie prezentują się w tych koszach ;:138

Czy Twoja Colmanara pachniała, gdy kwitła ?
Moja owszem, kwiaty miała jakby woskowe, ale żadnego konkretnego zapachu nie wyczulam :roll:

Pozdrawiam cieplutko :wit
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, przyszłam popatrzeć co u Ciebie i widzę piękne kwitnienia, pomysłowe koszyczki na oknach i akwarium z maluszkami- bardzo podobne do mojego ;) Muszę kiedyś swoje obfocić, to sama zobaczysz.

Piszesz też, że walczysz z ziemiórkami. To też podobnie jak ja :D
Ale coś mnie zaniepokoiło- ziemiórki nie jedzą liści storczyków (jak już to by mogły Ci lekko korzonki popodgryzać) i tak sobie myślę, że może Ty masz jakieś inne robale, groźniejsze, np. wciornastki? Z tymi to już trzeba ostro walczyć chemią, bo są niebezpieczne i dość trudne do zwalczenia. Obejrzyj je jeszcze raz dokładnie i poczytaj, bo szkoda byłoby przegapić sprawę. A może pokażesz jak wyglądają te podjedzone liście..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Małgosiu pięknie u Ciebie