Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało nas! Nie do pieczenia chleba a do hodowli kaktusów

Post »

Heniu chyba na te kamyki zachorowałam ...szok jakie cudne oj podobałyby mi się posadzone w jednej ceramicznej doniczce taki miszmasz :D
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Heniu do Ciebie nie da sie nie wdepnąc .
Stale masz coś fajnego ,co prawda nie gustuje w kamykach ,ale mają coś w sobie :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, Renatko, Celinko - dziękuję w imieniu swoim i moich małych przyjaciół. :)
Może byśmy tak złożyli mini fan club przypołudników :?: :lol:
chyba na te kamyki zachorowałam ...szok jakie cudne oj podobałyby mi się posadzone w jednej ceramicznej doniczce taki miszmasz
Jest to ładne, naprawdę - widziałem. Zresztą kiedyś też tak je hodowałem jako ozdobne bardziej.
I można to zrobić - nawet z moją pomocą. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hen_s pisze:
a co z notocactusami? czytałam ,ze ich okres spoczynku to trzy miesiące i w lutym już zacząc troszeczkę podlewac podlewac?
Małgosiu - dobrze czytałaś i dokładnie. :)
I trzeba je zimować nieco cieplej niż inne kaktusy - one w swoje ojczyźnie nie mają tak dużych spadków temperatur jak np. rośliny wysokogórskie. Jeśli masz młode notokaktusy to nawet radzą aby je lekko podlewać okresowo. Jeśli zaschną im korzenie to praktycznie są nie do uratowania.
Generalnie to są łatwe w uprawie i fantastycznie chętnie kwitnące kakusy. Kiedyś były uprawiane masowo, dziś jakby lekko zapomniane. :?
Rada co do notocactusów, bardzo i mnie się przyda, skorzystam z niej :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

hen_s pisze:
Jest to ładne, naprawdę - widziałem. Zresztą kiedyś też tak je hodowałem jako ozdobne bardziej.
I można to zrobić - nawet z moją pomocą. ;:108
oj kusisz kusisz Heniu :lol: Ale czemu by nie sprobować ? moje kaktusy dzisiaj poszły do piwniczki i...zobaczymy jaki będzie tego efekt.... ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Podziwiam cię za twoją pasję kaktusową. Duże masz zbiory i piękne kwitnienia. Ja gustuję raczej w fiołkach i storczykach, ale kaktusów też mam trochę, zwłaszcza z czasów, gdy miałam moją ukochaną koteczkę i wygrzebywała ona ziemię ze wszystkich innych roślin poza kaktusami. Gromadziłam więc kłujaki, bo ich nie ruszała. Kotki już nie ma, a kaktusy pozostały, stanowiąc po niej swoistą pamiątkę. Ciekawa jestem, czy masz w swoich zbiorach kaktus, któy znajdziesz u mnie na stronie 27 i który wzbudził tu na forum poruszenie. Nazwaliśmy go "mózgowiec".
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

wanda7 pisze:Podziwiam cię za twoją pasję kaktusową. Duże masz zbiory i piękne kwitnienia. Ja gustuję raczej w fiołkach i storczykach, ale kaktusów też mam trochę, zwłaszcza z czasów, gdy miałam moją ukochaną koteczkę i wygrzebywała ona ziemię ze wszystkich innych roślin poza kaktusami. Gromadziłam więc kłujaki, bo ich nie ruszała. Kotki już nie ma, a kaktusy pozostały, stanowiąc po niej swoistą pamiątkę. Ciekawa jestem, czy masz w swoich zbiorach kaktus, któy znajdziesz u mnie na stronie 27 i który wzbudził tu na forum poruszenie. Nazwaliśmy go "mózgowiec".
Mózgowiec? Czyli pewnie mammillaria elongata fma. cristata ;). Wando, sprawdź u mnie czy to wygląda tak samo, bo też mam coś takiego ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

Henryku.

Dobrze że siedziałam... bo bym normalnie zemdlała... ;:138 Cudnie kwitnące kaktusy i nie tylko. ;:63
Henryku jeszcze raz obejrzałam wszystkie Twoje kaktusowe kwiaty i jestem oczarowana nimi! Gratuluję takich piękności! Nie mogę oderwać oczu! Patrzę i patrzę! Po porostu cudne cudne cudne! ;:108 ;:180
W swojej kolekcji też mam parę żywych kamieni, są jeszcze malutkie - mają ok. 6 miesięcy. Doradź mi proszę, czy mogę je mimo, że są takie małe dać je już do piwnicy? Przeczytałam na jakiejś stronie internetowej, iż należy je podlewać w małych dawkach od marca do maja oraz od października do końca listopada i potem należy je przenieść w chłodne miejsce na spoczynek - wtedy ich nie podlewamy, temperatura 10 - 12 stopni C.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu - witaj u mnie na wątku. :D
Coraz nas więcej co mnie BARDZO cieszy. :wit
Ja gustuję raczej w fiołkach i storczykach, ale kaktusów też mam trochę
Chociaż "od zawsze" jestem zdeklarowanym miłośnikiem kaktusów i sukkulentów to zielone też bardzo lubię :!:
Zdradzę Ci w sekrecie, że storczyki też hodowałem na masę KIEDYŚ (jeszcze w czasach kiedy były one naprawdę trudno dostępne) a fiołki... teraz u mnie zagościły, tzn. żona sobie ich zażyczyła i poprzez wymianę na forum listki się ukorzeniają.
Tak, że nasz zainteresowania się schodzą bliziutko. :)
Zresztą chętnie zwiedzam zielone wątki - widać to zresztą bom gaduła i zawsze jakiś slad tam pozostawiam. ;:108

A jeśli masz kaktusy toś nasz brat (tzn. siostra - ale ten brat w kaktusach lepiej brzmi :P ). ;:113
Od czegoś trzeba kolekcję odbudować - polecam nasze kaktusowe wątki bo odnowienie pasji gwarantowne :!:

Patrzyłem na Twoim wątku tą mammilarię. Tak jak pisał Olek wydaje się to być M. elongata fa. cristata. Piękna i wdzięczna roślina. I duża u Ciebie. Masz dobrą rękę do kaktusów - hoduj ich więcej :!: :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata0410 pisze:Henryku.

Dobrze że siedziałam... bo bym normalnie zemdlała... ;:138 Cudnie kwitnące kaktusy i nie tylko. ;:63
Henryku jeszcze raz obejrzałam wszystkie Twoje kaktusowe kwiaty i jestem oczarowana nimi! Gratuluję takich piękności! Nie mogę oderwać oczu! Patrzę i patrzę! Po porostu cudne cudne cudne! ;:108 ;:180
W swojej kolekcji też mam parę żywych kamieni, są jeszcze malutkie - mają ok. 6 miesięcy. Doradź mi proszę, czy mogę je mimo, że są takie małe dać je już do piwnicy? Przeczytałam na jakiejś stronie internetowej, iż należy je podlewać w małych dawkach od marca do maja oraz od października do końca listopada i potem należy je przenieść w chłodne miejsce na spoczynek - wtedy ich nie podlewamy, temperatura 10 - 12 stopni C.
Beato - dziękuję za miłe słowa. :)
Zapraszam częściej bo lubię jak chwalą... :wink:

To co wyczytałaś w necie o litopsach to pisze o dorosłych osobnikach. Dobrze pisze.
Natomiast małych litopsów (ok. 6 miesięcy to maluchy) nie dawał bym już w ekstremalnie trudne warunki. Nawet jeśli się nieco wyciągną na parapecie lekko podlewane to nic im nie będzie - po następnej wylince śladu po tym nie będzie.
Ja bym je na Twoim miejscu postawił na parapecie w najchłodniejszym miejscu (to w domu ok. 16 stopni) i lekko okresowo podlewał. Tak np. raz na miesiąc teraz kiedy nie ma słońca. Od lutego-marca już więcej. Potem jak już przyniesiesz dorosłe z zimowiska normalnie traktuj je jak tamte. Dadzą radę. :)
Ich wola przetrwania jest zadzwiająca.
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Henryku , oglądałam , podziwiałam iiiiiiii się jąkam ,bo nic nowego dodać nie mogę CUDNE WSZYSTKIE ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podivajte, jak mówią nasi południowi sąsiedzi. :D

Uważaj jednak, żeby to jąkanie Ci nie pozostało :!: ;:113

Dzięki za odwiedziny. :)
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28

Post »

Witaj u ciebie Heniu
Podziwiam piękna kolekcja. :D :wink: :wink:
Chciałem się zapytać ile gatunków posiadasz w twojej kolekcji z poszczególnych rodzajów? :wink: :)
Ja jestem na niskim poziomie z kaktusami, ale zamierzam wkupić się w te hobby. :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj na moim wątku, Michale :)
Chciałem się zapytać ile gatunków posiadasz w twojej kolekcji z poszczególnych rodzajów
Kto by to liczył?? Naprawdę dużo, to musi Ci wystarczyć jako i mnie wystarcza. Słaby z matematyki jestem, sporo czasu by mi to zabrało a i też nie ciekawi mnie to wcale.
W każdym razie jeszcze kilka fotek innych rodzajów kaktusów i sukulentów tutaj wstawię. :P
jestem na niskim poziomie z kaktusami, ale zamierzam wkupić się w te hobby
Wspaniale :!: :!: :wit
Zapraszamy serdecznie na nasze wątki kaktusowe :!:

Ja osobiście gdybym w czymś mógł pomóc to jestem zawsze do usług. ;:136
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Przyszłam z rewizytą a tu co? same literki......
Czekamy na kwiatuchy bo my wzrokowce i oczęta chcą oglądać piękne kwitnące ;:106
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”